Kokeile kuukausi maksutta

Sähköurakoitsijat varoittavat verkkokauppojen epämääräisistä asennustarvikkeista – valokaarivikasuoja yleistyy pian

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL on huolissaan verkkokauppojen kautta ostetuista sähköasennustarvikkeista, jotka eivät täytä turvallisuusvaatimuksia.

Teknologiateollisuus vaatii Sähköliittoa lopettamaan lakkonsa heti ja uhkaa vahingonkorvausvaatimuksilla. (Kuva: Schneider Electric)

Viime viikolla järjestetyssä eurooppalaisten sähköurakoitsijoiden järjestämässä seminaarissa yksi teema oli verkkokaupan lisääntyminen ja sen aiheuttamat turvallisuusongelmat sähköasennuksissa.

”Asennustarvikkeita saatetaan ostaa mistä halvimmalla saadaan. Esimerkiksi Aasiasta saatetaan tilata laitteita, joiden toimivuudesta ei ole mitään takeita. On voitu tilata esimerkiksi suojalaite,  mutta se ei toimikaan vikatilanteessa”, Sähkö- ja teleurakoitsijoiden liitto STUL ry:n tekninen johtaja Esa Tiainen kertoo.

Verkkokaupoista ostetuissa tuotteissa on havaittu puutteita paloturvallisuudessa ja sähköiskuilta suojaamisessa.

”Vastuulliset urakoitsijat ovat näissä asioissa tarkkoina, mutta joku voi sortua halpatuontiin kovan hintakilpailun vuoksi. Jossain tapauksissa työn tilaajakin on voinut ”säästää” omien hankintojensa avulla.”

Tiaisen mukaan verkkokauppaostosten yhteydessä unohtuu usein vastuuasiat. Se taho, joka tuo sähkölaitteen Euroopan Unionin alueelle, on vastuussa laitteen turvallisuudestakin.

Valokaarivikasuoja ”nuuhkii” häiriöitä

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin tilastojen mukaan viime vuonna sähkölaitteen tai asennuksen vuoksi syttyi yli 2 500 tulipaloa. Pelastusopiston tilastojen mukaan sähkölaitteiden aiheuttamat palot ovat kasvussa, kun muista syttymissyistä johtuneet palot taas ovat vähentyneet.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa eurooppalaisesta sähköjärjestelmästä poikkeavassa sähköasennusympäristössä on jo pitkään käytössä ollut valokaarivikasuoja. Se alkaa pian yleistyä myös eurooppalaisissa sähköasennuksissa. Laite kytkee virran automaattisesti pois ennen kuin valokaari aiheuttaa palovaaran.

”Sähköiskuturvallisuus on Suomessa jo hyvällä tasolla, mutta paloturvallisuuteen pitää kiinnittää vielä lisää huomiota. Esimerkiksi valokaarivikasuoja mittaa ilmiöitä, jotka ilmentävät vikaantumista, kuten esimerkiksi kipinöintiä. Saksassa ne ovat jo tietyissä kohteissa, esimerkiksi hoivakodeissa, pakollisia”, Tiainen kertoo.

Suomessa valokaarivikasuojia on ollut tarjolla muutaman vuoden ajan, mutta käyttö on ollut vielä kohtalaisen vähäistä.  Se suojaa esimerkiksi asennuksesta johtuvista paloista, joiden syitä voivat olla esimerkiksi löysät liitokset tai  sähkökaapelin läpäisyt esimerkiksi naulalla.

”Sähköasennusstandardi suosittelee valokaarivikasuojan käyttöä ja sähkökeskuksissa on valmius suojan käyttöön. Koska suoja ei ole pakollinen, jätetään se usein kustannussyistä hankkimatta. Kustannus lisäturvasta on kuitenkin pieni, sillä suoja maksaa noin 100–200 euroa, energianhallinta- ja automaatioratkaisuihin erikoistuneen  Schneider Electricin Teemu Hämäläinen kertoo.

 

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Sähköurakoitsijat varoittavat verkkokauppojen epämääräisistä asennustarvikkeista – valokaarivikasuoja yleistyy pian”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat