Kokeile kuukausi maksutta

”Puurakentamisen kaupallinen läpimurto odottaa vielä”

Puutuoteteollisuuden hallituksen uuden puheenjohtajan Esa Kaikkosen mielestä puurakentamisen tekninen läpimurto laajamittaisessa teollisessa rakentamisessa on tapahtunut, mutta kaupallinen läpimurto odottaa vielä ottajaansa.

Puutuoteteollisuuden hallituksen uuden puheenjohtajan Esa Kaikkosen mielestä puurakentamisen tekninen läpimurto laajamittaisessa teollisessa rakentamisessa on tapahtunut, mutta kaupallinen läpimurto odottaa vielä ottajaansa.

”Meillä on paljon vahvoja referenssejä, joiden pohjalta voimme sanoa, että rakentamisen nopeus, keveys ja laatu ovat parantuneet ja toteutuneet.”

Puutuotealan edunvalvonnasta vastaavan uuden Puutuoteteollisuus ry:n ykkösmiehen Kaikkosen tavoitteena on löytää alan toimijoiden kesken yhteinen ääni alan edunvalvontaan.

”Vaikka eri yhtiöillä on erilaiset strategiat, puun hyvää kansainvälistä megatrendiä ei kannata nyt hukata. Emme heitä kiviä muiden toimialojen ikkunoihin vaan haluamme viedä omaa hyvää viestiämme eteenpäin. Rakentamisessa tarvitaan kaikkia materiaaleja ja siksi haemme yhteistyötä muiden materiaalien kanssa.”

Kaikkonen työskentelee Metsä Group -yhtiön puuliiketoiminnan toimialajohtajana. Hänen mukaansa toimialalle on olennaista kehittää asiakaslähtöisiä tuotteita ja olla ketterä sekä joustava toimittaja.

Aasiaan kohdistuu paljon vientiodotuksia

Kaikkonen huomauttaa, ettei puurakentaminen ole teknisesti enää mitään pilottirakentamista. ”Olemme kyenneet näyttämään, että puu pärjää perinteisten materiaalien rinnalla ja kykenemme toimittamaan rakentamiseen teollisia ratkaisuja kilpailukykyisesti jo nyt uudisrakentamisen lisäksi myös lisäkerros- ja korjausrakentamiseen.”

”Seuraava askel on toimivien ratkaisujen kehitystyön jatkaminen siten, että voimme osoittaa teollisen puurakentamisen toimivuuden rakentamisen tuotteina. Puurakentamisen vahvuuksia ovat sen teolliseen esivalmistukseen perustuva kuiva rakentaminen, nopeus, keveys ja vihreys. Meidän tehtävä on jatkaa tuotteistamista ja standardisointia niin, että tuotteet ovat toimivia rakentajille niiden kulloisessakin käyttökohteessa.”

Kaikkonen painottaa, ettei puurakentamisen kasvu saa hyytyä osaamisen puutteeseen. Arkkitehtien, rakennesuunnittelijoiden ja rakentajien koulutukseen tarvitaan lisää teollisen puurakentamisen hallintaa.

Kaikkosen mukaan puutuotteiden viennin taso on edelleen 10-15 prosenttia alemmalla tasolla kuin ennen vuoden 2008 kansainvälistä talouden taantumaa. ”Meillä on valmius vastata kysynnän kasvuun nopeasti. Suurin odotusarvo tällä hetkellä on Euroopassa ja Aasiassa, jonne pääosa rakentamisen ja logistiikan toimialojen tuotteista ja kysynnästä menee.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “”Puurakentamisen kaupallinen läpimurto odottaa vielä””

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat