Kokeile kuukausi maksutta

Eläkesopu huonontaa pitkään työskentelevien eläkkeitä nykyisestä

Eläkeikää aiotaan nostaa portaittain 65 vuoteen asti. STT:n tietojen mukaan se koskee ensimmäiseksi vuonna 1955 syntyneitä.

Eläkeikää aiotaan nostaa portaittain 65 vuoteen asti. STT:n tietojen mukaan se koskee ensimmäiseksi vuonna 1955 syntyneitä.

Eläkeikä nousee vuosittain kolme kuukautta, joten esimerkiksi vuonna 1955 syntyneiden eläkeikä on 63 vuotta ja 3 kuukautta, vuonna 1958 syntyneiden 64 vuotta ja niin edelleen. Vuonna 1962 syntyneet ovat ensimmäiset, joiden eläkeikä on 65 vuotta.

Korkeasti koulutettujen Akava ei tulosta allekirjoittanut ja puheenjohtaja Sture Fjäder poistui neuvottelupöydästä varsin nopeasti.

SAK ja STTK saivat keskeisiä tavoitteitaan läpi, mutta Akava ei saanut säilytettyä nykyisenlaista karttumaa työuran loppuvaiheessa. Akavan mielestä se olisi taloudellisesti kannustanut tekemään pidempiä työuria. Fjäderin mukaan nyt mikään ei kannusta siihen, eikä Akava siksi voinut tulosta hyväksyä. Muutoin se olisi ollut hyväksyttävissä.

STT:n saamien tietojen mukaan vastedes eläkettä karttuu 1,5 prosenttia koko työuran ajalta ja koko palkasta. Eläkevakuutusmaksut eivät siten enää pienennä eläkettä, kuten nykyisin.

TEK: Huono ratkaisu

Tekniikan akateemiset TEK pitää eläkeratkaisua huonona, koska se huonontaa pitkän työuran tekevien eläkkeitä nykyisistä.

”Samanaikaisesti lyhyistä työurista saatavat eläkkeet nousevat. Tätäkö oikeasti haluttiinkin?”, TEK:in puheenjohtaja, kansanedustaja Marjo Matikainen-Kallström kysyy.

TEK:in mukaan koko työuran mittainen 1,5 prosentin tasakarttuma merkitsee sitä, että jatkossa 65 -vuotiaaksi työskentelevä saa yli 10 prosenttia pienempää eläkettä kuin tänä päivänä 65-vuotiaaksi työskentelevä. Toisessa päässä työkyvyttömyyseläkkeet paranevat joka tapauksessa sen takia, että niiden laskemisessa käytetty niin sanottu tuleva aika pitenee kahdella vuodella.

Eläke alkaa kertyä 17-vuotiaana

Eläkettä alkaa uudistuksen jälkeen kertyä jo 17-vuotiaana, kun nykyisin ikäraja on 18 vuotta. Tämä oli etenkin SAK:lle tärkeä tavoite. Pitkään fyysisesti tai henkisesti raskasta työtä tehneille tulee mahdollisuus jäädä eläkkeelle ennen vanhuuseläkeikää tietyin ehdoin 38 vuoden työuran jälkeen.

Eläkelakien on määrä tulla voimaan vuonna 2017. Vuoden 2025 loppuun asti 53–62-vuotiaat saavat siirtymäkarttumaa, jolloin eläkettä karttuu heille 1,7 prosenttia vuodessa. Tällä hetkellä heidän karttumansa on 1,9 prosenttia vuodessa, ja neuvottelijoiden mielestä muutoin karttuma putoaisi kohtuuttomasti.

Eläkeiän jälkeen töissä jatkavat saavat jatkossa 0,4 prosenttia lykkäyskorotusta jokaista kuukautta kohti. Superkarttuma poistuu. Eliniänodote alkaa vaikuttaa eläkeikään vuoden 2025 jälkeen. Ensimmäisen kerran eläkeikään tehdään tarkistus vuonna 2030. Mikäli työurat kehittyvät myönteisesti, se jarruttaa eläkeikärajalle asetettua automatiikkaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Eläkesopu huonontaa pitkään työskentelevien eläkkeitä nykyisestä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat