Lujabetoni toimittaa raskasbetonit Oulun yliopistollisen sairaalan uuteen sädehoitoyksikköön

Raskasbetonin ansiosta tilojen säteilysuoja saavutetaan ohuemmalla rakenteella.

Lujabetonin  mukaan suojaseinien paksuus pienenee jopa 40 prosenttia.

Raskasbetonin erikoiskiviaines kuljetettiin Ouluun laivakuljetuksella, jolloin myös kuljetusten ympäristövaikutukset pienenevät merkittävästi.  Asiakkaana on kohteen rakennusurakoitsija Hartela Pohjois-Suomi Oy.

Rakentamisen muutos sekä entistä vaativammat rakennushankkeet edellyttävät Lujabetonin mukaan tänä päivänä hyvin tarkkaan spesifioituja erikoisbetoneita.

”Tietotaitomme raskasbetonin reseptiikassa ja tuotteen käytössä ovat kehittyneet harppauksin käytännön sekä lukuisten testausten myötä, joita olemme tehneet laboratoriossamme sekä yhteistyössä asiantuntevan kumppanimme LKAB Minerals Oy:n kanssa”, kertoo Lujabetonin myyntipäällikkö Tuomo Halonen.

Raskasbetoni soveltuu yhtiön mukaan ominaisuuksiltaan erinomaisesti kohteisiin, jossa seinän tehtävänä on suojata ihmisiä vaarallisilta säteilyiltä. Raskasbetonia käyttämällä seinäpaksuudesta saadaan pois jopa 40 prosenttia verrattuna tavalliseen betoniin. Raskasbetonin tiheys on noin puolitoistakertainen tavalliseen betoniin verrattuna ja se painaa n.3500 kg/m³.

”Raskasbetonilla saadaan merkittäviä tilasäästöjä, kosteusturvallisempaa rakentamista sekä hyvä säteilysuoja”, Halonen kertoo.

Rautamalmi Kiirunasta

Erikoiskiviaineksena tässä vaativassa betonissa käytetään Kiirunan rautamalmia. Laivalla kuljetettu noin 6000 tonnin raskaskiviainesmäärä varastoitiin erityisiin katettuihin välivarastoihin Oulun satamaan projektin onnistumisen takaamiseksi.

Näin vältetään mahdollisen kastumisen ja siitä johtuvan jäätymisen riski. Laivakuljetuksilla on myös positiivinen ympäristövaikutus autokuljetuksiin verrattuna, sillä näin vältyttiin runsaan 150 kuorman maantiekuljetuksilta Pohjois-Ruotsista.

Raskasbetonin ennakkokokeet ja testaaminen kohteen työmaakäyttöä varten aloitettiin huhtikuun alussa yhteistyössä kiviainestoimittaja LKAB Minerals Oy:n kanssa.

Raskasbetonitoimitukset alkavat viikolla 22 jatkuen lähes vuoden loppuun.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Lujabetoni toimittaa raskasbetonit Oulun yliopistollisen sairaalan uuteen sädehoitoyksikköön”

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat