Rakennusmiehet ihastuivat salaa maalattuun graffitiin niin tulisesti, että irrottivat sen poliisitalon seinästä

Kaartin poliisitalon purkutyömaalle ilmaantunut Karhukopla-graffiti päätettiin säilyttää arvokkaana taideteoksena.

Kopla poliisitalon seinässä. Kuva: Pete Nieminen

Kaartin vanhaa poliisitaloa Helsingissä puretaan parhaillaan, mutta pieni palanen taloa saattaa sittenkin säilyä Karhukoplan ansiosta.

Talon purkua tekevät pääurakoitsija SRV:n työnjohto ja purku- ja urakoitsijan työmiehet nimittäin pitivät seinälle omin luvin maalattua graffitia niin hienona taideteoksena, että he alkoivat miettiä keinoja sen pelastamiseksi.

Kiinteistön omistava Ilmarinen hyväksyy idean. Niinpä nyt mietitäänkin, voisiko koplalle löytyä paikka tilalle rakennettavasta uudesta talosta.

”Kundit tulivat yhtenä aamuna sanomaan, että nyt on tehty jotain nättiä”, vastaava mestari Jari Tiusanen kuvailee.

Ei mikään tusinamaalari

Tiusanen lähti katsomaan tulosta vähän epäillen. Rakennustyömailla kun toisinaan sotketaan tai rikotaan paikkoja, vaikka niillä ei tietenkään ole luvallista ulkopuolisten liikkua.

”Siitä kuvasta näki heti, että nyt ei ole mikään tusinamaalari asialla. En lakkaa ihmettelemästä taitoa, millä se on tehty, yksityiskohtia on niin paljon.”

Työmaalla joku heitti, että otetaanko tuo ja pari muutakin hienoa kuvaa talteen. Karhukoplan kohdalla tämä päätettiin oikeasti toteuttaa. Vaikka kuva on noin kolme metriä leveä, se sijaitsee sopivasti sellaisessa levyseinässä, että se oli mahdollista irrottaa kokonaisena.

Niinpä purkuporukka tuki alkuun seinän pätkää puurakenteilla ja suojasi kuvan lakalla. Myöhemmin se kuljetettiin turvaan.

Karhukoplan on maalannut Pete ”Hende” Nieminen, jonka nimimerkki hahmoista muodostuu. Muualta rakennuksesta löytyy vielä poliisimestari Sisu ja Superhessu.

Nieminen sanoo, että hän halusi maalata jotain paikan historiaan viittaavaa mutta huumori mukana, vähän samoin kuin aiemmin Puolarmetsän sairaalan purkutyömaalle Espooseen ilmestynyt kirurgi virpomavitsa käsissään.

”Täällähän on ollut rosvoja ja poliiseja. Vaikka nämä ovatkin rosvoiksi aika sympaattisia, kilttejä jopa.”

Karhukoplalle uusi paikka

Nieminen sanoo, että hän ei ole kuullut, että graffiteja olisi vastaavalla tavalla Suomessa säästetty. Hän on selvästi innoissaan, mutta ei häntä sekään haittaisi, jos maalaus olisi olemassa vain hetken ja katoaisi sitten.

”Se kuuluu graffitin luonteeseen. Se inspiroi minua.”

Esimerkiksi Suvilahden graffitiseinällä uusi kuva voi syntyä edellisen päälle tunnissa tai viikossa. Niin kuuluukin olla. Purettavassa rakennuksessa itse työ yleensä häviää rakennuksen mukana, mutta siitä otettu valokuva jää ja sen mukana dokumentti yhdestä vaiheesta rakennuksen historiassa.

Tai sitten Nieminen maalaa mielellään johonkin täysin hylättyyn tilaan.

”Katto romahtaa, ovenrivat ruostuvat, kasvillisuus puskee läpi lattiasta. Sammalta kasvaa graffitin päälle tai se häviää muuten, siitä tulee osa rakennuksen lahoamista vähitellen.”

Karhukoplasta nyt siis ilmeisesti ei tule, vaan sille etsitään pysyvää kotia paikalle rakennettavasta uudesta asuintalosta.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennusmiehet ihastuivat salaa maalattuun graffitiin niin tulisesti, että irrottivat sen poliisitalon seinästä”

Vastaa