Münchenissä kerrostalo nousi tolppien varaan parkkipaikan päälle – rakentaminen vei vain puoli vuotta

Asunto- ja tonttipula pakottaa kekseliäisyyteen ja tehokkuuteen.

Nelikerroksinen talo rakennettiin Dantebadin parkkipaikan päälle. Kuva: Jussi Tuormaa

Münchenin kaupungille kuuluva asuntorakennusyhtiö sai pystytettyä Moosachin kaupunginosaan sadan asunnon nelikerroksisen talon ennätysajassa eli puolessa vuodessa. Sen suunnitteluunkaan ei mennyt enempää aikaa.

Talo rakennettiin teräsbetonipylväiden ja niiden tukeman valubetonisen istukan varaan kaupungille kuuluvan parkkipaikan yläpuolelle – parkkipaikkoja näin juurikaan menettämättä. Ahtaalla tontilla hanke oli mahdollinen esivalmistettujen rakennuselementtien ja moduulien ansiosta.

Kerrostalo parkkipaikalla

 • Maauimala Dantebadin parkkipaikan yläpuolelle pystytetyn nelikerroksisen asuintalon rakennuttaja on Münchenin kaupungin omistama Gewofag.
 • Suunnittelija on Florian Nagler Architekten ja urakoitsija B & O Bad Aiblingista.
 • Pohjapinta-ala on 112,4 x 11,4 metriä.
 • Varsinaiset rakennuskustannukset ovat 2004 euroa neliöltä.
 • Talossa on 100 asuntoa, joista 86 on yksiöitä ja 14 perhekaksioita.
 • Asunnoista peritään vuokraa 7,80 euroa/m2 (ns. kylmänä). Niistä on sosiaaliasuntoina varattu 51 prosenttia pakolaisille ja 49 prosenttia muille kaupunkilaisille.
 • Tarkempia tietoja rakennuttajasta: www.gewofag.de
 • urakoitsijasta: www.bo-gruppe.de

Rakennuttaja Gewofagin pilottihanke maauimala Dantebadin vieressä nousi Saksassa hyväksi esimerkiksi ja sai paljon valtakunnallista huomiota. Sille on myönnetty vuoden 2018 saksalaisten rakennuttajien palkinto, Deutscher Bauherrenpreis, luokassa sarja- ja modulaarinen rakentaminen.

Palikat nopeasti paikalleen

Kesällä 2016 aloitetun rakennusurakan palikat saatiin kerros kerrokselta nopeasti paikalleen. Tukipylväiden ja perusrakenteiden valmistuttua kahdessa kuukaudessa seinäelementtejä alettiin nostaa betoni-istukan varaan ja sisätöitä tehdä heti samanaikaisesti. Kylpyhuoneet istutettiin asuntoihin valmiina moduuleina laattoineen ja laitteineen.

Rakennus on pylväiden varassa istuvasta betonialustasta ylöspäin lähes kokonaan puusta – lukuun ottamatta rappukäytävien ja portaikkojen betoniosia. Huoneistojen väliseinät ja rappukäytävien seinät ovat massiivipuuta, katot vaneria ja ulkoseinät koolattuja puurakenteita.

Talo saatiin valmiiksi jo ennen joulua. Ripeydestä on kiitetty moduulirakentamista mutta myös sen suunnittelun ja organisoimisen antamista yksiin käsiin eli yleisurakoitsijana toimineelle B & O -yhtymälle.

B & O onnistui organisoimaan alihankkijoidensa rakennustiimin jo suunnitteluvaiheessa. Niillä oli paljon kokemusta rakennusmoduuleista, kuten esimerkiksi Huber & Sohnilla puuelementeistä tai itävaltalaisella markkinajohtaja Geberit Huterilla esivalmistetuista kylpyhuone-elementeistä.

Halvemmalla parempaa laatua

Rakennuttajana toimiva Münchenin kaupungin omistama Gewofag on ollut lopputulokseen erittäin tyytyväinen monestakin syystä. Se on saanut hyvän julkisen vastaanoton, ja naapurusto on suhtautunut siihen vuokratalona pakolaisineen harvinaisen myönteisesti.

Kerrostalolle myönnettiin saksalaisten rakennuttajien vuoden 2018 palkinto. Kuva: Jussi Tuormaa

Pääsyyt tyytyväisyyteen ovat rakennusteknisiä, taloudellisia ja asemakaavallisia. Tonttipulan vaivaamassa suurkaupungissa on löydetty lisätilaa rakentamiselle julkisesta parkkipaikasta. Mutta ennen kaikkea Dantebadin asuinkerrostalossa on osattu hyödyntää modulaarista rakennustekniikkaa.

Rakennuselementtien kehitys ja käyttö lupaa asuntorakentamiselle huomattavia säästöjä jatkossa, iloitsee Gewofagin toiminnanjohtaja Klaus-Michael Dengler. Suunta on sama koko Saksassa. Myös maan suurin asuntorakennuttaja Vonovia on päättänyt suurista investoinneista modulaariseen sarjatuotantoon.

Denglerin mukaan edullisuuden lisäksi voi iloita myös laadusta, josta ei ole tarvinnut Dantebadin tapauksessakaan tinkiä. Optiona on talon ja sen varustuksen kesto ainakin 50 vuotta. Moduulitekniikalla voidaan tuottaa myös vaihtelevia ja ulkonäöllisestikin viehättäviä ratkaisuja.

Sarjatuotanto ei ole tietenkään mikään ihan uusi tapa rakentaa. Münchenissäkin siitä löytyy esimerkkejä jo 1920-luvulta edelleen halutuilta Karl Preussin suunnittelemilta asuinalueilta.

Saksalaiskeskusteluissa on löytynyt hyviä esimerkkejä muualtakin, esimerkiksi arkkitehti Pia Ilosen suunnittelemasta Tila-talosta Helsingin Arabianrannassa.

Paljon julkisuutta saanut talo rakennettiin vuonna 2016. Kuva: Gewofag

München on tiennäyttäjä

Uudet keinot ovat tarpeen Münchenissä, sillä Saksan kalleimpiin kuuluvassa kaupungissa on vaikea löytää maksettavissa olevia asuntoja. Asunto- ja tonttipulassaan kaupunki ei ole kuitenkaan antanut periksi vaan on satsannut muita enemmän etenkin sosiaaliseen asuntotuotantoon ja näyttää sille mallia koko maassa.

Ennusteen mukaan Münchenissä asuu vuonna 2035 jo 1,85 miljoonaa asukasta eli 300000 enemmän kuin tänään. Vetovoimainen kasvukeskus on pannut uusiksi yli 25 vuotta vanhan asuntopoliittisen toimintaohjelmansa ja nostanut nyt keskipitkän ajan tavoitteeksi 8500 uutta asuntoa vuodessa.

München kaavoittaa rakennettavaa tilaa ja tarjoaa omia tontteja myös alle markkinahinnan. Rakennusyritysten on tällöin otettava osaa myös asuinympäristön suunnitteluun ja infrastruktuurin rakentamiseen ja panostettava sen moninaisuuteen myös vuokra-asuntojen tuotannolla.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Münchenissä kerrostalo nousi tolppien varaan parkkipaikan päälle – rakentaminen vei vain puoli vuotta”

 1. Ja on liian halpaa, vain 2000€/m2! Suomessa ei noin halvalla saa rakentaa varsinkaan PK-seudulla.

 2. Nämä ovat hienoja, tehokkaita kuin myös vanhoja jo käytettyjä ajatuksia. Täällä mainittiinkin jo määräykset, osaaminen ja laatu. Suomalaisessa rakentamisessa mennään nyt niin lujaa, että ns. seuraava hasardi on enemmän kuin varmaa mikäli laajempaa konsensusta ei löydy raameja luomaan, nyt kun ollaan vielä digitalisoimassa alaa. Asuntopula on esimerkiksi pääkaupunkiseudulla merkittävä, mutta sen täyttäminen ”keinolla millä hyvänsä” johtaa tuleville taapertajille kalliiksi laskuksi. Eikö aikojen saatossa ole mitään opittu? Rahalla ja pikavoitolla on edelleen liian suuri valta.

  Halvalla rakentaminen, lisättynä digitalisoinnilla ja roboteilla haihatteluun on käsittämätöntä spekulointia, varsinkin kun katsoo mitä tarjottava tuote pitää sisällään. Puhutaan nyt sitten toimitilarakentamisesta, asuntorakentamisesta jne. sisältää tuote merkittävän määrän ns. liikkuvia osia kuin myös merkittävän määrän massiivisia osia verrattuna vaikka nyt siihen kännykkään tms. tämän lisäksi tuote maksaa ostajalle tyyliin 250 000€/kpl, vertailuna kännykkään tai muuhun kulutustuotteeseen aika merkittävä sijoitus kuluttajalle, valtiolle, kunnalle, vakuutusyhtiölle kuka ostaja lieneekään. Jos leikkiä leikitään moraalisesti puhtain paperein ei sijoittaminen ole kovin järkevää, ei niinkään suoraan taloudellisista syistä (lyhyt aikaväli), vaan laadullisista syistä ”korjausvelka / vastuut” (pitkä aikaväli).

  Sana laatu on aivan liian laaja käsite tässä kulttuurissa.

  Elämme taas kerran mielenkiintoisia aikoja kiinteistöomaisuuden tulevaisuuden kannalta.

Vastaa