Kokeile kuukausi maksutta

Kojamo tahkoaa tulosta koronasta huolimatta, rakenteilla huima määrä asuntoja

Kojamon osavuosikatsauksen mukaan yhtiön kasvu jatkuu, vuokrausaste kuitenkin heikkeni.

Jani Nieminen on yksi kiinteistö- ja rakennusalan kovapalkkaisimmista johtajista. Nyt hänen johtamassaan yhtiössä käynnistyy säästöohjelma ja muutosneuvottelut. Kuva: Heidi Piiroinen / HS

Kojamon liikevaihto kasvoi heinä-syyskuussa 0,6 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta ja oli 96,3 (95,7) miljoonaa euroa.

Nettovuokratuotto laski 1,0 prosenttia ja oli 68,9 miljoonaa euroa. Nettovuokratuotto oli 71,5 (72,6) prosenttia liikevaihdosta.

Voitto ennen veroja oli 72,8 (66,6) miljoonaa euroa. Voittoon sisältyy 25,8 (18,4) miljoonan euron nettovoitto sijoituskiinteistöjen käypään arvoon arvostamisesta.

Tammi–syyskuussa Kojamon liikevaihto kasvoi 2,3 prosenttia ja oli 286,8 (280,3) miljoonaa euroa. Nettovuokratuotto kasvoi 3,5 prosenttia.

Voitto ennen veroja oli 198,0 (191,4) miljoonaa euroa. Voittoon sisältyy 74,1 (71,0) miljoonan euron nettovoitto sijoituskiinteistöjen käypään arvoon arvostamisesta sekä sijoituskiinteistöjen luovutusvoittoja ja -tappioita -0,7 (0,2) miljoonaa euroa.

Rakenteilla olevien asuntojen määrä yli kaksinkertaistunut

Bruttoinvestoinnit olivat 264,1 (175,6) miljoonaa euroa. Rakenteilla olevien asuntojen määrä on yli kaksinkertaistunut viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

Rakenteilla oli katsauskauden päättyessä 2532 (1211) Lumo-asuntoa.

”Hankekantamme on vahvistunut entisestään ja olemme vuoden aikana aloittaneet 1556 uuden kodin rakentamisen. Vertailukauteen nähden rakenteilla olevien asuntojen määrä on yli kaksinkertaistunut”, toimitusjohtaja Jani Nieminen arvioi osavuosikatsauksessa.

”Rakenteilla olevien kohteiden lisäksi meillä on sitovat esisopimukset yli 1000 asunnon rakentamisesta Helsingin seudulle. Lisäksi Metropolia-kiinteistökehityshankkeessamme luomme tulevina vuosina uusia koteja vanhoihin oppilaitosrakennuksiin Helsingin ydinkeskustassa ja muilla hyvillä sijainneilla.”

Kojamo arvioi konsernin liikevaihdon kasvavan vuonna 2020 edellisestä vuodesta 2-5 prosenttia.

Vuokrausaste laski

Kojamon Taloudellinen vuokrausaste laski vertailukaudesta ja oli 96,3 (97,1) prosenttia.

Nieminen kertoo, että tarjonta vuokra-asuntomarkkinoilla lisääntyi alkuvuodesta. Uusia kohteita valmistui ja  lyhytaikaiseen vuokraukseen tarkoitettuja asuntoja siirtyi pitkäaikaiseen vuokraukseen pandemian seurauksena.

”Uskomme näiden vaikutusten kuitenkin olevan jo täysin markkinoilla. Pandemia on myös tilapäisesti hidastanut muuttoliikettä. Uskomme kuitenkin kaupungistumisen jatkuvan pandemian hellittäessä. Vuokrausasteemme on olosuhteista huolimatta hyvällä tasolla”, Nieminen arvioi.

”Uusien vuokrasopimusten määrä oli heinäkuussa ennätystasolla, ja määrä on pysynyt hyvänä tämän jälkeenkin. Uusien sopimusten vaikutus näkyy kuitenkin vaiheittain sopimusten astuessa voimaan.”

”Katseemme on vahvasti tulevaisuudessa. Vuokra-asumisen suosio kasvaa. Helsingissä, Tampereella ja Turussa vuokralla asuvien kotitalouksien määrä ylittää jo omistusasujien määrän, ja vuokralla asuvien kotitalouksien määrä on kasvanut kaikilla suurimmilla kaupunkiseuduilla”, Nieminen kertoo.

Kojamon johdon arvio on, että pandemialla ei ole merkittävää vaikutusta yhtiön loppuvuoden näkymiin.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Kojamo tahkoaa tulosta koronasta huolimatta, rakenteilla huima määrä asuntoja”

  1. AY liikeen taxfree verovapaus antaa epäterveen kilpailuedun.

    1. Juu, en ole varma haluaisinko itse ottaa kunniaa noin tehdystä tuloksesta ja vielä kun historiaa pohtii, miten tilanteeseen ovat edenneet. Toki maksetaanhan toimista melko hyvin.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat