Kokeile kuukausi maksutta

Kiinteistönvälittäjät odottavat hyvää asuntojen kysyntää loppuvuodelle 2018

Kiinteistönvälittäjien arvion mukaan kesähelteet söivät heinäkuun asuntokauppaa, mutta ostajat kuitenkin palasivat markkinoille elokuun alusta.

Myös pankkien uudet tiukentuneet omarahoitusosuusmääräykset vaikuttivat kiinteistönvälittäjien mukaan heinäkuussa asuntokauppaan. Lainaneuvottelut ovat muodostuneet kompastuskiveksi useille asunnonostajille. Mikäli ostettavaan asuntoon tarvitaan remonttilainaa, sitä ei olekaan saatavilla pankista, vaikka asunnon arvo saattaa nousta merkittävästikin remontin valmistuttua.

Tilastojen mukaan vanhojen asuntojen kauppoja tehtiin tammi-heinäkuussa muutama prosentti edellisvuotta vähemmän. Omakotitalojen kauppa pysyi edellisvuoden tasolla ja loma-asuntojen kauppa kasvoi lähes 7 prosenttia edellisvuosista.

Koko Suomessa 72 prosenttia välittäjistä arvioi kysynnän nousevan tai ainakin pysyvän ennallaan.

Asuntojen kysyntä on nyt voimakkaimmillaan pääkaupunkiseudulla ja sen kehyskunnissa. Noin 80 prosenttia välittäjistä ennustaa kysynnän nousua tai pysymistä ennallaan pääkaupunkiseudulla. Edelleen noin 70 prosenttia välittäjistä uskoo myös omakoti- ja rivitalojen kysynnän nousevan pk-seudulla hieman tai pysyvän ennallaan. Hintakehitys seuraa kysyntää.

Hyvä tilanne teollisuudessa ylläpitää kysyntää Turun seudulla. Jopa ylikuumentunut pienten kerrostaloasuntojen kysyntä on normalisoitunut. Omakotitalojen kysyntä on hiukan taittunut ehkä liian korkeiden hintaodotusten vuoksi.

Tampereella omakotitalokauppa käy hyvin ja edullisten omakotitalojen kysyntä on lisääntynyt. Keskustassa uudehkot kerrostaloasunnot ovat kysyttyjä ja uudistuotanto vauhdittaa omalta osaltaan markkinoita. Vanhempien kerrostaloasunnoissa kysyntä on pienempää.

Keski-Suomi on edelleen hiljaisin kysynnän suhteen. Siellä ja Itä-Suomessa on odotettavissa toteutuvien hintojen laskua.

Suomen Kiinteistönvälittäjien yli 1350 välittäjää vastasivat kyselyyn.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kiinteistönvälittäjät odottavat hyvää asuntojen kysyntää loppuvuodelle 2018”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat