Vuositakuukorjaaja ”Juuso” Ritakallio varmistaa laadun kuvien otolla

YIT:n Tampereen yksikön asuntokohteissa työtään tekevä vuositakuukorjaaja Juha-Matti Ritakallio tietää, mitä on rakentamisen laatu. Se on sitä, kun takuukorjaaja selviää mahdollisimman vähällä.

”Laatua on virheetön tuote, johon päästään huolellisella suunnittelulla. Hyvin suunniteltu on hyvin tehty.”

Asuntorakentamisen laatu on YIT:llä ilmeisesti parantunut niiden lähes 30 vuoden aikana, jona Ritakallio on yhtiössä työskennellyt, koska hän kertoo työnsä muuttuneen pelkkien takuukorjausten tekemisestä ennaltaehkäiseväksi, laadunvarmistukseen kuuluvaksi työksi.

”Nykyisin teen lähinnä viemäri- ja lämpökamerakuvauksia työmaa-aikana sekä itselleluovutuksia. Takuukorjauksille tyypillinen nikkarointi on jäänyt pois toimenkuvastani.”

Viemärit kuvataan kolmeen kertaan

Ritakallio kiertää YIT:n Tampereen alueen asuntokohteissa ja vuosittain parissa kohteessa myös Pohjanmaalla. Tämän jutun haastattelupäivänä hän kuvasi Näsijärven rantaan rakenteilla olevan Ranta-Tampellan alueen ensimmäisiä YIT:n asuinkerrostaloja. Kanavavahdin 14-kerroksisen talon työmaalla hän käy kuvaamassa viemäreitä kolmeen kertaan.

”Ilman kuvausta ei esimerkiksi näe, ovatko kaikkien putkiliitosten tiivisteet paikallaan. Jos eivät ole, edessä on väistämättä vesivahinko jossain vaiheessa”, hän sanoo.

Lämpökamerakuvauksissaan Ritakallio tarkistaa, onko ikkunoiden ja ulko-ovien karmit tiivistetty huolellisesti. Lämpökamerakuvauksia tehdään pääasiassa talvella, sillä kuvaus onnistuu parhaiten, jos sisä- ja ulkolämpötilassa on vähintään kymmenen asteen ero.

Ritakallio syntyi Lahdessa 46 vuotta sitten, mutta on asunut koko ikänsä Tampereen kupeessa, Kangasalla.

”Jo yläasteella ollessani tykkäsin tehdä käsilläni kaikenlaista. Näin rakennustöille ei oikeastaan ollut missään vaiheessa vaihtoehtoa. Sukurasitetta rakentajaksi ei ollut, sillä olin pikemminkin suvun musta lammas”, hän perustelee ammatinvalintaansa.

YIT:lle Ritakallio päätyi 17-vuotiaana, eikä hänellä tämän jälkeen ole ollut tarvetta vaihtaa työnantajaa.

”En ole ollut päivääkään työttömänä tai lomautettuna. Nykyinen työni on sen verran mielenkiintoista, että aion pysyä tässä työssä, jos vaan saan olla talossa”, hän sanoo.

Kuvaus on halpaa korjaamiseen verrattuna

YIT:n Tampereen yksikön entinen tuotantopäällikkö ja nykyinen hankintapäällikkö Mikko Kaunisto tuntee Ritakallion hyvin, sillä yhteistä taivalta on kestänyt yli 15 vuotta.

Kaunisto kertoo, että lempinimellä Juuso YIT:llä tunnettu Ritakallio on työssään erittäin ammattitaitoinen ja oma-aloitteinen.

”Juuson omistautumisesta kertoo se, että hän on omalla ajallaan suomentanut viemärikuvauslaitteiston raportointiohjelman sekä muokannut lämpökuvausohjelman yksikön tarpeisiin”, Kaunisto kertoo.

Hän arvostaa Ritakallion tekemää ennaltaehkäisevää laadunparannustyötä.

”Vaikka esimerkiksi lämpökuvauksessa käytettävä kamera maksaa 25 000 euroa, tämä on halpa hinta verrattuna virheiden korjaamisesta koituviin kustannuksiin. Rakennusvirheiden korjaamiseen käytetty euromäärä on pysynyt ennallaan, mutta asunnonostajien vaatimustaso on noussut. Täytyy muistaa, että asiakastyytyväisyys on meille todella tärkeää.”

”Yhteistyö on jokaisen omakin etu”

Lähes 30 vuotta rakennustyömailla työtään tehneellä Ritakalliolla on painavaa asiaa kaikille rakentajille.

”Kaikkien pitäisi katsoa eteensä ja jättää työpisteensä seuraavan työvaiheen tekijälle niin siistissä kunnossa, ettei tämän tarvitse alkaa siivota ennen työnsä alkamista”, hän sanoo.

Toinen asia, jonka hän tahtoo tuoda esiin on se, että yhteistyö muiden työntekijöiden kanssa on myös jokaisen oma etu.

Vaikka Ritakallio miettii paljon työasioita vapaa-ajallaankin, aikaa riittää myös harrastuksille. Hänen sydäntään lähellä on erityisesti vapaaehtoinen maanpuolustustyö, mikä tarkoittaa käytännössä perinteiden vaalimista. Toinen harrastus on olla omien lasten kautta melonnan huoltojoukoissa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Vuositakuukorjaaja ”Juuso” Ritakallio varmistaa laadun kuvien otolla”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat