YIT rakentaa kultakaivokselle nostotornin Kittilään

Teräsbetoninen nostotorni on 100 metriä korkea ja tehdään liukuvalutekniikalla.

Agnico Eagles Finlandin kultakaivos Kittilässä on Euroopan suurin. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

YIT ja kultakaivosyhtiö Agnico Eagle Finland Oy ovat allekirjoittaneet sopimuksen Kittilän kultakaivoksen Rimpin nostotornin rakentamisesta.

Sopimuksen kokonaisarvo on noin 10 miljoonaa euroa.

Hankkeessa rakennetaan teräsbetoninen nostotorni, jonka pohjan koko on noin 12 x 16 metriä ja korkeus noin 100 metriä.

Nostotorni tehdään liukuvalutekniikalla, joka tarkoittaa betonin keskeytymätöntä valamista niin, että kuivuvan ja tuoreen betonin väliin ei synny rajoja.

Rakentaminen alkaa kuluvan vuoden kesäkuussa ja päättyy ensi vuoden huhtikuussa.

YIT:n teollisuusrakentaminen ja rakennustekniset työt -divisioonan johtaja Anne Piiparisen mukaan liukuvalutekniikka lyhentää rakentamisaikaa.

Yritys on toteuttanut samankaltaisia hankkeita myös aiemmin. Espoon Blominmäen jätevedenpuhdistuslaitoksessa yritys on rakentanut 100 metriä korkean poistoilmapiipun liukuvalutekniikalla.

Tekniikkaa käytetään muun muassa erilaisten kuilujen, siilojen, piippujen, vesitornien ja muiden korkeiden rakenteiden toteuttamisessa.

Toinen urakka alueella on jo käynnissä

YIT louhii ja lujittaa jo alueella kaivoksen työtunneleita. Tunnelien rakennustyöt alkoivat vuoden 2018 lopussa ja päättyvät vuonna 2021.

Agnico Eagle Finland on kanadalaisen kaivosyhtiön suomalainen tytäryhtiö, joka operoi Kittilässä Euroopan suurinta kultakaivosta.

Vuonna 2006 alkanut kaivostoiminta jatkuu näillä näkymin 2030-luvun puoliväliin saakka. Yhtiö tuottaa vuodessa noin 200 000 unssia eli 6 000 kiloa kultaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “YIT rakentaa kultakaivokselle nostotornin Kittilään”

Vastaa