Kokeile kuukausi maksutta

Asuntokupla toi Irlantiin satoja aavealueita

Summerseatin asuinalueen omistaja vie STT-Lehtikuvan kuvaajalta kameran. Mies huutaa kasvot punaisena, että tyhjien talojen kuvaaminen on kielletty, ja hälyttää poliisin. ”Miten te kehtaatte! Tämä on yksityisaluetta! Miten te kehtaatte!” hän raivoaa Dublinin liepeillä olevalla ”aavealueella”.

Summerseatin asuinalueen omistaja vie STT-Lehtikuvan kuvaajalta kameran. Mies huutaa kasvot punaisena, että tyhjien talojen kuvaaminen on kielletty, ja hälyttää poliisin. "Miten te kehtaatte! Tämä on yksityisaluetta! Miten te kehtaatte!" hän raivoaa Dublinin liepeillä olevalla "aavealueella".

Kuuntele juttu

Kaksi- ja kolmikerroksisista rivitaloista osa on tyhjänä ja osa pahasti kesken. Pankit jakoivat hulluina vuosina massiivisia lainoja asuntojen rakentamiseen.

Summerseatissa on kymmeniä, ehkä jopa sata asuntoa. Autiotaloja tulee vielä lisää, jos rakentaminen saadaan joskus päätökseen. Ihmisiä ei ole tarpeeksi täyttämään niitä kaikkia. Useista asunnoista puuttuvat ikkunat ensimmäisessä kerroksessa, mutta toinen ja kolmas kerros näyttävät melkein valmiilta. Joistakin taloista on saatu pystyyn vasta rungot.

”Työt alkoivat vuonna 2004. Tarkoitus on saada ne valmiiksi pikkuhiljaa”, kertoi yksi aran oloisista työmiehistä ennen omistajan kutsumista paikalle.

Kukaan ei käskenyt toimittajaa ja kuvaajaa poistumaan. Omistajakin takavarikoi kameran ilman varoituksia. 

Poliisi tuli paikalle

Lopulta poliisi saapuu selvittämään tilannetta. Tehtävää hoitaa kaksi siviilipukuista ja yksi virka-asuinen poliisi. He kertovat toimittajalle ja kuvaajalle, että Irlannissa yksityisalueen määritteleminen on tulkinnanvaraista. Summerseatin ympärillä on aita – niin kuin monilla muillakin asuinalueilla – mutta ei merkkiä yksityisalueesta.

”Teillä kävi nyt huono tuuri. Tulitte juuri sille alueelle, jonka omistaja on tarkka. Muualla kuvaaminen varmasti onnistuu”, yksi poliiseista sanoo ja palauttaa kameran. ”Tässä on ihan lähellä muita samanlaisia alueita. Ajakaa vain suoraan eteenpäin ja sitten vasemmalle”, poliisi neuvoo.

Poliisit päivittelevät itsekin nopean talouskasvun aiheuttamaa rakennusbuumia ja pankkien vastuuttomuutta, jonka takia aavetaloja on kaikkialla. Niitä on vaikea suojella murroilta ja valtauksilta.

Kokonaan hylättyjä rivitaloja

Tyhjiä asuinalueita arvioidaan olevan yli 600 koko Irlannissa. Joka paikassa näkyy Myytävänä-kylttejä ja asuntonäyttöjen mainoksia.

”Hinnat ovat pudonneet, mutta eivät asunnot niin hirveän halpoja ole vieläkään. Olen seurannut yhden asunnon myyntiä kotini naapuritalossa, joka on rakennettu 1960-luvulla. Kolmen makuuhuoneen asunnosta pyydetään nyt 290000:ta euroa, kun viisi vuotta sitten hinta oli 450000 euroa”, taksinkuljettaja sanoo matkalla Summerseatista Dubliniin.

Dublinin ympäristössä on lukuisia jättömaita, jotka on eristetty verkkoaidoilla. Niiden onnekkaat omistajat eivät ehtineet aloittaa rakentamista ennen kuplan puhkeamista. Vasta valmistuneita rivitaloja on hylätty myös kokonaan, koska ostajia ei ole. Seiniä peittävät töherrykset, ja ikkunoita on suojattu lastulevyillä.

Viranomaiset ovat pohtineet aavetalojen vuokraamista pienituloisille. Useilla alueilla ei ole kuitenkaan palveluita ja kouluja, minkä takia niihin olisi vaikea majoittaa perheitä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Asuntokupla toi Irlantiin satoja aavealueita”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat