Vantaa ja Caverion sopivat isosta kiinteistöjen energiatehokkuushankkeesta

Vantaan kaupunki on valinnut Caverionin kumppanikseen kehittämään kiinteistöjensä energiatehokkuutta.

Kaupungin kiinteistöjen taloteknisiä järjestelmiä modernisoidaan 12 kiinteistössä Esco-hankkeella. Toimenpiteet rahoitetaan modernisoinnista syntyvillä säästöillä, joilla on noin 5 vuoden takaisinmaksuaika. Sopimuksen kokonaisarvo on 1,5 miljoonaa ja säästötavoite on yli 5000 megawattituntia vuodessa.

”Vantaan kaupunki on sitoutunut energiatehokkuussopimuksen mukaisesti 7,5 prosentin energiansäästöön vuoteen 2025 mennessä. Nyt sovittu Esco-hanke on tärkeä uusien tavoitteiden saavuttamiseksi. Kaupungin kannalta on myönteistä, että hankkeessa kiinteistöjen tekniikkaa saadaan uusittua energiatehokkuuden kautta saatavan säästön rahoittamana. Investoinneille haetaan myös Tekesiltä energiatukea, joka tukee hankkeen kannattavuutta”, Vantaan kaupungin projektipäällikkö Marita Tamminen sanoo.

Tavoitteena yli 20 prosentin vuotuinen energiansäästö

Hankkeessa uusitaan kiinteistöjen valaistusta ja ilmanvaihtoa, korvataan koulun öljylämmitystä maalämpöratkaisulla sekä parannetaan energiatehokkuuteen liittyviä talotekniikan ohjaustoimintoja. Näissä kiinteistöissä tavoitellaan yli 20 prosentin vuotuista energiansäästöä nykytilanteeseen verrattuna, mikä merkitsee 15 vuoden elinkaaren aikana noin 4,7 miljoonan euron säästöä. Myös hiilidioksidipäästöjä vähennetään 1317 tonnia vuodessa.

Investointien ja muutosten jälkeen Caverion vastaa kiinteistöjen energiansäästöstä ja energiatehokkuuden optimoinnista ja antaa sopimukseen kuuluville kiinteistöille energiansäästötakuun.

”Kiinteistöjen etävalvonta takaa, että kiinteistöjen olosuhteisiin vaikuttavat säädöt pysyvät järkevinä ja talotekniikka toimii oikein”, projektipäällikkö Tuukka Vainio Caverionista kertoo.

Vantaan kaupunki on toteuttanut jo aiemmin vastaavanlaisen Esco-hankkeen kilpailutuksen kehittäen samalla kilpailuttamismalleja, ja nyt hankinta sujuu jo rutiinilla.

Caverion on toteuttanut kunnille Esco-hankkeita muun muassa Jyväskylässä, Siilinjärvellä, Kuopiossa, Turussa ja Akaalla. Lisäksi Caverion on toteuttanut muissa Pohjoismaissa laajempia Esco- ja EPC-hankekokonaisuuksia. Esco-palvelu sopii kuntien hankkeisiin, joissa hanke voidaan pääosin tai kokonaan rahoittaa sen tuottamilla energian kustannussäästöillä, jolloin hankkeet voidaan rahoittaa myös ylläpitobudjetin ulkopuolisena hankintana.

Vastaa

Rakennuslehden pääuutisia