Kokeile kuukausi maksutta

Asuntorakentaminen huimassa vauhdissa Vantaalla

Vantaalla aloitettiin tammi-huhtikuussa 1002 asunnon rakentaminen, mikä ylittää 62 prosentilla tämän aikavälin kymmenen vuoden keskiarvotason (620 asuntoaloitusta). Myös lupapuolella on riittänyt vilskettä, sillä tammi-toukokuussa myönnettiin lupa 1046 asunnon rakentamiseen. Se ylittää kymmenen vuoden keskiarvotason 85 prosentilla.

YIT rakentaa Kivistön asuntomessualueelle Vantaalle kolme kerrostaloa.

Pientaloasunnoille myönnettiin neljässä kuukaudessa 146 lupaa. Se on kymmenen vuoden keskiarvotasoa, kasvua prosentin verran. Sen sijaan pientalojen aloitukset (76 kpl) olivat tammi-toukokuussa alle keskiarvotason, vähennystä 42 prosenttia.
”Asuntorakentaminen on kautta linjan vähintään normaalia ja kerrostalojen osalta hurjaa luokkaa”, Vantaan kaupungin lupapäällikkö Ilkka Rekonen sanoo.

Vantaan vilkkaan asuntorakentamisen taustalla on monta syytä. Kehärata on kiihdyttänyt rakentamista ainakin Leinelässä, Kivistössä ja Tikkurilassa. Rekosen mukaan asuntohankkeita on kuitenkin ympäri Vantaata. Se antaa yrityksille mahdollisuuksia tuotantoriskin jakamiseen.

Kehäradan lisäksi myös Vantaan muu infrastruktuuri kuten Kehä III, kauppakeskus Jumbo ja muutkin palvelut lisäävät kaupungin houkuttelevuutta. Rekonen myös pohtii, että ihan maaseudulle hakeutuminen on vähentynyt.

Asuntoaloituksia kiihdyttää myös se, että Vantaan asuntohinnat ovat selvästi pääkaupunkiseudun naapurikaupunkeja edullisempia. Tosin ero on Rakennuslehden markkinakatsauksen mukaan kaventunut. Myynnissä oleva vapaarahoitteinen asuntoneliö maksoi Vantaalla huhtikuussa 4292 euroa, missä on nousua 8,6 prosenttia vuodessa.

Asuntorakentamisesta on tällä hetkellä vaikea puhua törmäämättä asuntorahastoihin. Rekosen arvion mukaan Vantaa on ollut rahastoille ja muille asuntosijoittajille otollista aluetta, ja odotettavissa oleva tuottoprosentti on luultavasti hyvä. Sijoittajat ovat kiinnostuneita pienistä vuokra-asunnoista, ja niitä Vantaalle voi rakentaa. ”Meillähän ei ole kerrostalotuotannossa pinta-alarajoitteita niin kuin esimerkiksi Helsingissä. Meillä saa tehdä markkinaehtoista tuotetta”, Rekonen sanoo. Hänen mukaansa rivi- ja pientaloille on Vantaalla niin paljon tilaa, ettei kerrostalojen kokoa ole nähty aiheelliseksi säädellä.

Rekosen mukaan Vantaan asuntorakentaminen on jakautunut aika sopusuhtaisesti gryndi, Ara- ja asumisoikeustuotantoon. ”Kaupunki on pitänyt tontinluovutuksessa kiinni siitä, että meillä ei ole kovin eriytyneitä alueita.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Asuntorakentaminen huimassa vauhdissa Vantaalla”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat