Kokeile kuukausi maksutta

Muistokirjoitus: Aalto-yliopiston rakennusfysiikan professori Martti Viljanen

Aalto-yliopiston rakennusfysiikan professori Martti Viljanen kuoli vaikean sairauden seurauksena 22. päivänä toukokuuta Espoossa 66 vuoden ikäisenä. Hän oli syntynyt 16. maaliskuuta 1949 Iisalmessa.

Martti Viljanen kirjoitti ylioppilaaksi Hämeenlinnan lyseosta keväällä 1970. Tämän jälkeen hän aloitti opinnot Teknillisen korkeakoulun rakennusinsinööriosastolla, josta valmistui diplomi-insinööriksi 1976 ja tekniikan lisensiaatiksi 1983.

Viljasen työura alkoi Valtion teknillisessä tutkimuskeskuksessa syksyllä 1975. Ura siellä jäi kuitenkin varsin lyhyeksi, kun kiinnostus jatko-opiskelua ja tutkimusta kohtaan vei voiton. Teknillisessä korkeakoulussa hän aloitti assistenttina jo syksyllä 1979 suoritettuaan sitä ennen asevelvollisuutensa.

Martti Viljanen oli lahjakas opiskelija, ja hänet valittiin hoitamaan avoinna ollutta huoneenrakennustekniikan apulaisprofessorin virkaa jo heinäkuussa 1980. Vuonna 1986 hän sai nimityksen apulaisprofessoriksi rakennusfysiikan alan ensimmäiseen virkaan Teknillisessä korkeakoulussa. Vuonna 1998 virka muuttui professorin viraksi.

Professori Viljasen tutkimukset kohdistuivat rakenteiden ja rakennusmateriaalien lämpö- ja kosteustekniseen toimintaan sekä rakennusten energiankulutukseen ja niihin vaikuttaviin fysikaalisiin ilmiöihin.

Rakennusten sisäilman laatu- ja homeongelmien noustessa viime vuosina voimakkaasti esille, professori Viljanen aloitti tutkimusryhmineen tuloksellisen yhteistyön Helsingin yliopiston mikrobiologian laitoksen kanssa. Yhteistyöllä saavutettiin merkittäviä uusia tutkimustuloksia erilaisten mikrobien käyttäytymisestä rakennusten sisätiloissa ja mikrobien aineenvaihdunnan tuloksena huoneilmaan siirtyvien toksisten aineiden tunnistamisesta. Saman ongelman parissa Martti Viljanen työskenteli loppuun saakka, kunnes kaksi viikkoa ennen kuolemaa sairaus vei lopullisesti hänen voimansa.

Martti Viljanen oli pitkäaikainen ja pidetty kollega Aalto-yliopiston rakennustekniikan laitoksella. Hän oli idearikas, huumorintajuinen ja työnsä äärimmäisen vakavasti ottava. Opettajana hän oli vaativa, mutta vastuuntuntoinen ja halusi pitää huolta siitä, että nuorilla diplomi-insinööreillä oli riittävät tiedot ennen työelämään siirtymistään.

Professori Viljanen viihtyi vapaa-aikanaan parhaiten perheensä parissa Iittalassa sijaitsevalla kesämökillä, jossa hän istutti ja hoiti metsiä huoltaen itse myös metsätyötraktorinsa ja kaivinkoneensa. Myös Ahvenistolla sijaitseva kotitalo oli hänelle mieluisa suvun kohtaamispaikka.

Martti Viljasella olisi ollut vielä paljon annettavaa alansa tutkimuksen eteenpäin viemiseksi ja sisäilman laatuun liittyvien ongelmien ratkaisemiseksi.

Xiaoshu Lü-Tervola ja Juha Paavola,
Aalto-yliopisto
Martti Viljasen professori-kollegoja

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Muistokirjoitus: Aalto-yliopiston rakennusfysiikan professori Martti Viljanen”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat