Kuivasprinkleri aiheutti Helsingin Tuomiokirkon vesivahingon

Veden pääsy paineilmaa sisältäneen kuivasprinkleriputkiston sisään aiheutti Helsingin tuomiokirkon vesivahingon.

Helsingin seurakuntayhtymään kuuluu esimerkiksi Tuomiokirkkoseurakunta. Epäiltyjä korjaushankkeita ei ole yksilöity.

Viime perjantai-iltana sattuneen vesivahingon vuoksi Helsingin tuomiokirkko suljetaan kuivaustöiden takia noin viikoksi. Pahiten kastunut krypta pysyy näillä näkymin suljettuna helmikuun loppuun asti.

Tuomiokirkon krypta on ollut kastumisen jälkeen suljettuna turvallisuussyistä. Siellä kastuivat myös sähköjohdot ja -laitteet, ja siellä on oikosulun, sähköiskujen ja tulipalon vaara.

Vahinko sattui, kun kaakkoistornin sprinkleriputki rikkoutui ja suuri määrä vettä valui kirkkosaliin ja Kryptaan sekä pitkin kirkon portaita Senaatintorille asti. Vahingon jälkeen kirkon lattialla lainehti vesi, ja keskiristilläkin oli vettä nilkkaan asti.

”Kyseessä oli niin sanottu kuivasprinkleri, jonka putkissa pitäisi olla vain paineilmaa. Putkeen oli kuitenkin jostain syystä päässyt vettä, joka jäätyi pakkasten aikana. Ilman lauhtuessa putki halkesi, paineilma tuli ulos ja laukaisi sprinklerin”, Helsingin seurakuntien kiinteistöjohtaja Kai Heinonen kertoo.

Kryptassa joudutaan kuivaamisen lisäksi uusimaan myös sähköjohtoja ja -laitteita. Sinne on korjaustöiden ja kuivaamisen ajaksi vedetty työmaasähköt. Kirkkosalin lattiaa taas joudutaan avaamaan parista kohdasta, jotta saadaan selvitettyä, mitä välipohjassa on eristeenä.

Tuomiokirkko on valmistunut vuonna 1852. Se restauroitiin perusteellisesti vuosina 1996–1999. Korjausten arvioimiseksi pitää esimerkiksi kirkkosalissa tutkia, mitä kryptan ja kirkkosalin välisessä välipohjassa on käytetty eristeenä.

”Jos siellä on esimerkiksi hiekkaa, on se hyvä asia. Mutta siellä voi olla esimerkiksi sammaltakin, joka taas hidastaisi kuivumista melkoisesti”, Heinonen kertoo.

Vahingon korjauskustannuksia ei tiedetä vielä, vaan sekin selviää, kun kirkkosalin lattiaa on avattu ja selviää minkälaisia kuivaustoimenpiteitä kirkkosalin ja kryptan välinen lattia mahdollisesti edellyttää.

Tuomiokirkko on kulttuuri- ja rakennushistoriallisen arvonsa vuoksi suojelukohde, merkittävä nähtävyys ja luultavasti kaupungin kuvatuin rakennus. Vakuutus korvaa vahingot. Tuomiokirkon arvokkain irtaimisto, kuten urut, eivät vaurioituneet. Ensi viikon keskiviikkona päätetään jatkotoimista kirkkosalin ja kryptan suhteen.

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kuivasprinkleri aiheutti Helsingin Tuomiokirkon vesivahingon”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat