Kokeile kuukausi maksutta

Rautakaupan vuosi 2015 jää miinukselle

Rakennus- ja sisustustarvikealan myynti jää tänä vuonna miinukselle. Myynnin ennustetaan kuitenkin kääntyvän varovaiseen kasvuun vuonna 2016.

Korjausrakentamisen positiivinen trendi on näkynyt rautakaupoissa. Myös esimerkiksi työvaatteiden myynti on kasvanut.

Rauta-, rakennus- ja sisustustarvikekaupan yhdistys Rasin teettämän suhdannekyselyn mukaan heikon kehityksen takana ovat uudisrakentamisen laskeva trendi ja kuluttajien varovaisuus.

Syyskuussa tehty alan suhdannekysely ennakoi kuitenkin käännettä parempaan. Niin vähittäiskaupan kuin tavarantoimittajienkin arviot vuoden 2015 lopun kehityksestä ovat kääntyneet positiivisempaan suuntaan.

”64 prosenttia vastaajista ennakoi tämän vuoden myynnin kasvavan tai ainakin pysyvän ennallaan viime vuoteen verrattuna. Huhtikuun kyselyssä vastaava luku oli 53 prosenttia,” Rasin toimitusjohtaja Harri Fagerlund kertoo.

Korjausrakentamisen positiivinen trendi (+2,5 %) on ylläpitänyt erityisesti sisustustarvikkeiden ja pienraudan keskimääräistä parempaa kehitystä. Kesän aikana näiden tuoteryhmien myynti kääntyikin kasvuun.

”Alan varovaisuutta kuvaa kuitenkin se, että kannattavuuden ja henkilömäärän suhteen kevään ja syksyn 2015 suhdannekyselyiden tuloksissa ei näy merkittäviä muutoksia,” Fagerlund jatkaa.

Vuonna 2016 myynnin varovaisia kasvuennusteita vauhdittavat rakentamisen valoisammat kehitysennusteet tulevalle vuodelle. Rakentamisen ennustetaan kasvavan kaiken kaikkiaan kaksi prosenttia ja talonrakentamisen jopa 3-4 prosenttia. Lisäksi hallitusohjelmassa kirjatut rakentamisen lupajärjestelmään suunnitellut helpotukset, erityisesti pienrakentamisen kohdalla, voivat tuoda positiivisen sysäyksen alan myynnin kehitykseen.

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rautakaupan vuosi 2015 jää miinukselle”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat