Kokeile kuukausi maksutta

Olkiluodon ydinvoimalan rakennushankkeessa riidellään miljardeista euroista

Teollisuuden Voima Oyj (TVO) ja Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitosyksikköä rakentava laitostoimittaja Areva-Siemens -konsortio päivittivät heinäkuun 2015 lopussa vaateensa rahamäärän Kansainvälisen kauppakamarin (ICC) sääntöjen mukaisessa OL3- projektin viiveeseen liittyvässä välimiesmenettelyssä.

Teolliosuuden voiman verkkosivujen mukaan TVO:n rahamääräinen arvio yhtiön kustannuksista ja menetyksistä on noin 2,6 miljardia euroa joulukuuhun 2018 asti. Tämä on ajankohta, joka on laitostoimittaja Areva-Siemens -konsortion syyskuussa 2014 toimittaman aikataulun mukaan OL3:n säännöllisen sähköntuotannon aloittamisen ajankohta.

Laitostoimittajan päivittämä rahamääräinen vaatimus on kokonaisuudessaan noin 3,4 miljardia euroa. Vaatimus kattaa rakentamisajan tapahtumat vuoden 2011 kesäkuun loppuun asti.

Summa sisältää muun muassa viivästyskorkoja (laskettu 31.7.2015 asti) ja TVO:n laitostoimitussopimuksen mukaisesti viivästämiä maksueriä yhteensä noin 1,4 miljardia euroa sekä laitostoimittajan väittämää saamatta jäänyttä voittoa noin 140 miljoonaa euroa.

”Välimiesmenettelystä huolimatta projekti etenee ja TVO jatkaa laitostoimittajan tukemista projektin loppuunsaattamisessa”, TVO:n lakiasioista vastaava johtaja Risto Siilos sanoo.

Olkiluoto 3 -projektin viiveeseen liittyvä välimiesmenettely alkoi joulukuussa 2008 laitostoimittajan aloitteesta. TVO on todennut laitostoimittajan kanteen perusteettomaksi eikä ole kirjannut saatavia eikä varauksia esitettyjen vaatimusten perusteella. TVO tutkii nyt saadun uuden aineiston tarkkaan, ja vastaa siihen asianmukaisesti. Välimiesmenettely voi kestää useita vuosia ja siinä vaaditut määrät voivat vielä päivittyä.

Alun perin voimala piti ottaa käyttöön vuonna 2009.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Olkiluodon ydinvoimalan rakennushankkeessa riidellään miljardeista euroista”

  1. No ainakaan tuolla ei näperrellö muutamien tonnien takia Tuolla summalla olisi ostettu sähköt koko suomeen kaikille vuodeksi.

    1. Jokaisen sukupolven on hoidettava omat jätteensä sanoo:

      Olisi myös kehitetty ja rakennettu paikallista, hajautettua sähköenergian tuotantoa koko maahan. Siinä ei ole terrorismin uhkaa eikä vuosisatoja säteileviä jätteitä kuten ydinvoimaloissa, joiden ongelmat kaatuu lopulta kuluttajan ja veronmaksajan kontolle, tuleville jälkipolville. Tosin ei tule ehkä samalla tapaan hienoja hallituspaikkoja ja poliittista korruptiorahaa.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat