Kokeile kuukausi maksutta

Tämän verran asumismenot nousevat lähivuosina

Asumismenojen kasvu jatkuu, vaikka talous pyörii vajaa teholla. Kotitalouksien asumismenojen ennustetaan nousevan keskimäärin 3,5 prosenttia vuodessa vuoteen 2019 mennessä. Tämä käy ilmi Pellervon taloustutkimuksen analyysistä.

Asumismenojen kasvu jatkuu, vaikka talous pyörii vajaa teholla. Kotitalouksien asumismenojen ennustetaan nousevan keskimäärin 3,5 prosenttia vuodessa vuoteen 2019 mennessä. Tämä käy ilmi Pellervon taloustutkimuksen analyysistä.

Vuokra-asujien asumismenot kasvavat noin 3 prosenttia vuodessa, omistusasujien keskimäärin 3,8 prosenttia ja lapsiperheiden noin 3,4 prosenttia. Velattomien eläkeläistalouksien asumismenot kasvavat 4,0 prosenttia vuodessa.

Palkansaajien nettotulot kasvavat keskimäärin 2,1 prosenttia vuodessa ja eläkeläisten 1,6 prosenttia.
Suurimmat nousupaineet aiheuttaa kiinteistö -ja energiaverotuksen korotukset.

Pellervon taloustutkimuksen analyysin mukaan pääkaupunkiseudulla asumismenot ovat selvästi suuremmat kuin muualla Suomessa. Helsingissä lapsiperhe maksaa omasta kerrostaloasunnostaan 2100 euroa kuukaudessa, kun Raumalla vastaavan asunnon lyhennykset ovat 1 040 euroa kuukaudessa.

Pääkaupunkiseudulla sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuvan lapsiperheen asumismenot ovat keskimäärin yli 1 900 euroa kuukaudessa. Kouvolassa vastaavan perheen asumismenot ovat miltei 900 euroa edullisemmat.

Hallitusohjelmassa esitettyjen veronkorotusten vaikutukset asumismenojen kasvuun ovat merkittävät. PTT ennustaa, että hallistusohjelmassa mainitut toimet nostavat asumismenoja 1,5 prosenttia. Jos yhteiskuntasopimusta ei synny, voi asumismenojen korotus PTT:n mukaan olla jopa 8,5 prosenttia.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tämän verran asumismenot nousevat lähivuosina”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat