Asuntosijoittaja, unohda kallis Helsinki – asiantuntijat kertovat, mistä sijoitusasunto kannattaa nyt ostaa

Pääkaupunkiseudun asuntosijoittajat tahtoisivat sijoittaa lähialueilleen, mutta ovat siirtäneet rahansa kalliiden hintojen vuoksi radanvarsikaupunkien keskustoihin.

Pääkaupunkiseudun asuntosijoittajat tahtoisivat sijoittaa lähialueilleen, mutta ovat siirtäneet rahansa kalliiden hintojen vuoksi radanvarsikaupunkien keskustoihin.

Helsingissä asuntojen arvo nousee. Helsingin täytyy siis olla asuntosijoittajan unelma-alue?

Väärin.

Todellisuudessa asuntosijoittajat hankkivat sijoituskohteensa radanvarressa sijaitsevien keskikokoisten kaupunkien keskustoista, esimerkiksi Hyvinkäältä ja Lahdesta. Näin kertoo Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

”Tällä hetkellä suurin osa yksityisistä asuntosijoittajista ostaa sijoitusasuntonsa Helsingin ulkopuolelta”, Koro-Kanerva kertoo.

Koro-Kanervan mukaan pääkaupunkiseudulla asuvat hankkivat sijoitusasuntoja jopa useiden satojen kilometrien päästä.

”Tiedän helsinkiläisiä sijoittajia, jotka ovat hankkineet asuntoja Oulusta ja Rovaniemeltä.”

Myös ammattimaisesti asuntoihin sijoittavat karttavat Helsinki-asuntoja.

Espoolainen Heikki Pajunen omistaa kymmeniä sijoitusasuntoja. Niitä on Jyväskylässä, Tampereella, Hyvinkäällä, Lahdessa ja Kuopiossa, muttei ainuttakaan Helsingin keskustassa.

Pääkaupunkiseutu tuntuu Pajusen mielestä turhan kalliilta sijoitusmielessä.

”Tällä hetkellä pääkaupunkiseudun hinnat ovat niin pilvissä, että täältä ei pysty hankkimaan sellaisia asuntoja, joista tulee järkevää vuokratuottoa.”

Asuntosijoittajilla on karkeasti jaettuna kaksi erilaista tapaa sijoittaa. Toisessa sijoittaja luottaa asunnon arvon nousemiseen, toisessa siihen, että vuokratuotot tuovat tasaista kassavirtaa.

Helsingissä sijaitseviin asuntoihin sijoittaminen kiinnostaakin lähinnä institutionaalisia sijoittajia, kuten säätiöitä ja eläkeyhtiöitä. Ne tarvitsevat luotettavia sijoituskohteita, jotka pitävät arvonsa. Institutionaalisilla sijoittajilla on myös aikaa odottaa arvonnousua.

”En tunne ainuttakaan ammattimaisesti asuntoihin sijoittavaa, jonka strategia nojaisi arvonnousuun”, Pajunen sanoo.

Tasaista tuottoa toivovalle Helsinki on sen sijaan riski. Asuntojen ostaminen vaatii varoja, ja tasaista vuokratuloa tihkuu vähänlaisesti.

”Voi mennä kymmeniä vuosia, ennen kuin tuottoa tulee, eikä silloinkaan ole varmaa tuleeko sitä.”

Asuntosijoittajat tietävät, että tasaisen kassavirran saavuttaa Helsinkiä paremmin esimerkiksi kaupungeista, jotka sijaitsevat rautatien lähellä ja joiden väkiluku kasvaa. Myös opiskelumahdollisuudet tekevät kaupunkiasunnoista otollisia.

Suomessa tavallisilla sijoittajilla ei ole suuria pääomia, vaan he ostavat asuntonsa lainarahalla. Esimerkiksi Hyvinkäällä ja Lahdessa asunnot maksavat vähemmän kuin Helsingissä, mutta vuokraa voi pyytää silti sen verran, että saa omansa pois. Samalla velkaa ei tarvitse ottaa niin paljon kuin Helsinki-asuntoa ostaessa.

Mia Koro-Kanervan mukaan esimerkiksi Hyvinkäältä ostetusta asunnosta voi saada yli 5 prosentin vuokratuottoa, kun Helsingistä saa tyypillisesti 2–3 prosenttia.

”On siinä aikamoinen ero.”

Helsingissä yhdestä neliömetristä piti viime vuonna maksaa keskimäärin 4 000 euroa. Yhden neliömetrin vuokraaminen puolestaan maksoi 18,4 euroa kuussa.

Näiden lukujen perusteella vuokratuotto ennen kuluja ja veroja oli 5,5 prosenttia. Todellinen tuotto on merkittävästi pienempi, koska siitä pitää vähentää esimerkiksi vastikkeet ja verot. Luvun avulla voi kuitenkin saada suuntaa kaupunkien eroista.

Helsinkiläiselle pääkaupunkiseudun ulkopuolelle sijoittaminen tuottaa nopeammin rahaa. Espoossa asuva Heikki Pajunen matkustaa päivätyönsä ja harrastustensa vuoksi paljon. Siksi esimerkiksi Kuopiossa sijaitsevan asunnon ylläpitäminen ei tunnu hänestä hankalalta.

Pajunen huomauttaa, että tuskin minkään kaupungin kaikki alueet ovat hyviä kohteita. Hyvän paikan löytäminen vaatii perehtymistä. Pelkkä tieto siitä, että joku on menestynyt sijoittamalla Hyvinkäälle, ei takaa sijoitusonnea.

Kauas kotoa sijoittaminen ei sovi kaikille. Esimerkiksi Lahdessa asuva asuntosijoittaja Markus Grahn sijoittaa vain kotikaupunkiinsa.

Grahn hoitaa kaikki sijoitusasuntoihinsa liittyvät käytännön asiat itse ja kokee siksi niiden lähellä asumisen hyödylliseksi. Joskus vuokralaisen ongelmat vaativat vuokranantajan saapumista paikalle, ja taloyhtiön kokouksessakin on hyvä käydä. Läsnäolo auttaa myös silloin, kun asunto vaihtaa vuokralaista.

Grahn on aina kulmilla.

”Olen valinnut tiettyjä asuinalueita, jotka tunnen älyttömän hyvin. Hallinnointi on helppoa, kun etäisyys on lyhyt.”

Myös Pajunen sijoittaisi mieluiten lähelle kotiaan, muttei koe sitä taloudellisesti järkeväksi.

”Leppävaara olisi paras kohde, koska tunnen alueen, mutta täällä hinnat ovat karanneet liian korkealle.”

Helsingissä on silti omat hyvät puolensa. Vaikka vuokratulot eivät huimaa päätä ja asunnot ovat kalliita, vuokralainen löytyy helposti – varsinkin, jos asunto sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien varrella.

Toisaalta hyvä yksiö Kuopion keskustassa tai Lahden rautatieaseman lähellä ei myöskään kumise kauan tyhjyyttään.

HS / Karla Kempas

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Asuntosijoittaja, unohda kallis Helsinki – asiantuntijat kertovat, mistä sijoitusasunto kannattaa nyt ostaa”

  1. Myöa Varsinais-Suomesta löytyy hyviä kiinteistöjä, mm omakotitaloja, joiden tuotto ylittää reilusti pääkaupunkiseudun kiinteistöjen tuoton. Mutta sinne pitää sijoittaa ajoissa.

  2. Vuokratuotto on tietysti hyvä mittari, mutta kokonaistuotto vielä parempi. Ja tässä vertailussa Helsingin keskusta pärjää, koska arvonnousu on hyvä. Jos ajattelemme asunnon myyntiä tai uuden vuokralaisen saantia, onko Helsingin ydinkeskustaa parempaa paikkaa?

Jätä kommentti