Katso miten rakennusinsinöörin palkka pärjää vertailussa muiden insinöörien kanssa

Rakennusalan insinööri tienaa työmaatehtävissä ja rakennusalan yrityksessä keskimäärin paremmin kuin insinöörikollegat, jotka työskentelevät esimerkiksi tietotekniikan tai teollisuuden tehtävissä.

Suunnitteluinsinööreillä on paljon töitä, mutta palkkataso laahaa jäljessä. Kuva: Matti Vuohelainen

Opisto- tai ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneen rakennusalan insinöörin keskipalkka on tuoreen Rakennusinsinöörit ja -arkkitehdit RIA ry:n teettämän Ammattikuntatutkimuksen mukaan 4 638 euroa.

Insinöörien keskiarvopalkat vaihtelevat koulutustaustan, sukupuolen ja työkokemuksen perusteella melko paljon.

Insinööriliiton viime lokakuussa julkistaman palkkatilaston mukaan insinöörin keskiarvopalkka on 4 272 euroa kuukaudessa.

Suunnittelu jäänyt jälkeen

Tietotekniikan palvelualalla työskentelevien insinöörien keskiarvopalkka oli viime vuonna 4 320 euroa kuussa. Ict-alan insinöörien palkkataso jää reilut sata euroa jälkeen teollisuudesta, jossa insinöörin keskiarvopalkka on 4 473 euroa kuukaudessa.

Insinööri- ja suunnittelutoimistoissa työskentelevien palkat ovat sekä rakennusalalla että muilla toimialoilla jääneet jälkeen muiden insinöörien palkkakehityksestä. RIA:n Ammattikuntatutkimuksen mukaan arkkitehti- ja insinööripalveluiden toimialalla keskiarvopalkka oli noin 3 992 euroa kuukaudessa.

Insinööriliiton tilastojen mukaan insinööri-, arkkitehti- ja suunnittelutoimistossa työskentelevän insinöörin keskiarvopalkka on 3 695 euroa kuukaudessa.

Työmailla ja rakennusteollisuudessa tienaa

Korkeimmat keskiarvopalkat rakennusalalta löytyvät rakennusteollisuuden ja talonrakennustekniikan toimialoilta. Rakennusteollisuudessa keskiarvopalkka alan insinöörillä on peräti 5 140 euroa ja talonrakennustekniikassa 4 836 euroa kuukaudessa.

Insinööriliiton tilaston mukaan teollisuuden asiantuntijatehtävissä työskentelevä insinööri saa palkkaa keskimäärin 4 077 euroa kuussa. Palvelualalla asiantuntijainsinöörille maksetaan keskimäärin 3 870 euroa kuukaudessa.

Metalli- ja konepajateollisuudessa insinööri tienaa keskimäärin 4 457 euroa kuukaudessa. Kaupan tai muun palvelualan yrityksen palveluksessa työskentelevä insinööri saa palkkaa keskimäärin 4 756 euroa kuukaudessa.

Jutun lähteenä on käytetty kahta erillistä palkkatutkimusta, joista toinen on RIA ry:n kesäkuun alussa julkistama Ammattikuntatutkimus ja toinen on Insinööriliiton palkkatutkimus 2018, joka julkistettiin viime vuoden lokakuussa. Tuloksissa on käytetty keskiarvopalkkoja. Hyvin isot palkat saattavat vääristää keskiarvoa.

Insinöörien työtehtävät ja palkat

Insinöörien eri työtehtävien keskiarvopalkat

 • Työnjohtotehtävät 3 875 €/kk
 • Osto- ja myyntitehtävät 5 117€/kk
 • Suunnittelutehtävät 3 804 €/kk
 • Rakennusalan suunnittelutehtävät 3 807 €/kk
 • It-alan tehtävät 4 133 €/kk
 • Ohjelmistosuunnittelu 3 986 €/kk
 • Käyttö- ja ylläpitotehtävät 4 203 €/kk

 

 • Konetekniikan alalta valmistuneet 4 337 €/kk
 • Sähkötekniikan alalta valmistuunet 4 313 €/kk
 • Rakennusalalta valmistuneet 4 149 €/kk
 • Prosessi- ja materiaalitekniikka 4 087 €/kk

 

Lähde: Insinööriliitto Palkkatilastot 2018

 

 

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Katso miten rakennusinsinöörin palkka pärjää vertailussa muiden insinöörien kanssa”

 1. Kuinkahan tuo keskipalkka mahtaa pitää paikkansa, jos valtaosa insseistä työskentelee työmailla ja suunnittelussa, joissa keskiansio on alhainen alle neljä tonnia, mutta 4638 euroa olisi kuitenkin keskiansio. Onko riassa keksitty jokin uusi matemaattinen kaava😂

  1. ”Rakennusteollisuudessa keskiarvopalkka alan insinöörillä on peräti 5 140 euroa ja talonrakennustekniikassa 4 836 euroa kuukaudessa.”

   Saattaisi auttaa mikäli lukisi jutun

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat