Kokeile kuukausi maksutta

Osa Espoon kaduista joutuu odottamaan asfalttia vielä 10 vuotta

Espoossa on rakentamista odottavia niin sanottuja kotikatuja edelleen jäljellä noin 96 kilometriä. Asiaa käsitellyt Espoon tekninen lautakunta arvioi, että kotikatujen rakentamisohjelman loppuunsaattaminen siirtynee vuoteen 2026.

Espoossa on rakentamista odottavia niin sanottuja kotikatuja edelleen jäljellä noin 96 kilometriä. Asiaa käsitellyt Espoon tekninen lautakunta arvioi, että kotikatujen rakentamisohjelman loppuunsaattaminen siirtynee vuoteen 2026.

Kotikatujen rakentamisohjelmassa vielä rakentamatta olevien katujen toteutuksen kustannusarvio on yhteensä 76 miljoonaa euroa. Tänä vuonna Espoo investoi kotikatujen rakentamiseen noin 5 miljoonaa euroa, eikä kaupunki päässe lähivuosina merkittävästi tätä korkeammalle investointitasolle.

Espoon kaupunki on seurannut kotikatujen rakentamisohjelman toteutumista jo vuosituhannen vaihteesta alkaen. Alkujaan 240 kilometrin mittaisesta katu-urakasta on nyt rakennettu noin 60 prosenttia.

Kotikatujen investointitarpeita lisää myös se, että vuosituhannen vaihteen jälkeen asemakaavoja on hyväksytty myös useille sellaisille vanhoille alueille, jotka eivät ole mukana nykyisessä kotikatujen rakentamisohjelmassa. Uudet alueet huomioiden jäljellä oleva investointitarve noussee yli 100 miljoonan euron.

Espoon eri pienalueista suhteellisesti kehnoin tilanne on Kurttilassa, jossa valmiiksi rakennettuja katuja ei ole lainkaan. Hannusjärvellä kaduista on rakennettu 8 prosenttia ja Iivisniemessä 11 prosenttia. Näillä alueilla rakennettavia katuja ei kuitenkaan ole kilometreissä kovin paljon. Kilometreissä laskettuna suurin urakka on edessä Jupperissa, jossa rakennettavaa katua on vielä 13,8 kilometriä, vaikka katuja on jo rakennettukin 11,1 kilometriä.

Kotikaduilla tarkoitetaan vanhojen, jo pitkälle rakentuneiden omakotialueiden katuverkostoa, joka on syntynyt ennen asemakaavan hyväksymistä. Kaavoituksen jälkeen katuverkko tulisi rakentaa asemakaavan mukaiseksi ja nykyajan vaatimukset täyttäväksi. Monet espoolaiset ovat odottaneet vuosia oman kotikatunsa uudistamista, jolloin muun muassa asfalttipinnoite, sadevesiviemärit ja jalkakäytävät tulisivat aikaisemman hiekkapintaisen tien sijaan.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Osa Espoon kaduista joutuu odottamaan asfalttia vielä 10 vuotta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat