Kokeile kuukausi maksutta

Caverion sopi kartelliasian Saksassa – tulossa kymmenien miljoonien sakko

Kiinteistötekniikkayhtiö Caverion on sopinut osaltaan Saksan liittovaltion kilpailuviraston kanssa kartelliasian.

Ari Lehtoranta. Kuva: Sami Kilpiö / HS

Viranomainen on tutkinut kartellia vuodesta 2014.

“Tutkimus on nyt viety loppuun osaltamme ja epäselvyys asiasta on päättynyt. Olemme alusta alkaen antaneet täyden tukemme Saksan liittovaltion kilpailuvirastolle ja toimineet täydessä yhteistyössä tutkimuksen edetessä. Olemme tyytyväisiä sopimuksen syntymisestä ja siitä, että asia on käsitelty osaltamme loppuun Saksan liittovaltion kilpailuviraston kanssa”, toimitusjohtaja Ari Lehtoranta toteaa tiedotteessa.

Caverionin tiedotteen mukaan tutkimus koskee useita kiinteistöteknisten palvelujen tarjoajia Saksassa.

Caverion Deutschlandin ja sen edeltäjien on todettu osallistuneen kilpailua rajoittaviin toimiin vuosien 2005 ja 2013 välisenä aikana.

Caverion Deutschlandille määrätään enintään 40,8 miljoonan euron sakko, Caverion kertoo. Yhtiö kirjaa sakon kuluksi tälle vuodelle.

Caverion pitää kuluvan vuoden tulosohjeistuksensa ennallaan ja arvioi, että konsernin liikevaihto laskee viime vuoden 2275,8 miljoonasta eurosta.

Oikaistu käyttökatteensa yhtiö arvioi yli kaksinkertaistuvan viime vuoden 25,8 miljoonasta eurosta.

Saksalaislehti kertoi kartellitutkimuksen jatkuvan

Caverion tiedotti asiasta Suomessa niukasti. Saksalaislehti Immobilien Zeitung kertoi asian taustat paljon perusteellisemmin, näin:

Liittovaltion kartellivirasto on vuodesta 2014 alkaen tutkinut kilpailua rajoittavia sopimuksia rakennusurakoissa. Caverion Saksa on ensimmäinen palveluntarjoaja, jolle on määrätty sakkoa. Tämä summa voi olla jopa 40,8 miljoonaa euroa.

Tutkimukset, joihin myös München I:n syyttäjä osallistui, alkoivat neljä vuotta sitten ilmiantajan kerrottua mahdollisista kilpailua rajoittavista rikkeistä energiantuottaja RWE:n rakennusprojekteissa. Vuotta myöhemmin tehtiin suurratsia 50 yritysrakennukseen sekä yksityisasuntoon, muun muassa elokuusta 2015 maksukyvyttömän yritys Imtech Technology sekä Cofely Saksa (nykyään Engie Saksa) tiloihin. Joissakin muissa yrityksissä, kuten Caverionilla ja Air Technologylla ei tuolloin tehty kotietsintöjä, mutta sen sijaan ne antoivat syyttäjälle tietoja itsestään.

Nyt Caverion ja kartelliviranomainen ovat päässeet keskinäiseen sopimukseen, jonka molemmat osapuolet vahvistavat. Näin ollen viranomainen määrää sakon palveluntarjoajalle. Maksun määrää ei ole vielä lopullisesti päätetty, mutta se on enintään 40,8 miljoonaa euroa.

Caverion ilmoittaa, että sakko kirjataan kuluvan vuoden kuluksi. Yhtiö säilyttää kuitenkin ennusteensa kuluvalle vuodelle ennallaan. Näin ollen 25,8 miljoonan Ebitdan odotetaan kaksinkertaistuvan. Lisäksi Caverion kouluttaa työntekijöitään lisää eettisissä asioissa.

”Osoitamme nollatoleranssin käytökselle, joka on vastoin toimintaohjeitamme, kilpailumääräyksiä tai muita sovellettavia lakeja”, toimitusjohtaja Werner Kühn sanoo.

Liittovaltion kartellivirasto ilmoitti Immobilien Zeitungille, että kartellin käsittelyä ei vielä ole saatettu päätökseen. Useiden muiden yritysten osalta prosessi on yhä kesken.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Caverion sopi kartelliasian Saksassa – tulossa kymmenien miljoonien sakko”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat