Pk-urakoitsijoiden kilpailumahdollisuuuksia halutaan parantaa joustamalla referenssi- ja liikevaihtovaatimuksista ja Rala-todistuksesta

Monet uudet toteutusmuodot keskittävät rakentamista. Sitä tekevät myös tilaajien pk-yritysten kannalta kohtuuttomat liikevaihto- ja referenssivaatimukset. Ne rajoittavat kilpailua erityisesti pienillä paikkakunnilla.Talonrakennusteollisuus ry ehdottaa siksi useita muutoksia alan pelisääntöihin.

Talonrakennusteollisuuden toimitusjohtaja Kim Kaskiaron mielestä pienillä paikkakunnilla pk-urakoitsijoiden on vaikea kilpailla valtakunnallisten rakentajien kanssa. Siksi julkisten tilaajien kannattaisi tinkiä liikevaihto- ja referenssivaatimuksista. Kuva Liisa Takala.
Rakennuslehti on syksyn aikana kertonut useista tapauksista, joissa pk-yritys on suljettu ulos kilpailusta, kun sen liikevaihto ei ole ollut riittävä tai referenssit ovat vanhentuneet. Esimerkiksi Kemi-Tornio-alueen lähes kaikki koulut rakentanut Rakennusliike Mikko Kurtti ei ole nykyisillä hankintakriteereillä pätevä tarjoamaan kouluja, jotka kysytään kvr-hankkeina tai elinkaaritoimituksena. Elinkaarihankkeet ovat karsineet jopa monia suuria yrityksiä tarjoajien joukosta. Myös allianssiurakat keskittävät rakentamista.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Olen jo tilaaja

Rekisteröidy

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Pk-urakoitsijoiden kilpailumahdollisuuuksia halutaan parantaa joustamalla referenssi- ja liikevaihtovaatimuksista ja Rala-todistuksesta”

  1. rakentaminen ei kannata koskaan suomessa , katsokaa tuloksia , konkursseja , kun on tiedossa suossa tarpomista kyllä silloin helpotetaan suolle pääsyä , mutta kun jalas on saatu savesta pois , päivitetään sertifikaatteja , pitäkää passinne ja hiilidioksiidi naamarinne , hölmöjä voitte höynäyttää , mutta hölmö harvoin tuo hyötyä.

  2. Elinkaarimalli on avaimet käteen toimitus, jonka jokainen talouden alkeita tietävä ymmärtää olevan kallein tapa hankkia.

Viimeisimmät näkökulmat