Rakennusliitto ilmoitti selvästä lakon laajennuksesta – mukaan myös yrityksiä muualta rakentamisesta

Rakennusliitto antoi maanantaina uuden lakkovaroituksen parhaillaan käynnissä olevassa työehtosopimuskiistassa. Nyt lakkopäivät ulottuvat jo kesäkuulle asti.

Kirjoittaja(t) Rakennuslehti

Rakennusliiton tiedotteen mukaan neuvottelut, aiemmin julistetut ylityökielto ja lakot betonituotealan yrityksiin eivät ole johtaneet neuvottelutuloksen saavuttamiseen. Tämän takia Rakennusliitto ilmoittaa uusista työtaisteluista seuraavina ajankohtina ja seuraavia yrityksiä koskien:

17.,18.,21. ja 22.5.2018 kello 00,00 – 24.00 välisinä aikoina lakossa ovat seuraavien yhtiöiden kaikki työt, joihin sovelletaan Rakennusliiton ja Rakennusteollisuuden välisiä työehtosopimuksia:

Lujabetoni Oy, Fescon Oy, Paroc Group Oyj, Nordkalk Oy Ab, Saint-Gobain Finland Oy, Leca Finland Oy, Knauf Oy, PeeLT Oy, Kaukomaalaus Oy, LTU Group Oy, Sävyrakenne Oy, Amplit Oy, Are Oy, Caverion Suomi Oy, YIT Rakennus Oy:n maarakennuskohteet, YIT Infra Oy ja Skanska Infra Oy. Lakon piirissä ovat myös yhtiöt, jotka toimivat em. yhtiöiden aputoiminimillä.

17.-22.5.2018 kello 00.00 -24.00 välisenä aikana lakossa ovat:

YIT Rakennus Oy:n kohteet Kittilän kultakaivos, Rimmin alueen tunnelit ja Onkalo TU6 louhintaurakka, Olkiluoto.

YIT Infra Oy:n kohteet Finnoon asema ja ratatunnelin louhinta ja Kittilän kultakaivos, Rimmin alueen tunnelit.

Skanska Infra Oy:n kohteet Kittilän kultakaivos, tunnelin louhinta ja Kemin kaivos, tuotantotilojen louhinta.

1.,4.,5. ja 6.6. 2018 kello 00.00 – 24.00 välisinä aikoina lakossa ovat  Lujabetoni Oy, Fescon Oy, Paroc Group Oyj, Nordkalk Oy Ab, Saint-Gobain Finland Oy, Leca Finland Oy, Knauf Oy, PeeLT Oy, Kaukomaalaus Oy, LTU Group Oy, Sävyrakenne Oy, Amplit Oy, Are Oy, Caverion Suomi Oy, YIT Rakennus Oy:n maarakennuskohteet, YIT Infra Oy ja Skanska Infra Oy, Betset Group Oy, Betset Oy, Betset Betoni Oy, Betset MB Oy, Betonimestarit Oy, BM Turku Oy, BM Haapavesi Oy, Parma Oy, Rajaville Oy, Parmarail Oy, Rudus Oy, Ruskon Betoni Oy ja Tahtiaika Oy. Lakon piirissä ovat myös yhtiöt, jotka toimivat em. yhtiöiden aputoiminimillä.

Kaikki lakot koskevat töitä, joihin noudatetaan Rakennusliiton ja Rakennusteollisuuden välillä solmittuja työehtosopimuksia.

Lakot koskevat vain Suomen rajojen sisäpuolella tehtäviä töitä.

Rakennusliiton 1.3.2018 julistama ylityökielto jatkuu edelleen kaikilla Rakennusliiton ja Rakennusteollisuuden välisillä sopimusaloilla.

Juttua muokattu klo 15.22., lisätty linkkejä.

Otsikkoa muokattu klo 15.40.

Juttua korjattu 24.4. klo 13.56. Lakko ei kohdistu Kingspan Insulation Oy:öön, jossa sovelletaan kemianalan työehtosopimusta.

Tätä artikkelia on kommentoitu 17 kertaa

17 vastausta artikkeliin “Rakennusliitto ilmoitti selvästä lakon laajennuksesta – mukaan myös yrityksiä muualta rakentamisesta”

 1. Istutaan niin kauan kun rakennusliiton kassa kestää. Lakkoillaan kerrasta kunnolla, niin kauan kun rahaa riittää SAK-herrojen leipään.
  Työnantajan pitäisi tehdä työsulku. Jatketaan neuvotteluita ensi talvena.

  1. Kyllä ne työnantajaltakin rahat loppuu ei niillä ole Sampoa, josta ilmaista rahaa tulee

   1. Työnantajat saa rahaa toimituksistaan. Tehtailla tuntuu tuotanto pyörivän melkein normaalisti. Se että liiton edustajat väittää lakon purevan, on heidän propagandaansa. Todellisuudessa ei paljoa ole tahti tehtailla hiljentynyt ja osa viime viikolla lakkoilleista palaa jo takaisin töihin. YTK saa uusia jäseniä, kun liittolaiset eroaa liitosta kilvan ja jättävät uppoavan laivan.

 2. Hyvä! Laitetaan suunnittelutoimistoissa perseet penkkiin ja paiskitaan töitä. Btw, aliurakoitsijoita saa virosta ja puolasta aika paljon tekemään lakkoilijoiden työt.

 3. Mutta kun nekin alkaa jo rahaa vaatimaan. Polakit menee Norjan minimipalkalla sinne töihin kun saa vähintään 16€ tunti siellä

 4. Rakentaminen ei lopu rakennusliiton lakkoiluun. Nehän on jo liemessä, kun pitää pätkissä lakkoillakin. Kyllä työlle tekijöitä riittää ja työ tekijänsä palkitsee. Istutaan vaan Harjuniemen mieliksi, niin kauan, kun hänelle maksetaan kk-palkkaa. Ensin meni paperiliiton kupla, josko nyt olisi rakennusliiton vuoro.

 5. Kyllähän työntekijäkin on palkkansa ansainnut. Tsemppiä vaatimuksiin.

 6. Se ”hyvä puoli” rakennusalan lakoissa on, että työmaalla on hyvin vähän työntekijöitä, jotka ovat liiton jäseniä. Torninosturin kuljettajan lakossa oleminen on minun työmaallani ollut ainoa työmaan etenemiseen vaikuttanut asia. Siihenkin on voitu vaikuttaa ottamalla liittoon kuulumaton kuljettaja lakkopäiviksi töihin.

  1. Aika hyvin lakko on purenut jos jo nyt on työmaatkin lakossa. Vai oletko pelkkä käteen vetäjä?

 7. Ovatko torninosturien kuljettajat jonkun betonitoimittajan palkkalistoilla, vai miksi hän oli lakossa?

 8. ”Työmaan vtäjä” lakko ei koske torninosturin kuljettajaa. Ääliö taidat olla trolli. Taistellaan loppuunasti.

  1. Torninosturinkuljettajilla on ollut muutama puolenpäivän työnseisaus, mutta se ei ole tainnut saada juurikaan julkisuutta. Tämä kyseessä oleva lakko ei siis koske torninosturinkuljettajia, mutta hekin ovat olleet lakossa.

 9. Infrarakentajat pitäisi pakottaa lailla tekemään kahta vuoroa. On älytöntä resurssien haaskausta käyttöö miljoonien kalustoa 7,5h/päivässä. Rakennusliitto voisi ajaa kaksivuorojärjestelmän työehtosopimukseen, kiitos!

 10. Olipa kerran kaksi miestä juopottelemassa tien vieressä, kun mies käveli tietä pitkin. Mies nähtyään täyden viinapullon kysyi, että saisikko hän sen kolmella kympillä. Juopottelijat miettivät vähän aikaan ja sanoivat, että eivät möisi. Kulkumies nosti tarjousta ensin viiteen kymppiin ja kun vastaus oli edelleen sama, korotti vielä sataan euroon. Vastaus oli edelleen kielteinen. No kulkumies jatkoi matkaansa ja tien vieressä olijat totesivat, että olipa mies viinaan menevä, kun olisi maksanut kahden kympin pullosta sata euroa. Mitä tästä opimme?

  1. En tiedä opimmeko tuosta muuta, kuin että viina on aina hintansa väärti.
   Rakennusliittolaiset on vähän samoilla linjoilla itsensä kanssa, kuin nuo tarinan juopottelijat viinansa kanssa – liikaa rakastuneita asiaansa. Juopottelijat saivat pitää pullonsa ja pahoin pelkään että rakennusliiton kaverit saavat pitää yksin pyyntönsä.

   Pahimmillaan tuo kohtuuton ryöstön yritys johtaa taas kohtuttomaan kansantaloudelliseen menetykseen. Sama koettiin 10 vuotta sitten ja muisti on niin lyhyt, että heti uudestaan, kun vaan mahdollisuus tulee. Toivotaan ettei jää luu vetävän käteen, kuten usein tuppaa näissä tilanteissa käymään.

   Alkaa näyttää sille, että YTK:ssa ei kohta keritä kaikkia uusia jäsenhakemuksia ottaa vastaan, kun niitä alkaa tulla ikkunoista ja ovista. Rakennusliiton läksiäiset ovat käynnissä ja montaa ei jää kaipaamaan.

 11. Kovasti ihmettelen niitä työläisiä, jotka eivät näitä lakkoiluja ymmärrä. Taitaa olla huonosti Suomen historia ja orjuus tiedossa. Ammattiliitot tekivät kunnon työn saadessaan työolot kuntoon. Nyt niitä ollaan kovaa kyytiä romuttamassa eikä nähdä että työnantajapuoli on ytk.ssa mukana. Täytyisi muistaa että ytk EI OLE neuvotteluosapuoli. Kukaan sieltä ei pidä työntekijän palkankorotuksista ym. huolta, eli työnantajapuoli saa polkea työntekijän oikeudet maan rakoon. Munatonta toimintaa suomalaisilta työntekijöiltä!

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi