Kokeile kuukausi maksutta

Turun suurien opiskelija-asuntokohteiden arkkitehtuurikilpailujen voittajat valittiin

Turun Ylioppilaskyläsäätiön (TYS) kahden uuden opiskelija-asuntokohteen arkkitehtuurikilpailujen voittajat on valittu. Kohteet ovat todella suuria, sillä niihin tulee yhteensä noin 550 asuntoa ja niiden kokonaiskustannusarvio on noin 80 miljoonaa euroa.

Kylänkulman voittajatyö "Kaupunkipuistossa". Kuva: Anttinen Oiva Arkkitehdit

Tyyssijan korttelialueen arkkitehtuurikilpailun voittajatyöksi valittiin kilpailuehdotus nimeltä ”Emo”. Työn ovat suunnitelleet Pekka Mäki, Rauno Lehtinen ja Jani Vahala arkkitehtitoimisto Sigge Arkkitehdeistä.

Kylänkulman alueen arkkitehtuurikilpailun voittajatyöksi valittiin kilpailuehdotus nimeltä ”Kaupunkipuistossa”. Työn ovat suunnitelleet Selina Anttinen ja Vesa Oiva arkkitehtitoimisto Anttinen Oiva Arkkitehdeistä.

Nämä kaksi erillistä korttelialuetta sijoittuvat Suomen suurimman yksittäisen opiskelija-asuntokohteen alueelle. Rakennusaikataulujen on tarkoitus edetä limittäin, ja arvioidut valmistumisajat sijoittuvat syksyihin 2020 ja 2021.

Kilpailujen avulla etsittiin omaleimaisia, mutta samalla ympäristöä täydentäviä ja kaupunkikuvallisesti korkeatasoisia suunnitelmia. Molempiin asuntokohteisiin tulee pääasiassa pieniä, keskimäärin alle 30 neliön kokoisia opiskelija-asuntoja. Kohteiden asunnot toteutetaan Ara-rahoitteisina kohtuuhintaisina opiskelija-asuntoina ja suunnitelmien edellytettiin olevan teknis-, energia- ja elinkaaritaloudellisesti korkeatasoisia.

Tyyssijan kohde

Nykyisen asukastoimiston tontille sijoittuvan uuden asuntokohteen Tyyssijan tavoitteena on luoda ylioppilaskylän alueelle selkeä toiminnallinen keskus ja vahvistaa näin kylän identiteettiä ja omaleimaista luonnetta sekä samalla olla osana tulevaa uutta kampusaluetta.

Palkintolautakunta piti voittajatyö ”Emon” omaleimaisen ja innovatiivisen rakennuksen sijoittamista paikalle kiinnostavana ja raikkaana vaihtoehtona. Suunnitteluratkaisu eroaa olemassa olevan ympäristön kaupunkirakenteesta ja poikkeavalla massoittelulla on haluttu korostaa rakennuksen asemaa alueen merkkirakennuksena.

Ovaalin muotoinen rakennus on sijoitettu keskeisesti tontille muodostaen sisäpihalle selkeän, ison piha-aukion. Rakennuksen maantason lasinen ja molempiin suuntiin avoin kauppa- ja ravintolakerros edistää alueen elävyyttä. Rakennuksen lämmitysenergiamuoto tulee olemaan maalämpö, lisäksi viherkatolle on suunniteltu sijoitettavan aurinkopaneeleita.

Asuntokohteeseen on arvioitu valmistuvan noin 200 uutta opiskelija-asuntoa sekä asumiseen liittyviä yhteistiloja (pesula-, sauna- ja varastotilat sekä yhteisiä sisä- ja ulko-oleskelutiloja). Kohteeseen tulee lisäksi erilaisia palvelutiloja, kuten TYSin toimisto, ravintola-kahvila, päivittäistavarakauppa ja muuta liiketilaa (esim. opiskelijaliikunnan kuntosali). Rakennushankkeen kokonaiskustannusarvio on noin 35 miljoonaa euroa, ja rakennustöiden on tarkoitus ajoittua vuosille 2018–2020.

Kylänkulman kohde

Kylänkulman opiskelija-asuntokortteli sijoittuu Halisten kosken tuntumaan ja tulee toimimaan ylioppilaskylän uutena itäisenä reuna-alueena. Alue sijaitsee aivan Aurajokirannan tuntumassa. Tällä hetkellä alueella sijaitsevat vanhat huolto- ja päiväkotirakennukset puretaan.

Palkintolautakunta koki voittajasuunnitelman olevan omaperäinen ja tunnistettava sekä täydentävän ylioppilaskylän itäistä nurkkaa horisontaalisesti. Palkintolautakunta arvioi rakennusten massoittelun ja julkisivun olevan levollisen hienostuneita ja harmonisia, lisäksi sitä rytmittää selkeä parvekevyöhyke.

Kohteeseen on määritelty tulevan noin 350 opiskelija-asuntoa. Rakennuksiin sijoitetaan myös asumiseen liittyviä yhteistiloja (mm. pesula-, sauna- ja varastotilat sekä yhteisiä sisä- ja ulko-oleskelutiloja) ja erilaisia palvelutiloja, kuten kahvilatila. Asuntokohteen yhteispihasta on haluttu tehdä yleisilmeeltään vehreä puisto, jonka lomaan on sijoitettu erilaisia toiminnallisia osia, kuten grillauspaikkoja, ulkoliikuntapisteitä ja illanviettopaikkoja. Rakennushankkeen kokonaiskustannusarvio on noin 45 miljoonaa euroa, ja rakennustöiden on arvioitu alkavan vuonna 2019. Kohteen arvioitu valmistumisaika on vuoden 2021 syksyllä.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Turun suurien opiskelija-asuntokohteiden arkkitehtuurikilpailujen voittajat valittiin”

  1. Toivottavasti nuo kaaret säilyy loppuun asti…

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat