Jälleen uuden sairaalan rakennustyöt käynnistyivät – nyt vuorossa Siltasairaala

Siltasairaalan rakentaminen on alkanut. Kyseessä on HUS:n historian suurin rakennushanke.

Havainnekuva Siltasairaalan julkisivusta Meilahden sairaala-alueelta päin katsottuna

HUS teki viime vuoden keväällä päätöksen Siltasairaalan toteutusvaiheen käynnistämisestä SRV:n kanssa.  Siltasairaalan hanke on merkitty SRV:n tilauskantaan 243 miljoonaa euron tavoitebudjetilla.

Destia sai Siltasaaren pohjarakennusurakan. Tammikuun alussa käynnistyneet työt valmistuvat marraskuussa 2019.

Siltasairaalan yhteydessä toteutetaan myös tilaajan erillinen sädehoitolaitteiden (lineaarikiihdyttimet 7, 8, ja 14) investointihanke.

Rakennustöiden on määrä valmistua kesäkuussa 2022. Sairaala ja sädehoitolaitteiden tilat otetaan suunnitelmien mukaisen aikataulun mukaan käyttöön vuonna 2023.

Siltasairaala korvaa Töölön sairaalan

Siltasairaalahanke sai joulukuussa 2016 poikkeusluvan sosiaali- ja terveysministeriöltä. Lupa vaaditaan kaikkiin suuriin investointeihin tulevan sote-uudistuksen vuoksi.

Siltasairaala korvaa huonokuntoisen Töölön sairaalan sekä osan Syöpätautien klinikkarakennusta ja yhdistä toimintoja samalle kampukselle.

Uudisrakennus rakennetaan Helsingin Meilahteen keskelle päivystävää sairaala-aluetta. Siltasairaala sijoittuu Meilahden tornisairaalan ja Syöpätautien klinikan väliin, jolloin nämä yhdessä Meilahden kolmiosairaalan kanssa muodostavat sekä tilojen että toiminnan osalta yhtenäisen kokonaisuuden.

Hankkeen laajuus on noin 71 500 bruttoneliötä, mikä sisältää sairaalan ja sädehoitolaitteiden tilat. Sairaalan kerrosmäärät vaihtelevat alimman rakennusosan viidestä kerroksesta ylimmän yhdeksään kerrokseen.

Sairaalaan tulee muun muassa 215 sairaansijaa neljällä vuodeosastolla, 58 tehohoitopaikkaa, 69 päiväsairaalahoitopaikkaa, 16 leikkaussalia, poliklinikkavastaanottoja, ravintola sekä luento- ja opetustiloja.

SRV:n sairaalahankkeiden yhteisarvo lähentelee miljardia

Siltasairaalan projektinjohto-urakkasopimus allekirjoitettiin kesäkuussa 2017, jolloin hankkeessa käynnistettiin vuoden loppuun asti kestänyt kehitysvaihe.

”Siltasairaalan sopimus on hieno lisä jo vahvaan sairaala- ja hyvinvoinnin rakentamisen portfolioomme. Kaikkien SRV:n tämänhetkisten sairaalahankkeiden sopimusten yhteisarvo on Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksen valmistumisen jälkeenkin edelleen noin 830 miljoonaa euroa”, SRV:n toimitusjohtaja Juha Pekka Ojala kertoo.

HUS investoi Siltasairaalan rakennushankkeeseen 295 miljoonaa euroa. Samassa urakkakokonaisuudessa toteutettavan erillisen lineaarikiihdyttimien 7, 8 ja 14 hankkeen investointi on 17 miljoonaa euroa. Hankkeet toteutetaan yhteistoiminnallisena projektinjohtourakkana.

”Siltasairaala täydentää Meilahden kampuksen vaativan erikoissairaanhoidon kokonaisuudeksi, joka mahdollistaa kaikkien erikoisalojen potilaiden tutkimuksen ja hoidon 24/7. Vaikka Siltasairaalaan tulee paljon erittäin vaativaa teknologiaa sisältäviä tiloja, tulee sairaala olemaan potilaiden kannalta inhimillinen ja mahdollistaa yksilöllisten tarpeiden huomioimisen”, HUS:n hankejohtaja Raija Malmström sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Jälleen uuden sairaalan rakennustyöt käynnistyivät – nyt vuorossa Siltasairaala”

Vastaa