Kokeile kuukausi maksutta

Hurja kauppa- ja hintataso Helsingin uusissa asunnoissa

Helsingissä myytiin uusia asuntoja helmi-kesäkuussa enemmän kuin kertaakaan tällä vuosituhannella neljän kuukauden aikana, ilmenee Rakennuslehden asuntomarkkinakatsauksesta. Huikea hintataso ei näyttänyt haittaavan kaupantekoa. Espoossa ja Vantaalla asuntokauppa sen sijaan väheni, ja Vantaalla on jo ylitarjontaa uusista asunnoista. Pääkaupunkiseudun kaupunkien markkinatilanteet eroavatkin nyt hämmästyttävän paljon toisistaan.

Helsingissä myytiin uusia asuntoja helmi-kesäkuussa enemmän kuin kertaakaan tällä vuosituhannella neljän kuukauden aikana, ilmenee Rakennuslehden asuntomarkkinakatsauksesta. Huikea hintataso ei näyttänyt haittaavan kaupantekoa. Espoossa ja Vantaalla asuntokauppa sen sijaan väheni, ja Vantaalla on jo ylitarjontaa uusista asunnoista. Pääkaupunkiseudun kaupunkien markkinatilanteet eroavatkin nyt hämmästyttävän paljon toisistaan.

image

Helsingin uusien asuntojen kaupat lisääntyivät helmikuusta peräti 61 prosenttia. Reilusti yli kaksinkertaistunut hintasäänneltyjen hitas-asuntojen kauppa selittää osaltaan nousua, niiden osuus kaikista kaupoista oli hieman yli neljännes. Vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna Helsingin asuntokaupat lisääntyivät 49 prosenttia, ja tänä aikana sääntelemättömien asuntojen kauppa kasvoi lähes yhtä paljon kuin hitasien kauppa.

Nykytahdilla Helsingissä ostetaan vuodessa 2 280 uutta asuntoa.

Espoo-Kauniainen-alueella uusien asuntojen kaupat vähenivät 11 prosenttia helmikuusta. Myös Vantaalla kauppojen määrä laski, miinusta tuli neljässä kuukaudessa 5 prosenttia. Vuodessa Vantaan asuntokaupat romahtivat peräti 25 prosenttia.

Helsinki ja Vantaa ääripäät

Selvityksessä arvioidaan markkinatilannetta myynnissä olevien asuntojen ja tehtyjen kauppojen välisellä suhdeluvulla. Se kertoo, kuinka kauan myynnissä olevien asuntojen kauppaaminen kestää kuluneen neljän kuukauden kaupantekovauhdilla. Jos hitas jätetään tarkastelusta pois, pääkaupunkiseudulla riittää uusia asuntoja tämän hetken kaupantekovauhdilla 7,3 kuukaudeksi.

Hurja kauppatahti on kutistanut Helsingin sääntelemättömien asuntojen myyntivaraston 5,2 kuukauteen eli selvästi alitarjonnan puolella. Asuntoja on myynnissä 8 prosenttia vähemmän kuin helmikuussa. Vantaan tilanne on käänteinen Helsinkiin verrattuna. Asuntoja on selvästi enemmän myynnissä kuin talvella, mutta kaupat ovat vähentyneet. Asunnoista on ylitarjontaa, sillä myytävää riittää 12,2 kuukaudeksi. Varsinaista ongelmaa Vantaalla ei vielä ole, sillä valmiita myymättömiä asuntoja on alle 20 ja suuri osa myynnissä olevista kohteista valmistuu vasta ensi vuonna.

Espoossa ja Kauniaisissa asuntotarjonta on hieman vähentynyt helmikuusta. Myyntivarasto (8,2 kuukautta) kertoo tasapainoisesta markkinatilanteesta.

Helsingin neliöhinta 6 256 euroa

Myynnissä oleva sääntelemätön uusi asunto maksaa Helsingissä keskimäärin 6 256 euroa neliöltä. Hinta on noussut vuodessa 12,1 prosenttia. Kerrostaloneliön keskihinta on 6 423 euroa, rivitaloneliön 4 966 euroa. Hitas-neliöt ovat paljon halvempia (3 473 euroa) roimasta 13,5 prosentin vuosinoususta huolimatta.

Espoo-Kauniainen-alueella uusi asunto maksaa keskimäärin 4 420 euroa neliöltä (-0,7 vuodessa). Vantaan keskihinta on 3 860 euroa, mutta vuodessa hinta nousi 10,6 prosenttia. Asuntojen kallistuminen lieneekin yksi syy Vantaan asuntokaupan tuntuvaan hiljentymiseen vuoden 2010 huippuajoista.

Ennakkomarkkinoinnissa paljon kohteita

Pääkaupunkiseudulla aloitettiin helmi-kesäkuussa noin 1 150 asunnon rakentaminen, missä on kasvua edellisestä jaksosta 12 prosenttia. Ennakkomarkkinoinnissa on peräti tuhat asuntoa, mikä on noin 350 asuntoa enemmän kuin helmikuussa. Ennakkomarkkinoinnissa olevien asuntojen määrä on kasvanut myös muualla Suomessa. Ilmiö kertonee siitä, että uudet kohteet eivät realisoidu enää varauksiksi ja kaupoiksi yhtä vilkkaasti kuin vielä jokin aika sitten.

Pääkaupunkiseudulla on myynnissä kaikkiaan 1 960 uutta asuntoa. Tilanne on helmikuuhun verrattuna käytännössä ennallaan. Valmiita myymättömiä asuntoja on 187. Määrä väheni helmikuusta 51 asunnolla. Valmiiden varasto on suurin Espoossa.

Tiedot perustuvat STH-Group Oy:n tekemään seurantaan, joka kattaa tuottajamuotoisen asuntorakentamisen Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Hurja kauppa- ja hintataso Helsingin uusissa asunnoissa”

  1. niin – rikollisille riittää ostettavaa, eihän kukaan normaalisti työssäkäyvä ohminen pysty noita ostamaan.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat