Keski-Pasilan keskustakorttelin suunnittelukilpailun voittajaksi ehdotetaan ”Triplaa”

Helsingin kaupungin ja Senaatti-kiinteistöjen järjestämän Keski-Pasilan keskustakorttelin suunnittelu- ja toteutuskilpailun voittajaehdokkaaksi on valittu ehdotus nimeltään Tripla. Sen on laatinut hollantilainen arkkitehtitoimisto Office for Metropolitan Architecture (O.M.A.) Ehdotuksen takana on YIT Rakennus Oy. Kilpailun tulos vahvistetaan Helsingin kaupunginvaltuuston, Senaatti-kiinteistöjen hallituksen ja Suomen eduskunnan päätöksellä.

Helsingin kaupungin ja Senaatti-kiinteistöjen järjestämän Keski-Pasilan keskustakorttelin suunnittelu- ja toteutuskilpailun voittajaehdokkaaksi on valittu ehdotus nimeltään Tripla. Sen on laatinut hollantilainen arkkitehtitoimisto Office for Metropolitan Architecture (O.M.A.) Ehdotuksen takana on YIT Rakennus Oy. Kilpailun tulos vahvistetaan Helsingin kaupunginvaltuuston, Senaatti-kiinteistöjen hallituksen ja Suomen eduskunnan päätöksellä.

image

YIT:n kilpailuehdotus käsittää Keski-Pasilasta vapautuvalle ratapiha-alueelle suunnitellun uuden Tripla-keskuksen, joka yhdistää Itä- ja Länsi-Pasilan toisiinsa. Tripla-keskus on kolmen korttelin monipuolinen kokonaisuus, johon toteutetaan toimistoja, kauppa- ja kongressikeskus, asuntoja, hotelli, monitoimiareena sekä joukkoliikenneterminaali. Alueellisesti keskus rajoittuu Ratapihantiehen, Pasilansiltaan ja Pasilankatuun ja sijoittuu logistisesti liikenteen solmukohtaan.

Alueelle kaavoitetaan rakennusoikeutta noin 183 000 kerrosneliömetriä, ja hankkeen arvo on kokonaisuudessaan noin miljardi euroa. Hankkeen rakentaminen alkaa asemakaavan vahvistuttua, arviolta vuonna 2015, ja se toteutetaan vaiheittain noin 10 vuoden aikana. Työllisyysvaikutus työmaalla on parhaimmillaan lähes 900 henkilöä vuodessa.

YIT ostaa alueelle kaavoitettavan rakennusoikeuden vaiheittain rakentamisen edetessä, jolloin rahoitustarve on maltillinen. Varsinainen kiinteistökauppa tehdään asemakaavan vahvistuttua. Hankkeen rahoitus järjestetään hankkeen edetessä tavanomaisilla rahoitusinstrumenteilla, eikä se edellytä erityisiä rahoitusjärjestelyjä.

Projektin liikevaihto tuloutuu tämän hetken arvion mukaan pääosin vuosina 2016-2020. Ison ja pitkäkestoisen hankkeen suunnittelu- ja neuvotteluvaiheessa on huomioitu, että rakentamisen aikatauluja voidaan sopeuttaa markkinatilanteen niin vaatiessa.

Käsittely etenee syksyllä

Helsingin kaupunginhallitus käsittelee ehdotuksen alkusyksyllä. Kaupunginhallituksen jälkeen kaupunginvaltuusto vahvistaa asian vielä ennen joulua. Kiinteistökauppa käsitellään myös Senaatti-kiinteistöjen hallituksessa ja eduskunnassa, joka päättää kyseessä olevien kiinteistöjen luovuttamisesta.

Tämän jälkeen allekirjoitetaan keskuksen toteutussopimus, valmistellaan asemakaavaa ja aloitetaan jatkosuunnittelu.Toteutussopimus on tarkoitus allekirjoittaa alkuvuonna 2014. Kilpailun voittaja ostaa alueen rakennusoikeudet ja rakentaa keskuksen omistukseensa. Sopimukseen kuuluu myös Pasilan aseman uudistaminen kokonaisuudessaan.

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Keski-Pasilan keskustakorttelin suunnittelukilpailun voittajaksi ehdotetaan ”Triplaa””

  1. Rakennusten julkisivu on lasia tai muuta heijastavaa pintaa. Rata-alue on laaksomaista maisemaa, jossa rakennukset estävät laakson jatkumisen. Tämä konsepti tulee aiheuttamaan tuhansien lintujen törmäämisen seiniin ja joukkokuolemiin. Linnut eivät tunnista lasia vaan näkevät siinä lentoreitin jatkumisen.

  2. Onpa kertakaikkisen hirveä ehdotus! On todella löydetty aidan matalin kohta. Ei anna mairittelevaa kuvaa suomalaisesta kilpailuttamisesta jos vuosien väännön jälkeen saadaan aikaan ddr-bulkkiakin surkeampaa jälkeä.

    Toivottavasti tämä painajaisvisio kaatuu hallituksen ja valtuuston käsittelyssä.

  3. Tuostahan löytyisi ideaa useammalle asemalle, Espoon keskus, Leppävaara, Malmi, Tikkurila, jäisi joku saavutus tältäkin vuosikymmeneltä.
    Jos joku toinenkin rakennusliike uskalsi ylipäätänsä osallistua kisaan tuollaisesta kem2-määrästä, annetaan lohdutuspalkinnoksi joku toinen asema.

  4. Onnittelut YIT:lle rohkeasta vedosta. Paljon tuli kehitettävää paalupaikalta. Nyt vaan rahaa hankkimaan…

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat