Google kielsi tuulivoiman rakentamisen takapihalleen

Google keräsi myönteistä ympäristömainetta ilmoittamalla hankkivansa Haminan palvelukeskuksen sähkön Pajalan tuulivoimaloista Ruotsista. Kaksi vuotta sitten sama Google hääti Haminan Energian tuulivoimalat takapihaltaan, vaikka niiden sijoittumisesta oli esisopimus tontin myyneen Enson kanssa.

Google keräsi myönteistä ympäristömainetta ilmoittamalla hankkivansa Haminan palvelukeskuksen sähkön Pajalan tuulivoimaloista Ruotsista. Kaksi vuotta sitten sama Google hääti Haminan Energian tuulivoimalat takapihaltaan, vaikka niiden sijoittumisesta oli esisopimus tontin myyneen Enson kanssa.

image

Google on luvannut ostaa Pajalaan rakennettavan tuulipuiston koko sähköntuotannon kymmen vuoden ajaksi. Puiston tuotantokapasiteetti on 72 megawattia. Luonnosuojelijat ja jopa tuulivoimayhdistys kiirehtivät kiittämään yritystä ympäristömyönteisyydestä.

Jotta totuus ei unohtuisi kannattaa palauttaa mieliin Rakennuslehden juttu vuodelta 2011. Tein jutun, kun kävin tuulivoimakurssin yhteydessä tutustumassa Googlen tontin viereen rakennettuihin tuulivoimaloihin. Haminan Energian edustajien käsitys Googlesta oli  kielteinen, sillä yritys oli torpannut yhtiö jo sopimat tuulivoimahankkeet ja sulkenut tuulivoimalle parhaat rannat niiltä. Perusteluna oli Googlen palvelinkeskuksen vaatimat laajennusmahdollisuudet

Pajala on riittävä kaukana silmistä, joten sieltä tuulivoimaa voi toki hankkia. Pajalassa energiaa riittää nyt, sillä rautakaivoshanke on nyt henkitoreissaan ja saattanee kaataa myös Kolarin Hannukaiseen suunnitellun kaivoshankkeen.

Rakennuslehti 2011:

”Suurin este tuulipuistojen rakentamiselle on niihin kohdistuvat valitukset. Tuulivoimalan ympäristöhaittoja ovat muun muassa melu, häiritsevä auringonvalon vilkkuminen ja vaikutukset eläimiin. Netin keskustelupalstoilta löytyy myös väittämiä siitä, että tuulivoimaloiden näköpiirissä asuntojen ja lomamökkien arvo laskisivat.

Vastustajina eivät ole pelkästään yksityiset ihmiset. Summan ranta-alueella Google hääti tuulivoimalat palvelukeskuksensa lähistöltä, vaikka sijoituspaikasta oli sovittu
alueen entisen omistajan Stora Enson kanssa. Myöskään liittyminen Fingridin verkkoon ei onnistunut, koska Google pelkäsi häiriöitä.

Jo aiemmin Haminan satama oli kieltänyt tuulivoimaloiden rakentamisen alueelleen vetoamalla siihen, että ne keräävät salamia ja voivat sytyttää tuleen satama-alueen palavia nesteitä. Kemin Ajoksen satamassa tällaista riskiä ei tunnistettu, joten haminalaiset tekivät ensimmäisen voimalansa sinne.”

 

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Google kielsi tuulivoiman rakentamisen takapihalleen”

  1. Google on esimerkki yrityksestä, joka ei ansaitse mitään myönteistä julkisuutta. Veronkiertäjä viimeisen päälle.
    Kaikki positiiviset jutut ovat niin syvältä kuin olla voi.
    Hävettää suomalaisten kyykistely Googlelle.

  2. Tuulivoima on huonon hyötysuhteen energiaa joka tuottaa myös maisema haittoja.

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat