Kokeile kuukausi maksutta

OP:n ennuste: Talous käväisee jopa yli 5 prosentin kasvuluvuissa

Teollisuuden ja rakentamisen kehitys ei ole kärsinyt terveystilanteesta niin pahoin kuin palveluiden kulutus ja vienti.

Norelcomin elementtiasentajat asentamassa laattakannaketta paikoilleen Hamburger Börs -hotellin työmaalla Turussa.

OP Ryhmän ekonomistit odottavat suhdannekatsauksessaan, että Suomen talous kasvaa tänä vuonna 3,0 prosenttia ja ensi vuonna tahti hiipuu 2,6 prosenttiin. Työllisyysaste alkaa sen mukaan kohentua hiljalleen.

OP ennakoi, että tänä ja ensi vuonna talouskasvu käy parhaimmillaan yli viiden prosentin vauhdissa, mutta hidastuu ensi vuoden lopulla alle kahteen prosenttiin.

OP ei ole muuttanut tätä vuotta koskevaa ennustettaan syksystä. OP Ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskanen sanoo tiedotteessa, että talouden kuva on pohjimmiltaan varsin selkeä.

”Elpyminen voimistuu, kun koronapandemia laantuu kattavien rokotusten myötä. Itse pandemian kehitykseen liittyy toki yhä epävarmuutta”, hän sanoo.

Ensi talvena takaisin tutulle uralle

Pandemia on koetellut etenkin palvelualoja. Teollisuuden ja rakentamisen kehitys ei ole samalla tavoin kärsinyt suoraan terveystilanteesta kuin palveluiden kulutus ja vienti.

Elpymisen kannalta on OP:n mukaan keskeistä, miten palvelut kehittyvät. Se ennakoi, että niiden kulutus toipuu, kun terveystilanne kohenee.

Koko kulutuksen OP odottaa palaavan lähtötasolleen ensi talvena, mutta huomauttaa, että kertyneet säästöt ja tulokehitys mahdollistavat nopeammankin elpymisen.

Koronapandemian toinen aalto voi hidastaa työllisyyden toipumista, mutta OP ennakoi, että työllisyysaste nousee ensi vuonna 72,6 prosenttiin eli ylittää vuoden 2019 lukeman hienoisesti. Tälle vuodelle OP odottaa 7,7 prosentin ja ensi vuodelle 7,2 prosentin työttömyysastetta.

”Tämä ja ensi vuosi ovat koronakriisistä toipumisen aikaa. Tämän jälkeen, tai kenties jo ensi vuoden kuluessa koittaa arki, jolloin on sopeuduttava realiteetteihin. Yksi keskeinen huolenaihe on viennin liian pieni osuus kansantuotteestamme”, Heiskanen arvioi.

Valtion velkataakka kasvaa

Suomi velkaantuu yhä lisää. Tänä vuonna OP ennakoi julkisyhteisöjen velan bruttokansantuotteesta nousevan 70,3 prosenttiin ja ensi vuonna 70,8 prosenttiin.

Inflaatio alkaa vähitellen virota viime vuoden pudotuksesta. Tälle vuodelle OP ennakoi 0,8 prosentin ja ensi vuodelle 1,0 prosentin kuluttajahintojen nousua. Koko euroalueella kuluttajahintojen nousu jää siis näillä näkymin yhä EKP:n tavoitteesta.

OP:n ekonomistit odottavat, että EKP pitää politiikkansa keveänä, eikä uusia merkittäviä avauksia ole luvassa. Sama linja vallitsee suurimmassa osassa kehittyneitä maita.

Maailmantalouden he ennustavat kasvavan tänä vuonna 5,6 prosenttia ja ensi vuonna 3,8 prosenttia.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “OP:n ennuste: Talous käväisee jopa yli 5 prosentin kasvuluvuissa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat