Arabian peruskoululla oireillaan edelleen sisäilman vuoksi. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Arabian peruskoulu menee remonttiin taas – ”Ei tiedetä, onko rahaa syydetty oikeisiin kohteisiin”

Arabian peruskoulu on menossa jälleen remonttiin – jälleen, koska koulua on korjailtu vuosikymmenen alusta asti.

Kirjoittaja(t) Maija Aalto / HS

Koululla nimittäin oireillaan remonteista huolimatta sisäilman vuoksi edelleen. Vanhempia huolestuttaa siksi, päästäänkö sairastelusta eroon uusillakaan korjauksilla.

Poliitikot tekevät päätöksiä toimenpiteistä toukokuun lopussa. Jos ehdotus hyväksytään, kesäkuusta vuodenvaihteeseen rakennetaan koululle uutta ilmanvaihtojärjestelmää, korjataan muutamia paikallisia pulmia kuten mikrobivaurio liikuntasalin alla ja tehdään lopuksi kattava pölysiivous.

Asiasta tiedotettiin vanhemmille tarkemmin eilen iltana.

Vanhalla puolella alkoi remontti

Arabian korttelitalossa on yhtenäisen peruskoulun lisäksi päiväkoti, leikkipuisto ja nuorisotalo. Koulussa on yli 700 oppilasta.

Uusi osa on rakennettu 2000-luvun alussa, vanha osa 1970-luvulla.

Sisäilmasta huolestuttiin tämän vuosikymmenen alussa. Siihen liittyviä ongelmia yritetty ratkoa erityisesti tiivistyskorjauksilla.

Isompi peruskorjaus vanhalla puolella alkoi viime vuonna, kun ulkoseiniä alettiin kunnostaa. Vanhempien nostettua äläkän remontin ajaksi koulun pihaan tuotiin väistötiloja osalle oppilaista.

Tämän peruskorjauksen pitäisi valmistua nyt ennen kuin syyslukukausi alkaa. Vanhempien mukaan koulussa kuitenkin monet oppilaat oireilevat edelleen.

”Täällä on toimittu. On reagoitu ja tehty korjauksia, mutta mitään kunnon seurantaa ei ole niiden vaikutuksista. Ei tiedetä, onko rahaa syydetty oikeisiin kohteisiin”, kertoo Karoliina Kähö, yksi vanhemmista.

Hänen lapsensa joutuu lähtemään koulusta pois kesken päivän usein, kun olo koululla muuttuu sietämättömäksi. Hän ei ole ainoa.

Hiihtolomalla kysely

Vanhemmat tekivät hiihtolomalla kyselyn, johon saatiin vastaus 52 prosentilta huoltajista. Vastanneista noin kolmannes arvioi, että omalla lapsella on jopa päivittäin sellaisia oireita, jotka voisivat liittyä sisäilmaan. Yleisimpiä olivat väsymys, iho-oireet ja nenän tukkoisuus.

Erityisen paljon oireita oli niillä koulun pienimmillä oppilailla, jotka olivat koulun tiloissa myös iltapäiväkerhossa.

Koulun liikuntasalia ei käytetä liikuntatunteihin, koska sen alla on todettu mikrobivaurio ja monet kokevat oireidensa pahenevan siellä. Vanhempien tietojen mukaan salia on kuitenkin käytetty iltaisin harrastustoiminnassa.

Kaupungin tutkimuksissa sisäilmaongelmia on havaittu yksittäisissä muissakin tiloissa, siis esimerkiksi opettajien taukotilassa, jota on korjailtu aiemminkin.

”Rakennushan ei ole huonossa kunnossa”

Miksi ilmanvaihdon säätäminen siis onnistuisi nyt, kun sitä on yritetty aiemminkin monta kertaa?

”Tässä rakennetaan nyt koululle kokonaan ilmanvaihtoa ohjaava automaatiojärjestelmä”, sanoo projektipäällikkö Maria Lähdemäki.

Uusi järjestelmä hälyttää, jos koneet temppuilevat.

Korjauksilla pyritään myös ratkaisemaan se, että maaperän mikrobit eivät pääse kulkeutumaan ryömintätiloista tai liikuntasalin alla olevasta putkitunnelista sisäilmaan.

”Rakennushan ei ole huonossa kunnossa, vaikka osalla ihmisistä onkin edelleen siellä paha olla. Ilmanvaihto on suurin ongelma”, Lähdemäki kuvaa.

Toinen koulun pihalla isoa peruskorjausta varten olleista paviljongeista jää käyttöön uudenkin remontin ajaksi. Esimerkiksi liikuntasali pyritään saamaan käyttöön mahdollisimman pian kesän jälkeen.

VTT on aloittamassa tutkimusta, jossa käydään läpi sisäilman vuoksi tehtyjä korjauksia ja niiden asianmukaisuutta Arabian koululla. Samalla tutkitaan sisäilman laatua nyt suunnitellun remontin valmistuttua.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Arabian peruskoulu menee remonttiin taas – ”Ei tiedetä, onko rahaa syydetty oikeisiin kohteisiin””

  1. ’Olla sisäilmaongelmainen’ on nyt suurinta muotia. Lapset koulutetaan mukaan harrastukseen.

    1. Onko enää montaa torppaa missä ei olisi jotakin sisäilmaongelmaa,

  2. märkää märän päälle. Mitäs niistä sadesuojista, kyllä ne kuivaa itsekseenkin, ja jos eivät kuiva, niin pinnoite vain päälle ja seuraavalle työmaalle!

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi