Kokeile kuukausi maksutta

Lapponia House tuomassa markkinoille CLT-rakenteisen pientalon

Lapponia House esittelee syyskuussa pidettävillä Habitare-messuilla uuden CLT-rakenteisen ”Minitalon”. Talo perustuu tehtaalla asennusvalmiiksi työstettyihin CLT-elementteihin, joihin integroidaan arkkitehdin suunnitelmien mukaisesti ovet ja ikkunat, sekä eristeet ja ulkopintojen materiaalit. Yhtiön mukaan CLT-elementit mahdollistavat nopean rakentamisen ja niistä toteutettu seinärakenne on myös ilmatiivis.

Lapponia House esittelee syyskuussa pidettävillä Habitare-messuilla uuden CLT-rakenteisen "Minitalon". Talo perustuu tehtaalla asennusvalmiiksi työstettyihin CLT-elementteihin, joihin integroidaan arkkitehdin suunnitelmien mukaisesti ovet ja ikkunat, sekä eristeet ja ulkopintojen materiaalit. Yhtiön mukaan CLT-elementit mahdollistavat nopean rakentamisen ja niistä toteutettu seinärakenne on myös ilmatiivis.

image

Ristikkäin liimatuista puulevykerroksista koostuvat suuret CLT-elementit (Cross Laminated Timber) mahdollistavat lyhyen pystytysajan: talon runko voidaan parhaimmillaan pystyttää päivässä. Suurimmillaan CLT-levyt ovat 2,95 metriä korkeita, 16 metriä pitkiä ja paksuudeltaan 57-400 millisiä.

CLT-elementtejä voidaan käyttää ulko- ja väliseinissä, välipohjassa sekä katoissa. Ristiinlaminointi takaa elementtien lujuuden ja sen, että ne pysyvät muodossaan. Muita elementtien etuja ovat hyvä työstettävyys ja materiaalin keveys.

”Asumistarpeet monipuolistuvat, ja haluamme tarjota asiakkaillemme vaihtoehtoisia koteja, kuten juuri Minitaloa. Olemme kehittäneet aivan uudenlaisen puutalokonseptin, jossa hiilijalanjälki ja energiankulutus on minimoitu”, Lapponia Housen toimitusjohtaja Jouko Riihimäki toteaa.

Lapponia Housen Minitalossa käytettävät CLT-levyt valmistaa Stora Enso.

Tätä artikkelia on kommentoitu 7 kertaa

7 vastausta artikkeliin “Lapponia House tuomassa markkinoille CLT-rakenteisen pientalon”

  1. Mitäköhän se CLT tarkoittaa? Ihme termikikkailua.

    1. Niin, artikkelin tärkein yksityiskohta jäi valottamatta. Täytyy googlata, siis.

      1. Alun perin jutussa kyllä luki kahteenkin kertaan suomeksi, että CLT-elementit koostuvat ristikkäin liimatuista puulevykerroksista. Nyt juttuun on myös lisätty englanniksi, mistä termi CLT tulee (Cross Laminated Timber).

  2. MIlloinhan joku keksii sahata CLT-levyistä kantavuuden kannalta ylimääräisen puun pois ja laittaa villaa syntyneiden kapeiden puurankojen väliin 🙂 Ja heureka, keksittiinn uusi tuote: tolpparunko.
    Mitenhän näiden tuotteiden asentaminen on muka nopeampaa kuin perinteisten rankarunkoisten puuelementtien?
    Kehitys kehittyy?

    1. Niinpä. Mitään nopeusetua tuosta ei synny. Rakenne tulee myös helvetin kalliiksi.

  3. Olette aika typeriä rakennusammattilaisiksi. Siksi kai rakentamisen laatu onkin mitä on.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat