Suunnittelu HS / Jarno Hartikainen Yksi kommentti

Bernerin perheyhtiön kiistelty rakennushanke Espoon Laurinlahdessa sai vihreää valoa – naapurit aikovat valittaa

Liikenneministeri Anne Bernerin (kesk) perheyhtiön paljon vastustusta herättänyt rakennushanke Espoon Laurinlahdessa saa tukea Espoon kaupunginhallitukselta, joka maanantaina hyväksyi hankkeen toteutumisen ehtona olevan kaavamuutoksen.

Naapureiden vastustus hanketta kohtaan kuitenkin jatkuu, ja asukasyhdistys aikoo valittaa kaavamuutoksesta hallinto-oikeuteen.

Bernerin perheyhtiö Interior Invest suunnittelee Laurinlahden pientaloalueella omistamalleen tontille seitsemän asuinkerrostalon kokonaisuutta. Asuntoja paikalle tulisi yhteensä lähes 190. Rakentaminen ei kuitenkaan onnistu ilman kaavamuutosta, sillä alkuperäisen kaavan mukaan Ristiniementiellä sijaitsevalle tontille saa rakentaa ainoastaan pientaloja.

Kaavamuutos on ollut vireillä vuodesta 2014. Alueen asukkaat ovat vastustaneet hanketta tiukasti, sillä heidän mielestään kerrostalot eivät sovi alueelle rivi- ja omakotitalojen keskelle.

Kaavamuutosta on käsitelty kaupunkisuunnittelulautakunnassa useaan otteeseen, ja suunnitelmiin on vaadittu monenlaisia muutoksia: kerrosmääriä on vähennetty, pysäköintijärjestelyjä on muutettu ja rakennuksien sijaintia tontilla on siirretty siten, etteivät ne erottuisi maisemasta tai varjostaisi naapuritontteja.

Lopulta huhtikuussa lautakunta hyväksyi kaavamuutoksen äänin 8–5. Hyväksytyn suunnitelman mukaan tontille tulee seitsemän 3–5-kerroksista taloa. Korkein talo tulee keskelle tonttia, matalimmat lähimmäksi tontin reunaa.

Koska kyseessä on ristiriitoja herättävä hanke ja lautakunnan päätös syntyi pienellä enemmistöllä, päätti kaupunginhallitus ottaa asian vielä käsittelyynsä maanantain kokouksessa, hallituksen puheenjohtaja Markus Torkki (kok) kertoo. Kaupunginhallituksessa suunnitelma hyväksyttiin äänin 9–6.

Rakennustöiden alkamisen tiellä on kuitenkin yhä esteitä. Hanketta vastustavan Laurinlahden yhdyskunnan puheenjohtaja Ari Silfverberg sanoo, että aikoo tehdä kaavamuutoksesta valituksen hallinto-oikeuteen.

Vaikka suunnitteilla olevien talojen kerrosmääriä on pienennetty, ovat naapurit sitä mieltä, etteivät talot istu pientaloalueen maisemaan. Lisäksi he katsovat, ettei alueen asukkaita kohdella tasapuolisesti, Sifverberg sanoo.

”Jos alueella on kaava, miksi sitä nyt viimeisen kohteen kohdalla muutetaan?”

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan mukaan kaavamuutos on perusteltu, sillä kukaan ei ole halunnut rakentaa tontille nykyisen kaavan määräysten mukaan. Hänen mukaansa talot eivät myöskään kohtuuttomasti erotu ympäristöstä.

”Paikalla on melko jyrkkä rinne, jonka alle talot tulevat”, Torkki kuvaa.

Keskustelu artikkelista: 1 kommentti

  • Asukasyhdistyksen valittamisen perusteet ovat hyvät. Tuskin kukaan muu kuin Bernerin klaani olisi saanut alueelle tämänlaista rakennusoikeutta/kaavamuutosta.

    Vastaa

Vastaa

Rakennuslehden pääuutisia