Kaikkien aikojen sairaalahanke – Hus korvaa Töölön sairaalan ja osan syöpäklinikasta Siltasairaalalla

Meilahden uusi sairaala on Husin historian isoin sairaalainvestointi. Hinnaksi arvioidaan tällä hetkellä 280 miljoonaa euroa.

Havainnekuva Siltasairaalan julkisivusta Meilahden sairaala-alueelta päin katsottuna

Helsingin Meilahteen aletaan reilun vuoden päästä rakentaa uutta suurta sairalaa. Tämä on nyt varmistunut, sillä myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) valtuusto hyväksyi keskiviikon kokouksessaan uuden siltasairaalan hankesuunnitelman.

Siltasairaala korvaa nykyisen Töölön sairaalan sekä suurimman osan Meilahden Syöpätautien klinikasta. Euroissa mitaten kyseessä on Husin historian isoin sairaalainvestointi, sillä hinnaksi arvioidaan tällä hetkellä 280 miljoonaa.

Rakennushanke sai jo aiemmin joulukuussa poikkeusluvan sosiaali- ja terveysministeriöltä. Lupa vaaditaan kaikkiin suuriin investointeihin tulevan sote-uudistuksen vuoksi.

Sairaalan olisi tarkoitus valmistua 2022, jos rakentaminen päästään suunnitellusti aloittamaan vuoden 2018 aikana.

Husissa Siltasairaalaa on pidetty erittäin tärkeänä hankkeena esimerkiksi siksi, että sekä esimerkiksi liikenneonnettomuuksissa loukkaantuneita auttava Töölö että Syöpätautien klinikka ovat surkeassa kunnossa. Osastoja on jouduttu siirtämään väistöön nopealla aikataululla esimerkiksi putkirikkojen ja sisäilmaongelmien vuoksi. Vanhan sairaalan kunnostaminen nykyisiä vaatimuksia vastaamaan tulisi myös tolkuttoman kalliiksi.

Uusi sairaala syntyy Meilahden Tornisairaalaan naapuriin ja sairaaloiden päivystykset ja leikkaussalit alkavat toimia yhdessä. Siltasairaalan alta puretaan Meilahden vanha laboratoriosiipi ja suurin osa Syöpätautien klinikasta. Nimi tulee rakennuksen muodosta. Taustalla on viime vuonna järjestetty arkkitehtikilpailu, jonka voittaneessa ehdotuksessa silta yhdistää kaksiosaisen rakennuksen.

Eniten uuteen sairaalaan tulee siis trauma- ja syöpäpotilaita. Siltasairaalan rakentaminen sopii myös Husin pitkän ajan suunnitelmiin, joissa sairaalatoimintaa pyritään keskittämään Jorviin, Peijakseen, Malmille ja erityisesti Meilahteen, sillä uuteen sairaalaan siirtyy pienempiä yksiköitä monista muista sairaaloista eri puolilta pääkaupunkiseutua.

Siltasairaalaan tulee esimerkiksi neurokirurgiaa, plastiikkakirurgiaa, käsikirurgiaa sekä suu- ja leukakirurgiaa. Leikkaussaleja on yhteensä 16, vuodeosastoja neljä.

Erona vanhoihin sairaalarakennuksiin on esimerkiksi se, että potilaat vuodeosastolla saavat omat huoneet. Poliklinikoilla huoneet on jaettu nykyistä selkeämmin kahtia niin, että on erikseen tiloja potilastyöhön ja toimistotöihin. Uusista tiloista tulee nykyisiä paremmin muunneltavat eri käyttötarkoituksiin. Entistä suurempi osa potilaista tulee sairaalaan vain esimerkiksi itse leikkausta varten ja siirtyy sitten heräämöön, mutta ei jää toipumaan vuodeosastolle ilman hyvää syytä.

Töölön sairaalan rakennus puolestaan lakkaa toimimasta sairaalana ensi vuosikymmenenä. Hus ja Helsingin kaupunki valmistelevat parhaillaan kortteliin uutta kaavaa

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kaikkien aikojen sairaalahanke – Hus korvaa Töölön sairaalan ja osan syöpäklinikasta Siltasairaalalla”

Vastaa