Kokeile kuukausi maksutta

NCC muuntaa Eliel Saarisen suunnitteleman entisen VR:n pääkonttorin hotelliksi

NCC on valittu korjausrakentajaksi muuttamaan entiset VR:n toimistotilat hotelliksi Helsingin päärautatieasemalla.

Kuva: Tuomas Uusheimo

NCC:n asiakas on kiinteistösijoitusyhtiö Exilion, joka aiemmin tehdyn esisopimuksen mukaisesti on 5. joulukuuta toteutetussa kaupassa ostanut rautatieaseman hallintorakennuksen. Kiinteistökaupan arvo on 55 miljoonaa euroa. NCC:n sopimuksen arvo on puolestaan noin 71 miljoonaa euroa.

Hotellihankkeen rakennuslupa tuli lainvoimaiseksi marraskuun lopussa. Hankkeessa entinen VR:n pääkonttori peruskorjataan ja muutetaan hotellikäyttöön soveltuvaksi, minkä lisäksi tontin pohjoisosaan, Kaisaniemen puiston puolelle rakennetaan uudisrakennus. Työt alkavat vielä tämän vuoden puolella, ja hotelli valmistuu vuodenvaihteessa 2020–2021.

Tilojen suunnittelusta vastaa kaksi arkkitehtitoimistoa: Arkkitehdit Soini & Horto ja Futudesign.

Exilionin mukaan hotellihanke työllistää koko rakennusaikana alihankkijat mukaan lukien jopa 3000 ihmistä. Kehitettävä hotelli on laajuudeltaan noin 29000 kerrosneliömetriä, ja kapasiteetiltaan se on yksi Suomen suurimmista hieman alle 500 hotellihuoneellaan. Hotellin operaattoriksi tulee Scandic Hotels.

Vuonna 1909 valmistunut entinen VR:n pääkonttori on osa historiallisesti arvokasta Helsingin päärautatieasemakompleksia, jonka on suunnitellut Eliel Saarinen. Rakennuksen historiallisen arvon vuoksi tärkeimmät osat, kuten käytävät, päärappuset ja osa alkuperäisistä kalusteista, säilytetään. Projekti toteutetaan yhteistyössä Museoviraston ja Helsingin kaupungin kanssa.

Hotellityömaa vaikuttaa rautatieaseman ympäristöön ja kulkureitteihin vuodenvaihteeseen 2020–2021 saakka. Työmaa aloittaa toimintansa joulukuussa, ja työmaa aidataan heti uudenvuoden jälkeen. Ensimmäisessä vaiheessa käynnistetään VR:n entisen pääkonttorin sisäpuoliset purkutyöt sekä sisäpihan purku- ja maanrakennustyöt.

Kiinteistön ostanut Exilion on vuonna 2005 perustettu kotimainen kiinteistösijoitusyhtiö, joka omistaa ja hallinnoi kolmen kommandiittiyhtiön kautta yli 500 miljoonan euron kiinteistösalkkua. Yhtiön omistavat Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo, Eläkevakuutusosakeyhtiö Veritas, Valtion Eläkerahasto ja Åbo Akademi Stiftelse.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “NCC muuntaa Eliel Saarisen suunnitteleman entisen VR:n pääkonttorin hotelliksi”

  1. Helsingin Rautatieasema on historiallinen maamerkki. Laitetaan samalla Stadionin Torni ja Stadion maan tasalle, Tai Eduskunta talon paikalle Hotelli. Päättäjät ovat myyneet oman nahkansakin, ei heitä tarvita enää.

  2. Hieno homma, että noin hieno rakennus saa jotain hyötykäyttöä.

  3. Halvalla meni, jos hinta oli 55 milliä.Olisiko tuo jo pelkän tontin hinta.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat