Kokeile kuukausi maksutta

Tilaajavastuun väliraportti: Yritysten saatava helpommin tietoa alihankkijoista

Yritysten tulisi entistä helpommin ja keskitetymmin saada sopimuskumppaniaan koskevaa tietoa viranomaisilta. Ehdotus sisältyy tilaajavastuulain uudistamista pohtivan työryhmän väliraporttiin. Lisäksi työryhmässä on ollut esillä alustavia sääntelymalleja, joilla edistettäisiin työsuhteen vähimmäisehtojen noudattamista. Työ- ja elinkeinoministeriö lähetti raportin lausunnoille 26. kesäkuuta.

Yritysten tulisi entistä helpommin ja keskitetymmin saada sopimuskumppaniaan koskevaa tietoa viranomaisilta. Ehdotus sisältyy tilaajavastuulain uudistamista pohtivan työryhmän väliraporttiin. Lisäksi työryhmässä on ollut esillä alustavia sääntelymalleja, joilla edistettäisiin työsuhteen vähimmäisehtojen noudattamista. Työ- ja elinkeinoministeriö lähetti raportin lausunnoille 26. kesäkuuta.

”Tiedonsaannin helpottaminen vähentäisi yritysten työmäärää ja parantaisi tietojen luotettavuutta. Lisäksi jatkossa on keskeistä arvioida, kuinka tilaaja voisi ehkäistä alihankkijoiden työntekijöiden alipalkkausta”, työministeri Lauri Ihalainen sanoo.

Tilaajan tulee lain mukaan selvittää alihankkijoitaan koskevia tietoja, kuten verovelka- ja eläkevakuutustiedot. Työryhmä ehdottaa, että vastaisuudessa kaikki tiedot olisivat saatavissa Patentti- ja rekisterihallituksen ja Verohallinnon yhteisestä yritys- ja yhteisötietojärjestelmä YTJ:stä.

Väliraportissa on kuvattu työryhmässä esillä olleita sääntelymalleja, joilla voitaisiin ehkäistä alipalkkausta. Lisäksi raportti sisältää ehdotuksia, jotka vahvistaisivat ulkomaisten toimijoiden tietoisuutta Suomen vähimmäistyöehdoista sekä tietoa antavasta tahosta.

Työryhmän on tarkoitus luovuttaa loppuraporttinsa vuoden loppuun mennessä. Työ- ja elinkeinoministeriön vetämässä työryhmässä on edustus työmarkkinakeskusjärjestöistä sekä sosiaali- ja terveysministeriöstä, valtiovarainministeriöstä, oikeusministeriöstä sekä Etelä-Suomen aluehallintovirastosta, joka vastaa tilaajavastuulain valvonnasta.

Väliraportti on luettavissa kokonaisuudessaan tästä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tilaajavastuun väliraportti: Yritysten saatava helpommin tietoa alihankkijoista”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat