Kokeile kuukausi maksutta

Tarkastusvaliokunta suomii Senaatti-kiinteistöjä

Eduskunnan tarkastusvaliokunta arvostelee Senaatti-kiinteistöjä vuokrien sanelemisesta. Valtion virastoilla ei valiokunnan mukaan ole aina aitoa mahdollisuutta neuvotella vuokrasta. Kohoavat vuokrat ovat sen mukaan myös vaikeuttaneet virastojen toimintaa.

Eduskunnan tarkastusvaliokunta arvostelee Senaatti-kiinteistöjä vuokrien sanelemisesta. Valtion virastoilla ei valiokunnan mukaan ole aina aitoa mahdollisuutta neuvotella vuokrasta. Kohoavat vuokrat ovat sen mukaan myös vaikeuttaneet virastojen toimintaa.

Senaatti-kiinteistöt on valtiovarainministeriön alainen liikelaitos, joka vastaa ensisijaisesti valtionhallinnon kiinteistöistä.

Tarkastusvaliokunta pitää liikelaitoksen roolia hämmentävänä, koska se noudattaa yritystoiminnan periaatteita, mutta ei kilpaile markkinoilla. Senaatti-kiinteistöjen toimintaan liittyy sen mukaan selkeitä monopolipiirteitä.

Senaatti-kiinteistöt tulouttaa valtion virastoilta ja laitoksilta saamansa vuokratuottojen voitot valtiolle. Viime vuonna tuloutus oli 120 miljoonaa. Valiokunta huomauttaa, että tuloutus lisää painetta vuokrankorotuksiin.

Tätä artikkelia on kommentoitu 5 kertaa

5 vastausta artikkeliin “Tarkastusvaliokunta suomii Senaatti-kiinteistöjä”

  1. Vihdoinkin on toivoa Senaatin alasajosta, valtion omistamien kiinteistöjen kiinteistöhallinnon siirtämisestä kilpailutuksen káutta parhaalle palveluorganisaatiolle sekä budjettitalouden ja valvonnan palauttamisesta sinne, minne se kuuluukin eli Ministeriötasolle.

  2. Yliopistot pääsivät jo irti ja seuraavaksi varmaan VTT. Senaattilaiset on liian lähellä liian helppoa rahaa.

  3. Kun puhutaan tilankäyttäjistä asiakkaina ja Senaatista palveluorganisaationa, koko korttitalo romahtaa Senaatin monopoliasemaan. Varsinaiset palvelut kun hankitaan todellisilta yrityksiltä, niin senkin perusta on hutera, koska Senaatin rahahanat ovat aina vakaat, tekipä tai olipa tekemättä senaattilainen mitä hyvänsä. Kiinteistöhallintopalvelut tulee oikeasti aina kilpailuttaa!

  4. Olisi mielenkiintoista kuulla huomattavien vuokrankototusten perustelut, kun valtion henkilöstöä koko ajan vähennetään, paitsi Senaatissa.

  5. Vähän niinkuin valtiolla työskentely olisi verrannollista viinan juontiin. Myyjät voi hyvin, Monet käyttäjät ei.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat