Keskinäisen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen kiinteistösijoitusten kokonaistuotto kasvoi viime vuonna 5,4 prosenttiin, kun se oli vielä edellisenä vuonna 4,8 prosenttia. Yhtiön suoraan omistettujen kiinteistöjen tuotto painui 4,9 prosenttiin edellisen vuoden 5,0 prosentista. Epäsuorien kiinteistösijoitusten tuotto puolestaan koheni 8,5 prosenttiin, kun se oli vain 3,2 prosenttia vuonna 2013.

Ilmarisen kiinteistösijoitusten tuotto koheni

Keskinäisen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen kiinteistösijoitusten kokonaistuotto kasvoi viime vuonna 5,4 prosenttiin, kun se oli vielä edellisenä vuonna 4,8 prosenttia. Yhtiön suoraan omistettujen kiinteistöjen tuotto painui 4,9 prosenttiin edellisen vuoden 5,0 prosentista. Epäsuorien kiinteistösijoitusten tuotto puolestaan koheni 8,5 prosenttiin, kun se oli vain 3,2 prosenttia vuonna 2013.

Kirjoittaja(t) Hannu Lättilä

Yhtiön kiinteistösijoitukset olivat vuoden 2014 lopussa yhteensä 3 681,3 miljoonaa euroa, kun ne olivat vuotta aiemmin 3 644,1 miljoonaa euroa. Muutos edelliseen vuoteen oli noin prosentti. Suoraan omistettuja kiinteistöjä oli viime vuoden lopussa 3 189,6 miljoonan euron edestä. Vuoden 2013 lopussa suoraan omistettuja kiinteistöjä oli 3 101,3 miljoonalla eurolla.

”Kun vuosittain on totuttu siihen, että kiinteistösalkussa tulee tuottoa myös arvonnousuna, niin viime vuonna meille ei tullut arvonnousutuottoa, mutta ei tullut alaskirjauksiakaan, vaan nettomääräisesti sen vaikutus oli noin nolla. Suorien kiinteistösijoitusten tuotto oli siten käytännössä kassavirtapohjaista tuottoa”, Ilmarisen varatoimitusjohtaja Timo Ritakallio totesi yhtiön tulosinfossa. Hänestä tulee Ilmarisen toimitusjohtaja helmikuun alusta.

Ritakallion mukaan neljättä vuotta jatkuva taantuma näkyy siinä, että toimistotilojen kysyntä pääkaupunkiseudulla pysyy alhaisena. ”Kun uutta kapasiteettia on tullut, se tarkoittaa sitä, että vajaakäyttöasteet pysyvät poikkeuksellisen korkeina.”

Ilmarinen on lisännyt infrastruktuurisijoituksiaan Suomeen. Yhtiö omistaa esimerkiksi noin 20 prosenttia sähkönsiirron kantaverkon omistavasta Fingridistä ja on omistajana myös Koskenkylä–Kotka-moottoritiessä. ”Tekisimme mielellämme tällaisia väyläinvestointeja, kunhan ne täyttävät meidän kriteerit.”

Ilmarisen suorista kiinteistösijoituksista noin 95 prosenttia oli Suomessa.

”Ihan selkeä strategia on, että askel askeleelta hajautamme niitä maailmalle. Meillä on joitakin hankkeita jo ihan viimeistelyssä. Olemme kertoneetkin, että esimerkiksi Brysselistä ostamme yhden ranskalaisen vakuutusyhtiön kanssa puoliksi yhden merkittävän toimistokiinteistön, joka on puolisen kilometriä Euroopan parlamentista ja vajaa kilometri ydinkeskustasta.”

Ilmarinen osti myös jo reilu vuosi sitten Technopolikselta 19 prosentin osuuden Suur-Oslon Fornebussa sijaitsevasta toimistokampuksesta. Technopolis omistaa kohteesta 51 prosenttia.

”Tämän tyyppisiä kohteita haemme. Kiinteistösijoituksissa pitää olla tällaisessa tilanteessa aika varovainen ja tehdä huolella kotityöt. Haemme aina paikallisia kumppaneita niihin kohteisiin, joihin me teemme suoria kiinteistösijoituksia.”

Ilmarisen kiinteistösijoitusrahastojen ja yhteissijoitusten arvo oli viime vuoden lopussa 491,8 miljoonaa euroa. Kiinteistösijoitusrahastoista selvä enemmistö suuntautui ulkomaille ja vain noin 22,4 prosenttia kotimaahan.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ilmarisen kiinteistösijoitusten tuotto koheni”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi