Kokeile kuukausi maksutta

Ara jakoi vastoin ministerin ohjeita miljoona-avustukset Attendo MedOnen yhtiölle

Aran erityisryhmien asuntorakentamiseen myöntämä tuki on vääristänyt yksityisiä hoivapalveluja tuottavien yritysten kilpailua. Tilat ja palvelujen tuottaminen tulisi lain mukaan pitää erillään, mutta säännöstä on kierretty palvelujentuottajan ja rakennuttajan yhteispelillä. Jo tiloja rakennettaessa on tiedossa, kuka palvelut tuottaa. Tuetuissa tiloissa toimivat isot yritykset ovat ylivoimaisessa kilpailuasemassa pieniin palveluntuottajayrityksiin nähden.

Aran erityisryhmien asuntorakentamiseen myöntämä tuki on vääristänyt yksityisiä hoivapalveluja tuottavien yritysten kilpailua. Tilat ja palvelujen tuottaminen tulisi lain mukaan pitää erillään, mutta säännöstä on kierretty palvelujentuottajan ja rakennuttajan yhteispelillä. Jo tiloja rakennettaessa on tiedossa, kuka palvelut tuottaa. Tuetuissa tiloissa toimivat isot yritykset ovat ylivoimaisessa kilpailuasemassa pieniin palveluntuottajayrityksiin nähden.

Ara päätti viime tiistaina noin 129 miljoonan euron avustuspotista ja noin 309 miljoonan euron korkotukilainavarauksista, joilla tuetaan erityisryhmien asuntohankkeita. Avustusta sai myös Suomen Palveluasunnot Oy, joka on ruotsalaisomisteisen Attendo MedOne Hoiva Oy:n sataprosenttisesti omistama yhtiö. Ara myönsi tämän yhtiön viiteen hankkeeseen avustusta yhteensä noin 7,2 miljoonaa euroa ja korkotukilainavarausta noin 14,7 miljoonaa euroa.

Ara on rikkonut avustusta myöntäessään ympäristöministeriön ohjauskirjeen ohjeita, jotka on allekirjoittanut asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru. Ohjauskirjeessä todetaan, että mikäli palvelutalo tai asumisyksikkö on kunnan hallinnassa, silloin asukkaiden asumisturva voidaan taata myös palveluntarjoajan vaihtuessa ja kohteet säilyvät pitkään niille tarkoitetussa käytössä. Muussa tapauksessa Aran on varmistettava, että kohteen omistaja on eri taho kuin palveluntuottaja. Näin kunta voi vaihtaa palveluntuottajaa uudessa kilpailutusprosessissa säilyttäen samalla asukkaiden vuokrasuhteen samassa kohteessa.

Ara jakoi tiistaina rahaa myös toiselle palvelutuottajaan omistussuhteessa olevalle yhtiölle. Mediverkko-konserniin kuuluva MVH-Asunnot Oy sai kahteen kohteeseen avustusta yhteensä noin 1,65 miljoonaa euroa ja korkotukilainavarausta runsaat kolme miljoonaa euroa.

Rakennuttamisjohtaja Martti Polvinen on vaikuttanut Arassa keskeisesti tuen piiriin hyväksyttävien kohteiden valintaan. Aralle on hänen mukaansa riittänyt, että tukea saavat yhtiöt ovat juridisesti konsernin sisällä eri yhtiöitä. Tällä perusteella Suomen Palveluasunnoille myönnettiin tukea. Hänen mukaansa Ara on myöntänyt Mediverkko-konserniin kuuluvalle MVH-Asunnoille tukea aiemminkin.

Miljoonien tuet rohmunnut  Suomen Palveluasunnot on uusi yhtiö. Se merkittiin kaupparekisteriin viime kesäkuussa ja Ara myönsi sille yleishyödyllisen aseman viime lokakuussa.

Attendo MedOne Hoiva on hyödyntänyt aikaisemminkin menestyksellä veronmaksajien tukia tekemällä kiinteää yhteistyötä yleishyödyllisten yhtiöiden kanssa jo kohteiden rakennusvaiheessa. Yleishyödyllinen yhtiö saa Ara-tuet kohteen rakennuttamiseen ja MedOne tuottaa palvelut. Oma yleishyödyllisen yhtiön myötä toiminta on kuitenkin viety vielä pitemmälle.

Tätä artikkelia on kommentoitu 23 kertaa

23 vastausta artikkeliin “Ara jakoi vastoin ministerin ohjeita miljoona-avustukset Attendo MedOnen yhtiölle”

 1. Tämän tukirahoituksen jako on aivan juosten k–tua.

  Hesarissa VVON Toni (!) Nieminen kommentoi 18 euron neliövuokraa että tonttivuokra euron ja energia euron. Kysymys oli VVOn raportoidusta 11-13 euron vuokratasosta tässä ’sosiallisessa’ bisneksessä.

  Tuo ’selittämätön’ 3-6 euroa per neliö on juuri se VVOn tai SATON pihvi=pirun hyvä bisnes.
  Katsokaa tuloksia jos ette usko.

 2. Jos loppuisi tämänlainen suosinta, ei viranomaisparat pian enää saisi lihavia lahjusrahoja.

 3. Veron maksajien rahoja jaetaan ja tuetaan harmaata taloutta.
  Politiikot on syystäkin olleet vastuussa kyseisen toiminnan mahdollistamisesta. Kunta päättä myös keneltä palvelut ostaa joten sidos ja korruptio on syvällä Suomessa hyväveli verkostoden kautta.
  Virkamiehet eivät itse puutu tähän, koska politikot on heidän esimiehiään siksi kytköksien esiin tuojan elämästä tulisi ”helvettiä”.

  1. Veikkaanpa, että ylijohtajan lähtölaskenta on jo alkanut. Oppositiopuolueen miehelle kenkää ja puolueeton ja riippumaton ammattimies tilalle. Saman tien voisi vaihtaa muutaman muunkin liian hövelin virkamiehen. He voisivat mennä vaikka entisen ylijohtajan Teuvo Ijäksen firmaan, koska antoivat sille yleishyödyllisyysstatuksen ikään kuin tämän läksiäislahjana.

   Kiurun pitäisi vihdoinkin ryhtyä selonteoista tekoihin. VVO:lle kunnon sanktiot laittomista vuokrista ja kunnon tilintarkastus siitä, missä kaikkialla noin on menetelty. Korvausrahat voisi osoittaa huijatuille asukkaille. Näin saataisiin niitä Kiurun kaipaamia kohtuuhintaisia asuntoja eikä sillä että sama poliittinen peli jatkuu ja yhteiskunnan sosiaalisesta rahakukkarosta menee suora letku yksityisiksi voitoiksi. Eikö tuo Liukun tapaus opettanut mitään?

   Nämä hoivayhtiöiden koplaukset pitäisi purkaa ja tehdä tilintarkastus siitä, minkälaisia kytkentöjä niiden hyväksymisiin liittyy. Kilpailuvirastonkin pitäisi herätä.

  2. Olisi mielenkiintoista nähdä pitkä artikkeli, johon olisi kerätty – ja hyvin esitety ja analysoitu – kaikki tällaiset virkamiesten väärinkäytökset. Siis kaikki yhteen juttuun. Ei niitä kannata yksitellen tarkasteltu.

   Jonkun pitäisi myös avata aihe, mitä tapahtuu kun virkamiehiä – ja ylipäätään suomalaisia – saadaan korruptiorikoksista – ja muista rikoksista – kiinni. Tipahtaako yhtään euroa veronmaksajien piikkiin sen jälkeen kun sumu on laskeutunut? Vai jatketaanko aivan kuin mitään ei olisi tapahtunut.

 4. Tässä on hallituksella loistava mahdollisuus päästä eroon Rossilahdesta ja ARA:sta. ARA:n rahat valtion budjettiin. ARA:n toiminta tulee tarkastaa samalla tavalla miten Pukkila ehdotti tarkastusta eläkeyhtiöiden sisäpiirikuvioille.
  Ei suomalaisilla veronmaksajilla ole varaa ikuisesti elättää näitä HEAVYloosereita !

  1. Rakennuttajien suhteet ministeriöön tulee myös selvittää ! Tai ehkä oikeastaan ministeriön suhteet rakennuttajiin !!?
   Ympäristöministeriö on todennut ettei ole mitään merkitystä sillä kuka yleishyödyllisen yhteisön osakkeet omistaa.
   Se on esimerkki ”hyvä-veli” järjestelmästä, joka on todellisuutta ”hoiva rakennuttamisessakin”. Näin on siis nakerrettu koko yleishyödyllisyys ja omakustannusperiaate ajatukselta pohja pois.

   Helsingin sanomien toimittaja kirjoitti nasevasti 15.2.2012 että vuokrien tasaaminen kumoaa omakustannusperiaatteen.

 5. Miten pitkälle korruption, hyvä veli -verkostojen toiminnan ja ihmisiä halveksivan hoivaliiketoiminnan pitää mennä, ennen kuin hallitus tekee mitään. Miksi kaadetaan veromaksajien rahaa Attendo MedOnille, Mediverkolle ja muille toimijoille, joiden ainoa tehtävä on maksimoida voitto. Tätäkö tarkoittaa Niinistön puhe vastuullisesta markkinataloudesta. Olisiko kohta aika astua kadulle ja vaatia reilua politiikkaa ja päätöksentekoa!

  1. Ehdotin tällä palstalla herra Rossilahdelle ja hänen armeijalleen eroa. Sitten varmaan jonkun heistä, pyytämänä, viestini poistettiin vihapuheena.

   Terveisiä myös SATOlle ja VVOlle: kohta tavataan, ei torilla, vaan oikeudessa mikäli sitä enää maastamme löytyy.

   1. Asuntoministeri Krista Kiuru (sd) sanoo, että ARA on toiminut vastoin annettujen ohjeiden henkeä. Kiuru on kutsunut ARA:n ylijohtajan Hannu Rossilahden ministeriöön selvittämään asiaa perjantaina.
    ”Olen sitä mieltä, että asuntojen omistaja ja hoivapalvelujen tuottaja on pidettävä erillään. Tämän tyyppinen koplaus on estettävä heti alkuunsa”, Kiuru tähdentää.
    Ministeriö valmistelee ikääntyvien asumisohjelmaa, mutta Kiuru aikoo käynnistää säädösten muutoksen heti.
    Sitä, voidaanko ARA:n päätökset purkaa, ministeriö aikoo myös selvittää. (Helsingin sanomat 17.2.2012)

    Yllättävän jämäkkää toimintaa Kiurulta. Olen suhtautunut häneen epäluuloisesti. Olen ajatellut että hän julkistaa vain vahvan koneistonsa (ministeriön) ajtuksia. Lieneekö virkamiesten rivit repeilleet.

    1. Totta kai Rossilahdella päävastuu kohteiden valinnassa. Mutta o
     ARAlla johtokuntakin, joka ainakin periaatteessa ohjaa lainoitusta ja hyväksyy kohteet. Ijäs sai määriteltyä johtokunnan vallan hyvin vähäiseksi. Ijäs teki ARAsta täysin ylijohtaja-keskeisen viraston ylös päin suhteessa johtokuntaan ja omaan organisaatioon. ARAn organisaation toimintaa ja rakennetta on syytä selvittää ja arvioida, kuten uusi äsken valmistunut toimenpide-ohjelma edellyttääkin.

     1. Aran virkamiehet ovat olleet luomassa tätä holding-yhtiö järjestelmää, jonka turvin yleishyödyllisen Avain Asumisoikeus Oy:n osakkeet lopulta päätyivät yksityisten liikemiesten (Perttu Liukku ja Kari Mäenpää) täydelliseen hallintaan ja pois viranomaisten valvonnasta.

      Vastaavaa holding-yhtiö kikkailua harrastaa myös med-one hoiva-alalla palveluasuntojen rakennuttajana.

      Mielenkiintoiseksi asian vielä tekee se, että Martti Polvinen siirtyi ARAn palvelukseen AVARASTA vuonna 2008 ! Tuolloin aloitettiin AVARA konsernin omistusjärjestelyt. On ymmärrettävää että ARAssa pitää olla ”hyvä- veli” avustajana.
      Päävastuun näistä koplaamisista todellakin kuuluu ylijohtajalle ja ministeriölle.
      Ihmeenä voidaan pitää, ettei Rossilahtea valittu Vantaan kaupungin johtoon. Siellä asioita hoitelee Tapani Mäkinen Avara Oy:n hallituksen jäsen.

 6. Rossilahdelle on aika antaa potkut. Nyt on jo liikaa erilaisia väärinkäytöksiä hänen aikanaan. Vaikka ei olisi itse niissä osallinen, pittää ylijohtajan palkata henkilöt, jotka toimivat ohjeiden (ja lain hengen) mukaan. Tässä viimeisessä tapauksessa pitäisi sen verran tajuta sosiaalisen asuntotuotannon ajatusmallia, että ei mennä erilaisten juridisten kikailujen taakse, kun tulkitaan avustuksensaajia. Jos monikansallinen firma pystyy Holding-yhtiön avulla muuttumaan sosiaaliseksi asuntotuottajaksi on virkamisten ja pääjohtajan ajatusmalli erikoinen. Nyt on syytä tajuta se asia, että ei kansa tätä kauaa katsele. Ei kestä kauan kun ARA ajetaan alas ja sen jälkeen ei köyhien ja keskituloisten asuntoasioista ole kiinnostunut kukaan. ARA on kansainvälisestikin ollut erimerkillinen toimija ja on historiansa aikana pystynyt ratkaisemaan merkittävällä panoksella Suomen asunto-ongelmaa varsinkin rakennemuutosten vuosina. Ei anneta yhden miehen pilata sitä!

 7. ARa Medone kuvio on todella hienosti viritetty. Aikaisemmin esim Arttu OY omisti kiinteistön, teki siitä alvillisen ja vuokrasi kunnalle. Kunta sai ALV palautuksen. Hankkeen alussa oli kuitenkin annettu Attendolle yksioikeus toimia tiloissa (?) tekemällä kustannustenjakosopimus kunnan ja Attendon välille. Näin saadaan muut plokattua pois. Joku voisi kuvitella, että asukkaat asuvat halvemmalla ARA tiloissa kuin muissa. Senhän on äkkiä tarkistanut vaikka Espoon kaupungin palvelusetelituottajien listalta. Tuki jää jonnekin matkalle. Kun Aralle on asiasta kanneltu, he sanoivat tekevänsä mitä heitä huvittaa. Messuilla ARAn henkilökunta ja Medonen henkilökunta on aina yhdessä.

 8. Maallikkona ihmettelen, kuinka rakennusalan ihmiset tietävät näin paljon korruptiosta? Voitteko näyttää sen toteen ja jos, niin miten se tapahtuu? Mutta tänä vaikeana aikana kysyn teiltä ja ministeri Kiurulta, kuinka kunnilla olisi varaa itse rakennuttaa ja maksaa suurin osa viuluista? Kunnilla ei ole rahaa. TV:stäkin tuttu Attendo ja sen tytäryhtiöt vievät rahat Ruotsiin, Ylen mukaan.

 9. Viimeistään nyt ylijohtajan lähtö on alkamassa. Niin, että terve menoa vaan. Saisimmeko tilalle riippumattoman ammattimiehen jolla ei ole puoluesidonnaisuutta?

 10. ”Maallikkona ihmettelen, kuinka rakennusalan ihmiset tietävät näin paljon korruptiosta? Voitteko näyttää sen toteen ja jos, niin miten se tapahtuu?”

  Eikös yksi korruption tyypillinen piirre ole sen vaikea toteennäytettävyys. Yksittäistapauksissa on vaikea esittää näyttöä, mutta jos on esim. niin, että

  1. tietyt yhtiöt/henkilöt saavat muita helpommin esim. tonttejaan kaavoitettua
  2. tietyt yhtiöt/henkilöt saavat muita helpommin valtionavustuksia
  3. tietyt tahot voivat nostattaa isoja voittoja ”yleishyödyllisistä yhtiöistä”, jotka saavat valtiolta juuri yleishyödyllisyytensä vuoksi huomattavia etuisuuksia – ilman, että kukaan puuttuu asiaan

  niin jotain korruption merkkejä on ainakin isossa mittakaavassa kenties ilmassa. Yksittäistapauksiin en mene. Niissä voi olla toisinaan kyse vahingoista ja tietämättömyydestäkin.

 11. Näin synnytetään sitä kuuluisaa eläkepommia, josta kunnon eläkeläisveronmaksajia syytetään! Ulkomaiselle pörssiyhtiölle työnnetään tukiaisina verorahojamme! Ne taas vähentävät vaippoja ja pilkkovat palveluja jotta voisivat viedä megavoittonsa veroparatiiseihin.

 12. Talouselämälehti Yrityskaupat 13.3.2009.

  Lastensuojelusta tuli kasvubisnestä
  Jyrki Alkio

  .Yksityisiä terveyspalveluja tarjoava Mehiläinen ostaa itselleen uusia asiakkaita ja uutta osaamista. Mehiläinen kasvattaa julkisrahoitteisista palveluista uutta bisnestä lääkärikeskusten, sairaaloiden ja työterveyshuollon rinnalle.

  Ensimmäisenä Mehiläinen iski lapsia ja nuoria, mielenterveyspotilaita sekä vanhuksia hoitavaan Leivoyhtiöt-ketjuun.

  Leivoyhtiöt on Mehiläisen kuntapalveluista vastaavan Teemu Annalan mukaan ainutlaatuinen kokonaisuus, sillä ketju on osannut yhdistää lastensuojelun ja -psykiatrian. Kunnat ja julkinen sektori ovat yrittäneet samaa vuosikausia.

  Annalan tehtävä on kasvattaa lastensuojelusta ja muista julkisrahoitteisista palveluista Mehiläiselle merkittävää liiketoimintaa.

  Mehiläinen on jo avannut vanhusten hoivayksiköt Espoossa ja Turussa. Se myös voitti viime vuonna kilvan terveyskeskuksen ja kotihoidon palvelujen ulkoistuksesta Karjaalla. Lisäksi yhtiö etsii aktiivisesti uusia ostokohteita.

  Mehiläinen itse siirtyi keväällä 2006 ulkomaiseen omistukseen, kun Capman ja Sitra myivät yhtiön ruotsalaiselle H-Care Holdingille. Ambeaksi nimensä muuttaneen yhtiön omistavat brittiläinen pääomasijoitusyhtiö 3i ja Singaporen valtion sijoitusyhtiö GIC.

  Mehiläinen tavoittelee sekä lastensuojelusta, vanhusten hoivapalveluista, mielenterveyskuntoutuksesta että perusterveydenhuollon ulkoistuksista kustakin kymmenien miljoonien bisnestä. Jos tavoite toteutuu, julkisrahoitteiset palvelut lähes kaksinkertaistavat yhtiön liikevaihdon, jota viime vuonna syntyi 136 miljoonaa euroa.

  Sarjayrittäjä osaa työnsä
  Leivoyhtiöille liikevaihtoa kertyi viime vuonna 8,7 miljoonaa euroa. Tämän vuoden odotus on 15 miljoonaa.

  Leivoyhtiöt on yksittäisistä palveluyksiköistä koottu ketju, jonka taustalta löytyy terveysalan sarjayrittäjä Kari Niemi, 49. Perheineen Niemi omisti kokonaisuudesta 35 prosenttia.

  Osto kiinnosti myös venäläissijoittajaa
  Reilun 20 vuoden yrittäjäuransa aikana Niemi on myynyt toistakymmentä yhtiötä. Sarjayrittäjä oli muun muassa perustamassa yksityisiä sosiaalipalveluja tuottavaa Mikevaa.

  Nopeasti kasvavilla Leivoyhtiöillä on kymmenen yksikköä eri puolilla Suomea. Tämän vuoden aikana ketjuun tulee viisi uutta yksikköä, joista yksi, Suomen ensimmäinen yksityinen lastenpsykiatrinen sairaala, avautuu toukokuussa Hyvinkäällä.

  ”Usein mielletään, että tämä on puhdasta bisnestä. Jos niin ajattelee, on väärällä alalla”, Niemi sanoo. ”Ensisijaisesti me palvelemme asiakkaita.”

  Aiheesta aiemmin
  Raha ryntää vanhuksen luo
  17.2.2009 8.01
  Terveydenhoidon pelastajat ovat liian pieniä
  19.9.2008 7.41
  A Company lähti lastensuojeluun
  19.6.2003 8.53

  .Mehiläinen neuvotteli Leivoyhtiöiden ostosta yhdeksän kuukautta. Muita kiinnostuneita olivat Niemen mukaan muun muassa Mikeva, Mainio Vire eli entinen Medivire Hoiva, Diakonissalaitoksen Hoiva sekä joukko pääomasijoittajia. Leivoyhtiöt kiinnostivat jopa yhtä venäläistä pääomasijoittajaa.

  Ostajat piirittivätkin hoiva-alan yrityksiä todennäköisesti samalla tavalla kuin lääkärikeskuksia vielä joku vuosi sitten. Suomessa on satoja pieniä alan yrityksiä, joten järjesteltävää riittää.

  ———

 13. Angry bird kirjoittaa: ”Veikkaanpa, että ylijohtajan lähtölaskenta on jo alkanut.” Suomalainen ongelma on se, että kun havaitaan epäkohta, asiaa pidetän hetken nippanappa esillä julkisuudessa, sitten se henkilöidään ja joku valitaan pahikseksi. Pahis ryöpytetään – eikä mikään muutu. Homma hanskassa ja hanskat hukassa.

  Oleellisin ohitetaan aina, ja mikä tahansa epäkohta jatkaa olemassaoloaan samaa rataa kuin ennenkin.

 14. Rakennuslehti kirjoittaa:

  ”Rakennuttamisjohtaja Martti Polvinen on vaikuttanut Arassa keskeisesti tuen piiriin hyväksyttävien kohteiden valintaan. Aralle on hänen mukaansa riittänyt, että tukea saavat yhtiöt ovat juridisesti konsernin sisällä eri yhtiöitä. Tällä perusteella Suomen Palveluasunnoille myönnettiin tukea. Hänen mukaansa Ara on myöntänyt Mediverkko-konserniin kuuluvalle MVH-Asunnoille tukea aiemminkin.”

  Ilmeisesti samainen Martti Polvinen oli asiakirjojen mukaan keväällä 2008 Aran edustajana sopimassa Perttu Liukun kanssa, että AVAIN Asumisoikeus Oy:n ja Asuntorakentamisen Kehityssäätiön väliin perustetaan väliyhtiö (Suomen Rakennuttamisen Kehitys Oy), jotta Asuntorakentamisen Kehityssäätiö voisi pitää laittomalla/mitättömällä osakekaupalla joulukuussa 2007 saamansa AVAIN Asumisoikeus Oy:n enemmistöomistuksen. Toisena Aran edustajana väliyhtiöstä oli sopimassa päälakimies Jaana-Maarit Huuhka. Mainittakoon, että Polvinen toimi ennen Araan tuloaan toimialajohtajana Avara-konsernissa, jonka toimitusjohtaja Liukku oli tuohon aikaan. Ko. väliyhtiö, jolle Ara kiiruhti nopeasti antamaan yleishyödyllisyysstatuksen, teki mahdolliseksi myös syksyn 2010 salaisen Liukku-kaupan, jossa Asuntorakentamisen Kehityssäätiö myi pilkkahintaan Liukun ja tämän entisen alaisen Kari Mäenpään firmalle nuo samat AVAIN Asumisoikeus Oy:n osakkeet. Näin näistä nykyisin yksityisistä liikemiehistä tuli yleishyödyllisen asumisoikeusyhtiön enemmistöomistajia ja määräysvallan käyttäjiä. Mainittakoon myös, että Asuntorakentamisen Kehityssäätiön osoite on sama kuin Liukun kotiosoite (ks. YTJ). Samassa osoitteessa on asunut myös säätiön asiamies Suvi Seila, joka toimi AVAIN Asumisoikeus Oy:n vuosien 2007-2008 omistusjärjestelyjen aikaan kevättalvesta 2008 alkaen sekä Avara Suomi Oy:n lakimiehenä että säätiön asiamiehenä edustaen näin yhtäaikaa sekä myyjä- että ostajatahoa.

  AVAIN Asumisoikeus Oy:n omistusjärjestelyistä vuosina 2007-2010 pitäisi tehdä puolueeton tutkimus. Asuntoministeri Vapaavuoren kutsuman selvityshenkilön Riitta Rainion selvitys ei ole sitä. Ympäristöministeriön entisenä hallintojohtajana ja Aran johtokunnan jäsenenä hän vaikeni selvityksessään Aran todellisesta roolista noissa omistusjärjestelyissä, vaikka hänella oli käytettävissään kaikki asiakirjat noista tapahtumista ja hän oli kuullut niistä eri tahojen (myös asukkaiden) edustajia.

 15. Miksi Kiuru haluaisi tehdä poliittisen itsemurhan ja rajoittaa tai kyseenalaistaa VVOn vuokratasoa? Kanavoidakseen vähemmän tuloa ammattiyhdistykselle tai sitä edustaville tahoille?

  Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen 15,83 %
  Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma 9,91 %
  Metallityöväenliitto ry 9,06 %
  Kunta-alan ammattiliitto KTV ry 8,76 %
  Rakennusliitto ry 7,10 %
  Palvelualojen ammattiliitto PAM ry 6,85 %
  Toimihenkilöunioni TU ry 6,50 %
  Opetusalan ammattijärjestö OAJ ry 5,44 %
  Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera 4,28 %
  Kemianliitto – Kemifacket ry 3,19 %
  Tekstiili- ja vaatetustyöväenliitto Teva ry 2,13 %
  Keskinäinen vakuutusyhtiö Kaleva 1,73 %

  1. Jouduin poistamaan Martti Polvista koskevan mielipiteen. Perusteluna on nettietiketti. Toivomme, että keskustelupalstaamme ei käytetä ketään henkilöä loukkaavalla tavalla vaan keskustelu pysyy asiallisena. Asioista voi kirjoittaa suoraan ja kovaakin, mutta sivistyneesti ilman, että käydään loukkaavin sanoin kenenkään kimppuun.

   Hyvä neuvo on, että jos et voi sanoa joitakin sanoja kasvokkain, niin älä käytä niitä myöskään netissä nimimerkin suojissa.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat