Kokeile kuukausi maksutta

Hakaniemenranta mullistuu täysin – Kruununhaassa kaavaillaan autotien siirtämistä rantapuiston tietä

Voittajaehdotuksen pohjalta aletaan tehdä asemakaavaa, mutta ideoita poimitaan muualtakin.

Havainnekuvaa voittaneesta ehdotuksesta Kuva: Harris–Kjisik Oy ja VSU maisema-arkkitehdit Oy

Hakaniemenrantaan halutaan tulevaisuudessa rakentaa rivi korkeita kerrostaloja, joiden alimpiin kerroksiin tulee liiketilaa. Niiden eteen tulisi rantabulevardi, vastarannalle Kruununhaan puolelle puisto.

Helsingin kaupunki julkisti perjantaina alueen suunnittelukilpailun voittajan. Ehdotuksen nimeltä Cinque palazzi takana ovat Harris–Kjisik Oy ja VSU maisema-arkkitehdit Oy.

Merihaan kerrostalojen naapuriin rakennettavaa taloriviä lähdetään siis suunnittelemaan voittaneen suunnitelman pohjalta, mutta aivan sellaisenaan ehdotus ei toteudu. Ideoita poimitaan myös muista palkituista töistä.

Voittajatyö sai tuomaristolta kehuja erityisesti kehuja ”Siltavuorensalmen ja sen rantojen muotoilusta, joka korostaa Kruunuvuorenselän suuntaan avautuvaa maisemaa”.

Kruunuhaan puistoa kehuttaisiin

Tuomaristoa johtanut apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr) arvioi tiedotteessa, että rakentamisen vaikutus kaupungin ilmeeseen on suuri, onhan kyseessä suurin kantakaupungin täydennysrakennushanke kymmenen tulevan vuoden aikana.

Kilpailutyötä verkossa kommentoineet kaupunkilaiset kehuivat Kruununhaan puistoa. Hakaniemen puoleiset korttelit jakoivat mielipiteitä. Osa kiitteli tiivistä rakentamista, osa piti niitä liian massiivisina tai yksitoikkoisina.

Puistolle tehtäisiin Kruununhaan puolella tilaa siirtämällä liikennettä pois aivan rannasta.

Hakaniemenrannan asemakaavasta päätetään ensi vuoden alkupuolella.

Metallitalon lähelle suunnitteilla hotelli

Se on joka tapauksessa jo selvää, että alueella rakennetaan lähitulevaisuudessa paljon. Metallitalon lähelle täyttömaalle suunnitellaan suurta hotellia, Hakaniemensilta uusitaan ja pikaraitioyhteys Kruunuvuorenrantaan kulkee ensi vuosikymmenellä alueen läpi.

Hakaniemeen on suunniteltu myös Pisara-radan maanalaista asemaa lähijunille, mutta tämän suunnitelma toteutuminen on huomattavasti epävarmempaa.

Kilpailua olivat Helsingin kaupungin lisäksi järjestämässä Suomen Maisema-arkkitehtiliitto Mark ja Suomen Arkkitehtiliitto Safa.

Ehdotuksia tuli kilpailuun 68. Toiselle sijalle sijoittui Arkkitehtitoimisto Opus Oy:n ja maisema-arkkitehti Veera Tolvasen ehdotus Citadel. Kolmannen palkinnon saivat Arkkitehtitoimisto NOAN ja Maisema-arkkitehtitoimisto Näkymä ehdotuksellaan Samaa kansaa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Hakaniemenranta mullistuu täysin – Kruununhaassa kaavaillaan autotien siirtämistä rantapuiston tietä”

  1. Helsingissä voittaa kunhan piirtää suuren monotonisen laatikon ja tekee siitä hyvätasoisen havainnekuvan. Muut Pohjoismaat ovat menneet nopeasti ohi arkkitehtuurin tasossa ja kunnianhimossa. Uusi Aurinkolahti näköjään kaupungilla tavoitteena, eikä urbaani keskikaupunki. Pyh! Ei tälla tavalla kilpailla minkään Tukholman kanssa jos Hakaniemi katsotaan kaupungintalolla jo lähiöksi ja siksi valitaan tämmöistä tasapaksua palikkaa. Tuossa hukataan sekä mahdollisuus kunnolliseen rantapromenadiin ravintoloineen että suureen määrään asuntoja merinäköalalla. Merihakakin jää hallitsevaan asemaan, kun uudet talot sen vieressäkin ovat sitä matalampia ja tasakorkuisia. Sääli että nyt hukataan parhaat olemassa olevat rakennusmaat entisillä satama-alueilla, ja nyt tässä, näillä halvanmakuisilla palikoilla.

    1. Helsinki on kyllä jo kaikilla mittareilla mennyt Tukholman ohi viihtyvyydessä, rikollisuustilastoissa etenkin.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat