Helsingin ydinkeskustan toimistojen vajaakäyttö ylitti 10 prosenttia

Helsingin ydinkeskustan toimistotilojen vajaakäyttöaste on noussut ensimmäisen kerran yli 10 prosentin, ilmenee Catellan tuoreesta markkinakatsauksesta. Vaikka ydinkeskustan vajaakäyttöaste on kohonnut, Catella Propertyn toimitusjohtaja Erkki Hakalan mukaan ydinkeskusta houkuttelee vuokralaisia edelleen mutta eri toimijoita kuin aiemmin.

Helsingin ydinkeskustan toimistotilojen vajaakäyttöaste on noussut ensimmäisen kerran yli 10 prosentin, ilmenee Catellan tuoreesta markkinakatsauksesta. Vaikka ydinkeskustan vajaakäyttöaste on kohonnut, Catella Propertyn toimitusjohtaja Erkki Hakalan mukaan ydinkeskusta houkuttelee vuokralaisia edelleen mutta eri toimijoita kuin aiemmin.

Vajaakäytön kasvusta huolimatta ydinkeskustan prime-vuokrat ovat säilyneet tasolla 31,5 euroa neliöltä kuukaudessa ja jopa yksittäisiä 35 euron huippuvuokriakin esiintyy. Hakala selittää tätä sillä, että käyttäjät ovat valmiita maksamaan tiloista, kun he saavat mitä haluavat. Toisaalta vuokralaiset ovat yleensä samalla tehostaneet tilankäyttöään.

Helsingin ydinkeskusta on niin rajallinen alue, että pienetkin muutokset toimistojen käytössä näkyvät nopeasti. Catellan mukaan esimerkiksi Aleksanterinkadun ympäristössä on nyt vapaana useampia yli 3 000 neliön laajuisia yksittäisiä toimistotiloja.

Pankkisektorilla tapahtuu vilkasta muuttoliikettä pois ydinkeskustasta, sillä Handelsbanken muuttaa ensi vuonna Aleksanterinkadulta Ruoholahteen Nokialta vapautuneisiin tiloihin. Lisäksi Danske Bank aikoo keskittää pääosan toiminnoistaan Pasilan Visioon. Kun Nordea ja OP hallitsevat jo nyt Vallilaa, ydinkeskustaan jää enää SEB, joka muuttaa ensi vuonna Unioninkadulta Eteläesplanadille.

Hakala arvioi, että pankkisektorin muuttoliikkeestä voi aiheutua hetkellistä vajaakäytön lisäystä Helsingin ydinkeskustan toimistotiloissa, mutta vapautuville tiloille löytyy kyllä käyttäjiä.

Helsingin koko keskusta-alueen toimistotilojen vajaakäyttöaste on pysynyt maltillisesti 7,2 prosentissa. Samalla ydinkeskustan lähiympäristössä prime-vuokra on säilynyt tasolla 23,5 euroa neliöltä kuukaudessa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Helsingin ydinkeskustan toimistojen vajaakäyttö ylitti 10 prosenttia”

  1. Sen sijaan valtiollinen Senaatti-kiinteistöt sen kuin kohottaa vuokria meidän veronmaksajien kustannuksella. Eikö valtion monopoli kannattaisi purkaa?

  2. Eikös valtion henkilöstöä kannattaisi siirtää ko. tiloihin; lienee huomattavasti edullisempaa kuin Senaatin kovasti kritisoitu vuokrataso?

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat