Keski-Pasilaan rakennetaan uusi iso koulu – Sijainti ja luonnonvalo toivat haasteita suunnitteluun

Sunnittelijat ovat tehneet paljon töitä sen eteen, että luonnonvalon määrä saataisiin maksimoitua sekä rakennukseen sisään että sen kannen päälle rakennettaville pihoille.

Keski-Pasilaan tulevasta uudesta peruskoulusta järjestetyn kilpailun voitti ehdotus nimeltä Aurinkokello. Kuva: Mer Arkkitehdit ja Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli Oy

Helsingin Keski-Pasilaan aletaan vuonna 2022 rakentaa uutta peruskoulua noin tuhannelle oppilaalle. Rakennukseen tulee myös 200-paikkainen päiväkoti.

Helsingin kaupungin järjestämän arkkitehtuurikutsukilpailun voittajaksi valittiin kesäkuun alussa Mer Arkkitehtien ja Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Tallin työyhteenliittymän tekemä ehdotus Aurinkokello.

Hankkeen teknisenä asiantuntijana toimii Ramboll, joka on parasta aikaa mukana monessa muussakin kouluhankkeessa esimerkiksi Espoossa.

Keski-Pasilassa Ramboll vastaa kilpailun voittaneen ehdotuksen rakenne- ja energiasuunnittelun, taloteknisen ja paloteknisen suunnittelun sisällöistä.

Kunnianhimoiset tavoitteet

Uuden koulurakennuksen elinkaariominaisuuksille on asetettu kunnianhimoiset tavoitteet, mikä on luonut haasteita tekniselle suunnittelulle. Myöskään itse paikka ei ole helpoimmasta päästä.

Uusi koulu rakennetaan hankalaan paikkaan kallion taakse, joten olosuhteet eivät ole kaikkein optimaalisimmat. Suunnittelussa pitää ottaa huomioon myös se, että alueella rakennetaan paljon muutakin. Keski-Pasilaan tulee korkeita taloja.

Rambollin rakennetekniikasta vastaavan johtajan Juha-Pekka Smolanderin mukaan suunnittelijat ovat tehneet paljon töitä sen eteen, että luonnonvalon määrä saataisiin maksimoitua sekä rakennukseen sisään että sen kannen päälle rakennettaville pihoille.

”Luonnonvaloa tulee rajatusti. Siksi tietomallinsimme sen, miten valo tulee sisään”, Smolander kertoo.

Tärkeää on ollut myös varmistaa uuden koulun terveellisyys. Siksi Keski-Pasilaan valittiin rakenneratkaisuja, jotka on mahdollista toteuttaa yksiaineisina mutta kuitenkin niin, että ne täyttävät kaikki määräykset.

Smolanderin mukaan rakenteet ovat pääasiassa betonia, tiiltä ja harkkoa.

Yksi tärkeä tavoite on varmistaa, että rakennus kestää aikaa. Nykyiset oppimisympäristöt edellyttävät muuntojoustavuutta. Tilan täytyy elää koko rakennuksen elinkaaren ajan. Smolanderin mukaan se ei onnistu perinteisillä ratkaisuilla.

”Otimme suunnitteluun ratkaisuja, joita yleensä käytetään toimistojen rakentamisessa ja yhdistimme rakennustyyppien parhaat puolet. Betonirakenteissa muun muassa käytetään pitkiä jännevälejä.”

Uuden koulun varsinainen suunnittelu käynnistyy syksyllä. Keski-Pasilan uusi peruskoulu on tarkoitus ottaa käyttöön syksyllä 2024.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Keski-Pasilaan rakennetaan uusi iso koulu – Sijainti ja luonnonvalo toivat haasteita suunnitteluun”

Jätä kommentti