Räjäytystyöstä singonnut 20 kilon kivi lävisti pientalon katon – törkeä huolimattomuus räjäytystyössä johti sakkoihin

Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi 13. marraskuuta räjäytystyömaalla työmaajohtajan asemassa olleen louhintaliikkeen toimitusjohtajan sekä yhtiön puolesta räjäytystyön johtajana toimineen ylipanostajan päiväsakkoihin räjähderikoksesta.

Kuva ei liity jutun räjäytystyömaahan. Kuva: Miisa Kaartinen

Toimitusjohtaja tuomittiin räjähderikoksesta ja työturvallisuusrikoksesta 60 päiväsakkoon ja ylipanostaja räjähderikoksesta 50 päiväsakkoon, jolloin heidän sakkonsa olivat yhteensä lähes 3600 euroa. Heidät tuomittiin samalla yhteisvastuullisesti korvaamaan Liikennevirastolle vahingonkorvauksena ja oikeudenkäyntikuluina yli 12000 euroa viivästyskorkoineen siinä tapauksessa, että Liikennevirasto ei saa saataviaan konkurssiin menneen louhintaliikkeen konkurssipesästä.

Louhintaliike suoritti räjäytystyötä Hankasalmella sijaitsevalla louhinta-alueella kesäkuussa 2016. Huolimattomasti suunnitellun ja toteutetun räjäytystyön seurauksena räjäytettävästä kentästä sinkoutui kiviä noin 100 metrin päässä olevalle junaradalle ja 300–400 metrin päässä olevan omakotitalon pihamaalle ja sen ympäristöön sillä tavoin, että yksi noin 20 kilon painoinen kivi muun muassa lävisti talon katon, iskeytyi sisälle makuuhuoneeseen ja rikkoi huoneessa olleen sängyn. Rautatielle osuneet kivet vaurioittivat kiskoja ja katkoivat ajolankoja. Louhintaliike oli jo ennen oikeudenkäyntiä korvannut omakotikiinteistölle aiheutuneet vahingot ja osan Liikenneviraston vahingoista.

Käräjäoikeus katsoi, että räjäytystyössä oli menetelty törkeän huolimattomasti ja rikottu selkeästi räjäytys- ja louhintatöitä koskevia turvallisuusmääräyksiä. Tapahtumapaikan työmaan erityispiirteitä, kuten junaradan läheisyyttä ja sen vaikutuksia räjäytystyön toteuttamiseen, ei ollut lainkaan huomioitu kirjallisessa turvallisuussuunnitelmassa, jolloin vaara-alue oli määritelty aivan liian suppeaksi eikä turvallisuussuunnitelmaa ollut työmaalla yhteisesti käsitelty.

Räjäytystyöstä oli tehty ilmoitus poliisille, mutta ilmoituksessa mainittu räjähteiden enimmäismäärä oli reilusti ylitetty.

Räjäytystyömaan sijainti asutulla alueella olisi pitänyt ottaa turvajärjestelyissä huomioon huolellisesti, mutta räjäytettävässä kentässä käytettiin sinkoutumisvaaran kannalta enemmän vaaraa aiheuttavia patrunoimattomia räjähteitä, ja suuri räjähdysainemäärä ammuttiin yhdellä kertaa. Kentän peittämistä ei nähty tarpeelliseksi, ja myös järjestelyissä työmaan turvalliseksi eristämiseksi räjäytystyön ajaksi oli puutteellisuuksia.

Räjäytystavan ja räjähdysaineen valinnassa on ollut kyse myös kustannusten säästämisestä. Asianosaisten oman kertoman mukaan kallion räjäyttäminen on halvempaa, kun räjäytettävää kenttää ei tarvitse peittää ja kenttä räjäytetään irtoaineilla yhdellä kerralla, jolloin työ ei vaadi myöskään niin paljon henkilötyövoimaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Räjäytystyöstä singonnut 20 kilon kivi lävisti pientalon katon – törkeä huolimattomuus räjäytystyössä johti sakkoihin”

Vastaa