Kokeile kuukausi maksutta

Kaivosten ja kaatopaikkojen ympäristön suojausrakenteista turvallisempia jopa puolet halvemmalla

Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassa on kehitetty menetelmä, joka mahdollistaa kaivosten ja kaatopaikkojen ympäristön suojausrakenteiden tekemisen aikaisempaa turvallisemmiksi. Samalla rakentamiskustannuksissa voidaan säästää jopa puolet.

Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassa on kehitetty menetelmä, joka mahdollistaa kaivosten ja kaatopaikkojen ympäristön suojausrakenteiden tekemisen aikaisempaa turvallisemmiksi. Samalla rakentamiskustannuksissa voidaan säästää jopa puolet.

Diplomi-insinööri Hannu Auringon kehittämällä SRA-menetelmällä (Structural Risk Analysing method) voidaan tutkia aikaisempaa tarkemmin paikallisten luonto-olosuhteiden vaikutusta ympäristön suojausrakenteen suunnitteluun, rakentamiseen, käyttöön ja sulkemiseen. Tämä koskee niin kaivosten kuin kaatopaikkojen jätealueiden koko elinkaarta. Maaperän ja jätteen sijoittamisen vaikutusta lähtötilanteeseen ei ole tarkasteltu tällä tavoin aiemmin. SRA-menetelmä mahdollistaa erilaisten sivutuotteiden ja rakenneratkaisujen hyödyntämisen.

Menetelmä hyödyttää kunnallisia ja yksityisiä jätelaitoksia, kaivosyhtiöitä, lupa- ja valvontaviranomaisia sekä suunnittelijoita. Sen avulla voidaan nopeuttaa ympäristölupien käsittelyaikaa, koska toimijoilla ja lupaviranomaisilla on käytössä aikaisempaa laajempaa ja yksityiskohtaisempaa aineistoa.

Kotimaisella savi- ja moreenimateriaalilla sekä teollisilla sivutuotteilla on mahdollista säästää jopa puolet rakentamiskustannuksista esimerkiksi kaivosten sekä teollisten ja yhdyskuntajätteen kaatopaikkojen ympäristön suojauksessa. Tämä tarkoittaa suurimmillaan miljoonien eurojen rahallista säästöä jätteiden suojausrakenteiden toteuttamisessa ja huomattavasti luotettavampaa ympäristöturvallisuutta.

Diplomi-insinööri Hannu Auringon ympäristötekniikan väitöskirja Risk Assessment of Modern Landfill Structures in Finland (Nykyaikaisen kaatopaikkarakenteen riskiarviointi Suomessa) tarkastetaan 18. syyskuuta kello 12 Lappeenrannan teknillisen yliopiston salissa 1382. Vastaväittäjinä toimivat professori William Hogland Linneaus yliopistosta Kalmarista Ruotsista ja tohtori Alberto Pivato Universita Degli Studi Di Padova yliopistosta Italiasta. Kustoksena toimii professori Risto Soukka Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta.

Hannu Aurinko on työskennellyt Laatuinsinöörit Oy:n toimitusjohtajana vuodesta 1993.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kaivosten ja kaatopaikkojen ympäristön suojausrakenteista turvallisempia jopa puolet halvemmalla”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat