Ramirentin kannattavuus heikkeni – kasvu takaisin painopisteeksi

Konevuokraamo Ramirentin liikevaihto supistui sekä viime vuoden viimeisellä neljänneksellä että koko vuonna. Osa liikevaihdon laskusta selittyy siirretyillä ja myydyillä liiketoiminnoilla, mutta liikevaihto laski myös ilman näitä järjestelyjä 4,2 prosenttia. Yhtiön tulos painui vielä enemmän eli suhteellinen kannattavuuskin heikkeni. Koska yhtiön riskitaso on kuitenkin konsernijohtaja Magnus Rosénin mukaan tasapainossa, kasvu palaa yhtiön painopisteeksi tänä vuonna. 

Konevuokraamo Ramirentin liikevaihto supistui sekä viime vuoden viimeisellä neljänneksellä että koko vuonna. Osa liikevaihdon laskusta selittyy siirretyillä ja myydyillä liiketoiminnoilla, mutta liikevaihto laski myös ilman näitä järjestelyjä 4,2 prosenttia. Yhtiön tulos painui vielä enemmän eli suhteellinen kannattavuuskin heikkeni. Koska yhtiön riskitaso on kuitenkin konsernijohtaja Magnus Rosénin mukaan tasapainossa, kasvu palaa yhtiön painopisteeksi tänä vuonna. 

image

”Vuoden neljännellä neljänneksellä konevuokrauspalveluiden kysyntä heikkeni Suomessa ja Norjassa johtuen heikentyneestä aktiviteetista erityisesti rakennussektorilla. Emme onnistuneet vähentämään kustannuksia vastaamaan alhaisempaa kysyntää. Olemme tehostaneet toimenpiteitä kannattavuuden parantamiseksi näissä segmenteissä”, Rosén sanoo.

Ramirentin EBITA-liiketulosprosentti (liiketulos ennen aineettomien hyödykkeiden poistoja ja arvonalentumisia) oli viime vuonna 14,2, kun se oli edellisenä vuonna 14,1. Yhtiön tavoite on selvästi korkeammalla. ”Ramirent tavoittelee vähintään 18 prosentin EBITA-liiketulosprosenttia kaikilla segmenteillä. Tämän odotetaan parantavan EBITA-liiketulosprosenttia 3 prosenttiyksikköä konsernitasolla vuoden 2012 14 prosentin tasolta 17 prosenttiin vuoteen 2016 mennessä.”

”Yksityiskohtaiset toimenpiteet EBITA-liiketulosprosenttitavoitteen saavuttamiseksi pannaan täytäntöön toimintamaissa vuoden 2014 aikana. Integroidut palveluratkaisut kaikille asiakassektoreille ja operatiivisen toiminnan kehittäminen Ramirent-toimintamallin kautta ovat avainasemassa tavoitteen saavuttamiseksi. Jatkamme myös hinnoittelun kehittämistä, toimipisteverkoston optimointia, kapasiteetin käyttöasteen parantamista sekä hankintojen keskittämistä edelleen.”

Ramirent jatkaa tiukkaa kustannusten hallintaa ja arvioi, että vuoden 2014 investoinnit ovat noin vuoden 2013 tasolla. Konserni jatkaa kannattavan kasvun tavoittelua.

”Kasvustrategia palaa fokukseen vuonna 2014. Kasvustrategiassamme tavoittelemme kasvua ulkoistusmahdollisuuksista ja valikoiduista pienistä ja keskisuurista yritysostoista. Kartoitamme myös laajentumista uusille asiakassektoreille ja maantieteellisille alueille. Nopeampaa kasvua haetaan valituilta kasvumarkkinoilta, kuten energia, öljy- ja kaasuteollisuus sekä julkinen sektori.”

Ramirent-konserni 10–12 2013/10–12 2012

  • Liikevaihto milj. euroa 167,5/194,1
  • Liikevoitto % 11,3/14,3
  • Tulos ennen veroja milj. euroa 12,8/24,3

1–12 2013/1–12 2012

  • Liikevaihto milj. euroa 647,3/714,1
  • Liikevoitto % 12,7/13,0
  • Tulos ennen veroja milj. euroa 63,9/83,0
  • Omavaraisuusaste % 48,9/44,2
  • Henkilöstö (kauden lopussa) 2 592/3 005

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ramirentin kannattavuus heikkeni – kasvu takaisin painopisteeksi”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat