Betonipatologi hillitsisi alkalikiviainesreaktiosta noussutta kohua

Kokeneen tutkijan mukaan kyseessä ei ole esimerkiksi uimahallien tyyppivika.

Mikroskoopin alla olevasta ohuthienäytteestä erottuu kuvassa betonitutkijan lakritsiksi kutsumaa tummaa hienorakeista liuskekiveä, jonka tiedetään olevan herkkä alkalikiviainesreaktiolle, kun kosteusprosentti on yli 80 ja lämpötila korkea. Kuva: Johanna Aatsalo
Geologi ja tekniikan lisensiaatti Hannu Pyy on huolestunut alkalikiviainesreaktion (AKR) ympärille nousseesta ilmiöstä, jonka varjolla yhä useampi vanhempi uimahalli joutuu kalliiden ja mahdollisesti osin turhienkin korjausten ja purkujen kohteeksi. Alkalikiviainesreaktio rapauttaa betonirakenteita, ja sitä voi esiintyä esimerkiksi uimahalleissa ja paperitehtaissa.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Olen jo tilaaja

Rekisteröidy

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Betonipatologi hillitsisi alkalikiviainesreaktiosta noussutta kohua”

Vastaa