Kokeile kuukausi maksutta

RTA-Yhtiöt: Yhden koneen urakoitsijasta vaativiin rakennushankkeisiin

Rakennusneuvos Raimo T.A Virtanen aloitti toiminnan Hyvinkäällä yhden koneen yrittäjänä vuonna 1968.

Toimitusjohtaja Nina Lindström pitää alan suurimpana ongelmana resurssien puutetta. Tähän hän törmää jatkuvasti niin oman yrityksensä johdossa kuin myös katsellessaan alaa Infra ry:n puheenjohtajan paikalta.

”Isä osti Massey Fergusonin talvikunnossapitourakointiin siskoni Päivin lapsilisillä”, RTA-Yhtiöt toimitusjohtaja Nina Lindström kertoo.

Yhtiö sai alkunsa kunnossapidosta, mutta aloitti jo 1970-luvulla kaapelirakentamisen ja keskittyi kaukolämpörakentamiseen Hyvinkäällä ja Riihimäellä.

”Pahimmat kilpailijat tuohon aikaan olivat isän sanojen mukaan 43 sähkölaitoksen lapiomiestä”, Lindström kertoo.

1980-luku oli yritykselle kasvun aikaa. Raimo kehitti yhtiötään vuosien aikana toiminimestä kommandiittiyhtiöksi ja edelleen osakeyhtiöksi vuonna 1988. Samana vuonna markkinointinimi RTA-Yhtiöt otettiin käyttöön ja toimintaa laajennettiin yritysostoin kuljetustoimintaan ja urakkarakentamiseen Etelä-Suomen alueella. Raimon veli Reijo Virtanen tuli tuolloin mukaan liiketoiminnan kehittämiseen ja nykyinen toimitila rakennettiin Hyvinkäälle.

Lama kuristi, mutta synnytti myös uutta

1990-luvun lama puri yritykseen kipeästi. Lindström kuvailee aikaa kymmenen vuoden kärvistelyksi. ”Se oli raadollista aikaa. Joka viikko laskettiin rahoja ja yritettiin parhaamme mukaan selvitä kurimuksesta.”

Vaikka oli raskasta, synnytti lama uuttakin. ”Oli pakko olla innovatiivinen.”

Vuonna 1991 Raimo ja Reijo Virtasen yhtiöt perustivat Paloheimon sähkölaitoksen kanssa Verkonrakentaja Wire oy:n.
”Se oli monella tapaa siihen aikaa pioneeriyritys. Tästä liiketoiminnasta olemme luopuneet vuonna 2014.”

Vuonna 1992 RTA-Yhtiöt ostivat maarakennus Rasimuksen. Maanrakennusliike Raimo T.A. Virtasen ja Maarakennus Rasimuksen isoin hanke oli 11 kilometriä pitkä kaukolämmön siirtolinja Riihimäeltä Hyvinkäälle.

Vuonna 1996 yhtiö laajensi alueurakointiin. ”Otimme myös hoitaaksemme kaatopaikkojen kunnossapidon. ”

Toinen sukupolvi jatkaa vanhempien perintöä

Surun vuodet seurasivat toisiaan 2010 ja 2011, kun yrityksen perustajaosakkaat, Helena Virtanen ja Raimo T.A. Virtanen, menehtyivät sairauteen.

Toinen sukupolvi otti yrityksen ohjat käsiinsä vuonna 2012. Päivi Virtanen oli ehtinyt tehdä jo yli 20 vuoden uran tilintarkastajana ennen siirtymistään yhtiöön talousjohtajaksi.

Harri Virtanen on perheen kuopus ja toimii yrityksen teknisenä johtajana.

”Roolit yrityksessä ovat jakautuneet meille luonnollisesti.”

Tärkein oppi vanhemmilta yrityksen johtamisessa on Lindströmin mielestä se, että päätöksiä on tehtävä, ja niistä kannetaan vastuu.
Perheyrityksille ominaiseen tapaan Nina on ollut mukana toiminnassa nuoresta lähtien. ”Ruohonjuuritasolta olen yrityksen toimintaan perehtynyt. Koululaisena ajoin nurmikoita.”

RTA-Yhtiöt

  • Infra- ja teollisuusrakentamista avaimet käteen -periaatteella sekä kunnossapitoa kokonaisurakointina
  • Perustettu 1968
  • Toimitusjohtaja Nina Lindström
  • Omistajat: Päivi Virtanen, Nina Lindström ja Harri Virtanen
  • Henkilöstömäärä 75
  • Liikevaihto 20 miljoonaa euroa
  • Vuoden 2016 liikevoittoprosentti 9
  • Toimipisteet Hyvinkäällä, Riihimäellä ja Vantaalla

Maanrakentamisesta vaativiin rakenteisiin

Maanrakennusliike Raimo T. A. Virtanen ja Maarakennus Rasimus fuusioituivat kuluneen vuoden maaliskuussa uudeksi yhtiöksi RTA-Yhtiöt oy:ksi.

”Nimi oli jo käytössä ja kuvastaa historiaamme. Halusimme samalla kunnioittaa vanhempiamme.”

Tällä hetkellä RTA-Yhtiöillä on menossa isot rakennusprojektit muun muassa Mikkelissä, Pursialan voimalaitoksessa, Vantaalle on rakennettu Fingridille 400 kV:n kytkinlaitos ja toinen muuntamorakennus. Lahdessa Stora Enson tehtaalla on toteutettu tuotannon ollessa käynnissä laajennus- ja saneeraushanke. Kunnossapidon alueurakoita on käynnissä Hyvinkäällä, Helsingissä ja Vantaalla.

”Meillä on antaa erityistä osaamista voimalaitos- ja teollisuusrakentamiseen. Teemme projekteja avaimet käteen -periaatteella. Sitä on tehty yrityksen perustamisesta lähtien. Siitä on syntynyt meidän tie.”

Vaikka yritykselle työn perusta on edelleen maanrakentamisessa, se on viime aikoina siirtynyt yhä useammassa kohteessa myös rakenteisiin.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “RTA-Yhtiöt: Yhden koneen urakoitsijasta vaativiin rakennushankkeisiin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat