Sahoilla ja vaneritehtailla alkaa lakko maanantaina

Teollisuusliiton julistama lakko mekaanisessa metsäteollisuudessa alkaa suunnitellusti varhain maanantaiaamulla.

Liiton tiedotteen mukaan kaksi viikkoa kestävä lakko koskee yli kuuden tuhannen työntekijän töitä muun muassa sahoilla ja vaneritehtailla.

Katso mekaanisen metsäteollisuuden lakonalaiset toimipaikat tästä.

Teollisuusliiton sektorijohtaja Jyrki Alapartanen sanoo Rakennuslehdelle, että aika loppuu vääjäämättä. Kokemukset sovittelutapaamisista ovat hänen mukaansa sellaisia, että neuvotteluissa ollaan vielä alkumetreillä.

Neuvottelupöydässä hiertävät Alapartasen mukaan kikyn 24 tuntia. Teollisuusliitto haluaisi poistaa kikyt ja palata niitä edeltävään aikaan, Metsäteollisuus ei tähän ole suostunut.

”Meidän mielestämme näillä tunneilla ei ole ollut todellista käyttöä. Moni yritys ei ole niitä edes ottanut käyttöön.”

Myös lakkoa tukeva yritysten huolto- ja kunnossapitotöitä koskeva lakko alkaa maanantaina. Lisäksi monilla Teollisuusliiton sopimusaloilla on voimassa ylityökielto, joka alkoi 12. tammikuuta ja päättyy 9. päivä helmikuuta.

Mekaanisen metsäteollisuuden työriidan sovittelua on tarkoitus jatkaa valtakunnansovittelijan johdolla ensi viikon tiistaina. Osapuolet eivät tapaa sitä ennen.

Yksi lakko takana

Mekaanisen metsäteollisuuden sopimus umpeutui jo marraskuun lopussa. Alalla järjestettiin jo syksyllä kolmen päivän lakko, jota seurasi työnantajien julistama kuuden päivän työsulku.

Kaikkiaan lakkoon on menossa maanantaina yli 17 000 työntekijää ja toimihenkilöä Paperiliitosta, Teollisuusliitosta ja toimihenkilöjärjestö Prosta. Lakko koskisi 110:tä tehdasta ja yritystä.

Metsäteollisuus ry kertoi aiemmin tällä viikolla tiedotteessaan, että jos metsäteollisuutta uhkaavat laajat lakot toteutuvat, vahingot saattavat nousta lähes miljardiin euroon. Mekaanisen metsäteollisuuden lakot voisivat johtaa arviolta 270 miljoonan euron menetyksiin sekä paperi-, kartonki- ja sellutehtaiden lähes 640 miljoonan euron.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Sahoilla ja vaneritehtailla alkaa lakko maanantaina”

Vastaa