Kokeile kuukausi maksutta

Piristynyt asuntokauppa ja ydinvoimalasopimus siivittävät SRV:tä

Asuntokaupan piristyminen ei näkynyt vielä SRV:n tuloksessa. Odotukset loppuvuotta kohden ovat kuitenkin optimistiset. Mukaanlähtö ydinvoimalahankkeeseen omistuksen kautta oli iso paukku kilpailijoille.

Jatkeen tuleva hallituksen puheenjohtaja toimitusjohtaja Juha Pekka Ojala.

SRV:n alkuvuosi oli kaksijakoinen: toisella kvartaalilla (1.4.-20.6.2015) liikevaihto oli 164,5 jossa kasvua oli 15 prosenttia, mutta liikevoitto laski 83, 7 prosentilla vain 0,8 miljoonaan euroon. Koko alkuvuoden liikevaihto kasvoi 19,8 prosenttia, mutta liikevoitto laski 63,8 prosenttia.

Yhtiö on tänä vuonna saanut liikkeelle ison Kalasataman Redi-hankkeen ja uusia sopimuksia, joista pörssikurssia nosti merkittävästi mukaan lähtö Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen.

Ydinvoimapaukku kilpailijoille

SRV oli neuvotellut mukaan pääsystä Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen vuodesta 2010 saakka. Silti joillekin kilpailijoille oli iso paukku se, että SRV sai hankkeen projektinjohtamisen itselleen, sanoo toimitusjohtaja Juha Pekka Ojala.

SRV teki sopimuksen Fennovoiman venäläisen pääomistajan Rusatomin ja pääurakoitsija Titan-2:n kanssa. Loppumetreillä sopimukseen pääsyä auttoi se, että SRV osaltaan varmisti kohteen suomalaisuusasteen toteutumisen ja sitä kautta rakentamisen lähtemällä mukaan 1,8 prosentilla omistajaksi.

”Omistajaksi lähtö oli rakentamisen kylkiäinen eli osa kokonaispakettia.”

SRV toimii hankkeessa pääurakoitsija Titanin tukena. Riskien suhteen Ojalan toteaa, että kyseessä on hyvä sopimus, jonka kanssa voi elää.

Sopimuksen yksityiskohtia hän ei halua kuitenkaan vielä kertoa, koska Stukin edellyttämät hyväksynnät ovat kesken. Sitäkään ei paljasteta, mikä on suunnitelma omistuksen suhteen sen jälkeen, kun voimala on valmis.

Urakoiden palastelun suhteenkin Ojala on toistaiseksi vaitonainen, mutta muistuttaa, että SRV:llä on laaja kotimainen alihankintaverkosto. Tästä asiasta hän lupaa kuitenkin lisätietoa heti kun sen on mahdollista.

Tilauskanta ennätyslukemissa

”Tilauskantamme jatkoi kasvua ollen kesäkuun lopussa ennätyslukemissa, lähes 1,3 miljardia euroa eli 20 prosenttia edellisen vuoden vastaavaa vuosipuoliskoa suurempi”, Ojala sanoi.

Tulos oli pettymys, mutta sille Ojalalla on useita perusteluja. Ensinnäkin Redin käynnistäminen lisäsi kiinteitä kustannuksia. Isompi vaikutus oli sillä, että asuntoja valmistui myyntiin erittäin vähän, koska 1,5 vuotta sitten aloituksia painettiin liiankin alas yrityksen toiminnan painopisteen ollessa varsin matalakatteisessa toimitilaurakoinnissa.

”Omaperusteisen asuntotuotannon tuloutuvan liikevaihdon laskun sekä matalakatteisen urakoinnin osuuden kasvun johdosta tuloksemme heikentyi, vaikka samaan aikaan asuntorakentamisen volyymi kasvoi. Esimerkiksi asuntojen kokonaisaloitusten määrä kohosi kesäkuun alussa yli  tuhanteen asuntoon. Myydyt omakehitteiset asuntokohteet tuloutetaan valmistumisasteen mukaan. Rakenteilla on kuitenkin runsas 1 600 asuntoa, joista jo 75 prosenttia on myyty. Asuntoaloitusten hyvä tilanne ja esimerkiksi kesäkuussa tehty asuntojen myyntiennätys, lähes 150 asuntoa, lupaavatkin ennen kaikkea hyvää tuleville vuosille.”

”Loppuvuosi näyttää lievästi optimistiselta. Esimerkiksi asuntokaupassa on havaittavissa Suomessa pieniä elpymisen merkkejä. Muutkin kuin SRV ovat lisänneet aloituksia.”

”Myös toimitilakohteissa uskotaan loppuvuonna jo parempaan erittäin heikon viime vuoden jälkeen”, Ojala sanoi.

Toimistojen rakentaminen on vähäistä, mutta esimerkiksi sairaaloita ja liikenneasemia rakennetaan vilkkaasti, ja vaikka rakentaminen ei kokonaisuudessaan kasva tänä vuonna koko Suomessa, niin SRV toimii kaupungeissa, joissaa tuota kasvua on.

Helsingin Kalasatamaan nousevan Redi-kauppakeskuksen aloituksen ansiosta konsernin vuoden 2015 liikevaihdon arvioidaan kasvavan vuoden 2014 tasosta (684,4 milj. euroa). Tuloksen ennen veroja arvioidaan olevan 10–20 milj. euroa (18,5).

Venäjällä tyydytään nykyisiin tilauksiin

Pääosin Venäjän-toiminnoista koostuvan kansainvälisen liiketoiminnan liikevaihto nousi 26 prosenttia 33 miljoonaan euroon, mikä on noin kymmenen prosenttia koko SRV:n liikevaihdosta. Liikevoitto kääntyi positiiviseksi nousten 0,7 miljoonaan euroon.

SRV tyytyy kuitenkin toistaiseksi nykyisten hankkeiden, kuten Pietarin Okhta Mallin ja Pearl Plazan toisen vaiheen sekä Moskovan Dailyn rakentamiseen eikä hae aktiivisesti uusia hankkeita.

Uusia urakoita ja päänavauksia

Katsauskauden jälkeen SRV on tehnyt muutamia merkittäviä sopimuksia:
• SRV allekirjoitti heinäkuussa 2015 170 milj. euron projektinjohtourakkasopimuksen Tampereen Yliopistollisen sairaalan uudisrakennusten toteuttamisesta
• SRV lähti elokuussa mukaan Fennovoiman ydinvoimalahankkeen rakentamisen projektijohtoon ja sijoittajaksi 1,8 prosentin omistusosuutta vastaavalla osuudella.
• SRV myi elokuussa Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksen saksalaisen Dekan hallinnoimalle erikoissijoitusrahastolle.

Isot rakennushankkeet vaativat yhtiöltä lisärahoitusta. Ylimääräinen yhtiökokous 22.6.2015 antoi hallitukselle valtuutuksen valmistella lisäpääoman hankkimista osakeannin avulla. Kokonaistavoitteena on kerätä yhteensä 30-50 miljoonaa euroa uutta pääomaa.

Strategiassa painopiste Suomeen

SRV:n hallitus päivitti yhtiön vuosien 2015–2019 strategisia tavoitteita. SRV tähtää liikevoittomarginaalin kasvattamiseen yli 8 prosenttiin strategiakauden loppuun mennessä aiemmin julkistetun 6 prosentin kasvun sijaan. Oman pääoman tuoton tavoite pysyy entisellään vähintään 15 prosenttia, mutta tavoitteen aikataululliseksi tavoitteeksi tarkennettiin strategiakauden loppuun mennessä. Kansainvälisen liiketoiminnan sijoitetun pääoman tuoton tavoitellaan nousevan vähintään 15 prosenttiin strategiakauden loppuun mennessä. Aiempana tavoitteena oli nostaa kansainvälisen liiketoiminnan liikevaihto keskimäärin noin 100 miljoonaan euroon vuodessa. Uusi osingonjakotavoite on 30–50 prosenttia vuosittaisesta tuloksesta liiketoiminnan pääomatarpeet huomioiden, aiemmin ilmoitetun 30 prosentin sijasta.

”Toimintaympäristömme on muuttunut alkuvuodesta erityisesti Venäjällä. Vaikka jo käynnissä olevat Venäjän hankkeemme etenevät hyvin ja suunnitellusti, maan yleinen epävarmuus vaikuttaa väistämättä myös meidän lähivuosien tavoitteisiin. Sen sijaan isot meneillään olevat hankkeemme Suomessa, kuten Kalasataman Redi, Niittykummun metrokeskus ja eilen julkaistu tuleva Fennovoima-hanke, sekä ennätystasolla olevat tilauskirjamme luovat aiempaa paremmat edellytykset parantaa tuloksentekokykyämme”, toimitusjohtaja Juha Pekka Ojala korostaa.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Piristynyt asuntokauppa ja ydinvoimalasopimus siivittävät SRV:tä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat