Suunnittelu Kiinteistöt Rakentaminen Uutiset Rakennuslehti Yksi kommentti

Urbaani puuvaja pitää polttopuut kuivina, protyyppi valmistunut  

Pienille kaupunkitonteille suunniteltu Urbaani puuvaja auttaa pitämään puut kuivina.

Moni pääkaupunkiseudun asukas polttaa liian kosteaa polttopuuta, mikä heikentää ilmanlaatua eikä ole energiatehokasta.

”Puun polttaminen tulisijoissa liian kosteana aiheuttaa kaupunkialueilla päästöjä, jotka voitaisiin välttää toimivilla puun säilytysratkaisuilla. Puunpoltosta syntyvät päästöt ovat pääkaupunkiseudulla samaa suuruusluokkaa kuin liikenteestä aiheutuvat”, kertoo HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Maria Myllynen.

Urbaani puuvaja soveltuu myös pienelle kaupunkitontille

”Usein puita säilytetään räystään tai pressun alla, missä puut voivat kastua ja jopa vaurioittaa oman kodin seinärakenteita. Olemme kehittäneet ja tuotteistaneet Urbaani puuvaja -hankkeessa pienelle kaupunkitontille soveltuvan puuvajan”, TTS Työtehoseuran tutkimuspäällikkö ja hankkeen projektipäällikkö Minna Kuusela kuvailee.

Tyyliltään kaupunkipihaan istuva Urbaani puuvaja tuulettuu hyvin, suojaa sateelta ja mahdollistaa kuivien ja kuivumassa olevien puiden erottelemisen toisistaan. Lukittava ovi vähentää ilkivallan riskiä.

”Urbaani puuvaja on mahdollista rakentaa itse tai sen voi tilata materiaalipakettina tai valmiina tuotteena. Piirustukset löytyvät www.urbaanipuuvaja.fi –sivuilta”, Kuusela sanoo.

Urbaanin puuvajan on suunnitellut Jaakko Viertiö, jonka puuvajamalli voitti Aalto-yliopiston opiskelijoille tarkoitetun puuvajan suunnittelukilpailun. Valmistuksesta ja myynnistä vastaa Halkotupa Oy.

Puuvajan suunnittelu on osa Urbaani puuvaja -hanketta, jonka tavoitteena on edistää vähäpäästöistä ja energiatehokasta puunpolttoa ja kehittää uudenlaisia puun varastointi- ja palveluratkaisuja kaupunkialueilla. Hankkeen toteuttavat TTS Työtehoseura, Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY ja Aalto-yliopisto.

Keskustelu artikkelista: 1 kommentti

 • Leo Voutilainen

  Kehittämistä riittää ! En väitä, että oma 12 m3 mallini, olisi se paras, mutta vähintään puolet halvempi. Mutta urbaaniahan se piti ollakin.

  – Puuttuu loosit eri ikäisille puille. Käynti yhdestä ovesta johtaa tuoreimpien polttamiseen ensin, kuivat jää taakse. Kaksi osaa ei riitä.
  Rakennuspuuta menee tolkuttomasti. tukia, verhousta, jäykisteitä, koristetolppia.
  Pinopaine on kova. Onhan kokeiltu paljonko seinät pullistuvat ulos 5 vuoden aikana?
  – Onko vaakarimojen yläreunat edes ulos laskevia? Tuiskulumen sulamisveden pitää valua ulos.

  Vastaa

Vastaa

Rakennuslehden pääuutisia